19.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 15:55

Εισαγγελέας: Απαραίτητη η συνεργασία με τη Βουλή – Τι είπε για καυτά θέματα

Είναι για το καλό αυτού του τόπου να υπάρξει η όσον το δυνατόν καλύτερη συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η Νομική Υπηρεσία θα είναι πάντοτε στη διάθεση τόσο της Επιτροπής Νομικών όσο και της Βουλής γενικότερα, για να βοηθήσει σε οποιαδήποτε θέματα κρίνεται ότι χρειάζεται η νομική αρωγή από τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, είχαν σήμερα συνάντηση, στη Νομική Υπηρεσία, με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι η συνάντηση δεν περιορίστηκε μόνο στον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της, αλλά προχώρησε και σε θέματα συζήτησης του τρόπου λειτουργίας και της καλύτερης συνεργασίας μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας, της Επιτροπής Νομικών και της Βουλής στο σύνολό της.

«Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της χθεσινής συνάντησης μας με την Πρόεδρο της Βουλής», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι είναι για το καλό αυτού του τόπου να υπάρξει η όσον το δυνατόν καλύτερη συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Νομική Υπηρεσία θα είναι πάντοτε στη διάθεση τόσο της Επιτροπής Νομικών όσο και της Βουλής γενικότερα, για να βοηθήσει σε οποιαδήποτε θέματα κρίνεται ότι χρειάζεται η νομική αρωγή από τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας».

Ο Γενικός Εισαγγελέας, εξαίροντας τον τρόπο που η Επιτροπή Νομικών εργάστηκε κατά το παρελθόν και εκφράζοντας την άποψη ότι υπό την παρούσα σύνθεσή της η Επιτροπή θα παράξει καθ’ όμοιο τρόπο έργο, με μόνο γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών, είπε ότι η Επιτροπή Νομικών έχει πολλά και σοβαρά θέματα στο πινάκιο της.

«Τα γνωρίζω και ο ίδιος προσωπικά σε μεγάλο βαθμό. Πιστεύω ότι έχετε πάρα πολλή δουλειά να κάνετε και πως αν συνεχίσετε να δουλεύετε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον δούλεψε η Επιτροπή αυτή στο παρελθόν, δηλαδή βγάζοντας εντελώς έξω το κομματικό στοιχείο και βλέποντας το συμφέρον αυτού του τόπου, το συμφέρον το οποίο κι εσείς κι εμείς ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε, θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε και να δημιουργήσετε έργο για το οποίο αποχωρώντας, θα νιώθετε υπερήφανοι», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, καθώς και στα εκκρεμούντα θέματα της διαφθοράς, ο Γενικός Εισαγγελέας χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο δικαστικό σύστημα, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ελπίδα ότι θα υπάρξει τάχιστη προώθηση του θέματος αυτού.

«Πιστεύω ότι χρωστάμε στον τόπο τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων. Θεωρώ απαράδεκτες τις καθυστερήσεις  που παρατηρούνται στο δικαστικό μας σύστημα και γι’ αυτό θα ήθελα να δω την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση του θέματος τούτου. Πιστεύω ότι το χρωστάμε στον κυπριακό λαό», είπε.

Ο κ. Σαββίδης υπενθύμισε τη δέσμευση των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας να βοηθήσουν τη Βουλή και την Επιτροπή Νομικών σε ό,τι ενδεχομένως χρειαστεί.

«Σας επαναλαμβάνω ότι η Νομική Υπηρεσία, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κι εγώ θα είμαστε στη διάθεσή σας, γιατί εκείνο που όλοι ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε είναι το καλό αυτού του τόπου. Με αυτόν τον γνώμονα, θα είμαστε δίπλα σας όταν αυτό χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Ποινές για πυρκαγιές – Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει πλάνο εφαρμογής της αυστηροποίησης των ποινών για τις πυρκαγιές και του εκσυγχρονισμού του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου που εισηγείται η Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως η Νομική Υπηρεσία δεν χαράσσει πολιτική ούτε και ψηφίζει τους νόμους.

«Εμείς θεωρούμε ότι εκεί και όπου βλέπουμε ότι υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο η υφιστάμενη νομοθεσία υστερεί, καθηκόντως -κατά την άποψή μας- εγείρουμε το θέμα αυτό στις αρμόδιες Αρχές, που είναι η εκτελεστική εξουσία η οποία καθορίζει την πολιτική και η νομοθετική εξουσία που θα ψηφίσει τη νομοθεσία», πρόσθεσε.

Επεσήμανε δε ότι η Νομική Υπηρεσία έχει προβεί σε αρκετές παρεμβάσεις σε θέματα που κρίνει ότι χρειάζονται εκσυγχρονισμό και βελτίωση και «αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί θεωρούμε ως υποχρέωσή μας, όπου βλέπουμε ότι κάποιο νομοσχέδιο, κάποιο υφιστάμενο νομοθέτημα έχει κενά και ελλείψεις να τα θέτουμε υπόψη των αρμοδίων, για να βελτιώνουμε τη νομοθεσία».

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ακόμη ότι ο νέος περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμος, που ετοιμάστηκε από τη Νομική Υπηρεσία και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, ενώ στο θέμα των πυρκαγιών, ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς και πως έπεται συνάντηση με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα με τις πολλές και  διαφορετικές νομοθεσίες που σήμερα υπάρχουν για το ίδιο θέμα.

«Για το θέμα των πυρκαγιών, μέσα από έρευνα που έκαναν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, εντοπίσαμε ότι υπήρχαν τεράστιες διαφορές σε πολλούς και διαφορετικούς νόμους επί του ιδίου θέματος. Κρίναμε, λοιπόν, ότι θα έπρεπε να ενημερώσουμε τα αρμόδια Υπουργεία και αυτό πράξαμε», ανέφερε.

Ήδη, πρόσθεσε, «το περασμένο Σαββατοκύριακο ήμουν σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς και ζήτησα όπως ετοιμαστούν τόσο από την Υπηρεσία μου όσο και από τις Υπηρεσίες των εμπλεκομένων Υπουργείων σχετικά σημειώματα, έτσι ώστε το συντομότερο να γίνει μια συνάντηση, για να δούμε πώς θα ενοποιήσουμε και πώς θα αποφύγουμε την ύπαρξη διαφορετικών ρυθμίσεων και ποινών σε διαφορετικά νομοσχέδια».

Πειθαρχική έρευνα κατά της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας

Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν στην πειθαρχική έρευνα κατά της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι το αποτέλεσμα της πειθαρχικής έρευνας που διατάχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως η αρμόδια Αρχή, απεστάλη στη Νομική Υπηρεσία, όπου έτυχε ενδελεχούς μελέτης από ομάδα αρμοδίων λειτουργών που χειρίζονται τέτοιας φύσεως θέματα.

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, είπε ο κ. Σαββίδης, διαβιβάστηκε στην αρμόδια Αρχή, σημειώνοντας πως «είναι η αρμόδια Αρχή ή ενδεχομένως τα άλλα Όργανα τα οποία εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία που ίσως να πρέπει να προβούν στις αναγκαίες ανακοινώσεις όταν κρίνουν ότι αυτό είναι σκόπιμο».

Πρόεδρος Επιτροπής Νομικών της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας για τη συνάντηση, είπε ότι κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την αρμοδιότητα της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

«Μας απασχόλησε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του τομέα της δικαιοσύνης», ανέφερε.

Συμφωνήσαμε, πρόσθεσε, «ότι δικαιοσύνη η οποία αργεί να απονεμηθεί, δεν είναι δικαιοσύνη, για αυτό ακριβώς το λόγο ενώνουμε σήμερα δυνάμεις και από το Σεπτέμβρη θα προωθήσουμε τα θέματα που αφορούν την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης».

«Απ΄ εκεί και πέρα, συζητήσαμε για τα θέματα και τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή και αφορούν τα θέματα της διαφθοράς. Έχουμε πει ότι και σε αυτό το επίπεδο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για να απαντήσουμε και στα μεγάλα ερωτήματα των πολιτών, όπως έχουν τεθεί το διάστημα που μας πέρασε», είπε.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, θα παρακολουθούνται από την Νομική Υπηρεσία οι εργασίες της Επιτροπής Νομικών, όπως γινόταν και στο παρελθόν.

«Καταθέσαμε εδώ στους υπηρεσιακούς της Νομικής Υπηρεσίας όλο τον κατάλογο των θεμάτων που εκκρεμούν στην Επιτροπή Νομικών – και πιστέψτε με είναι πολύ μεγάλος -για να δώσουμε την ευκαιρία στους λειτουργούς εδώ στην Νομική Υπηρεσία να τον επεξεργαστούν, να τον μελετήσουν, ούτως ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο άμεσα και πιο ποιοτικά», ανέφερε.

Απ΄ εκεί και πέρα, σημείωσε, «έχουμε πει ότι αυτή η νέα συνεργασία, αν θέλετε, η πιο ενδυναμωμένη συνεργασία, που άρχισε χθες με τη συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα με την Πρόεδρο της Βουλής, συνεχίζει σήμερα με τη συνάντηση της Επιτροπής Νομικών με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, θα συνεχίσει με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών»..

Καταλήγοντας, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «δηλώνουμε αυτό που είπαμε και εδώ στη συζήτηση ότι κάθε φορά που θα βρισκόμαστε στην αίθουσα των συνεδριάσεων της Βουλής, επεξεργαζόμενοι θέματα που αφορούν την δικαιοσύνη, θα αφήνουμε έξω το κομματικό καπέλο, γιατί ακριβώς, ειδικότερα, αυτή η επιτροπή έχει να διαχειριστεί θέματα που άπτονται του επιπέδου της δικαιοσύνης, του δικαίου, και το δίκαιο και τη δικαιοσύνη, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το μπογιατίσει είτε μπλε είτε κόκκινο, είτε πράσινο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!