Εγκρίθηκε από τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, το νέο «υπουργικό συμβούλιο» της τρικομματικής «κυβέρνησης» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ που υπέβαλε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της συνεργασίας, ΚΕΕ, Φαίζ Σουτζούογλου.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, «πρωθυπουργός» παραμένει ο Φαίζ Σουτζούογλου. Ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου παραμένει στο «υπουργείο τουρισμού και περιβάλλοντος» ενώ ο τρίτος εταίρος της «κυβέρνησης», πρόεδρος του ΚΑ, Ερχάν Αρικλί αναλαμβάνει το «υπουργείο μεταφορών και συγκοινωνιών», όπου προηγουμένως ήταν η Ρασμιγιέ Έρογλου Τσιαναλτάι, κόρη του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου.
Στα οκτώ «υπουργεία» που ανήκουν στο ΚΕΕ, έχει γίνει ανακατανομή αλλά και νέοι διορισμοί. Στο «υπουργείο οικονομίας και ενέργειας» μεταφέρθηκε από το «εργασίας» ο Κουτλού Εβρέν. Στο «υπουργείο εξωτερικών» διορίστηκε ο Χασάν Τατσόι, στη θέση του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
Στο «υπουργείο δημοσιονομικών» μεταφέρθηκε από το «οικονομίας και ενέργειας», ο Σουνάτ Ατούν. Στο «υπουργείο εσωτερικών» διορίστηκε ο Ουνάλ Ουστέλ που είχε μείνει εκτός «υπουργικού συμβουλίου» στην προηγούμενη «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ. Στο «υπουργείο παιδείας και πολιτισμού», μεταφέρθηκε από το «γεωργίας» ο Ναζίμ Τσαβούσογλου. Στο «υπουργείο γεωργίας» επέστρεψε ο Ντουρσούν Ογούζ μετά τη θητεία του στο «δημοσιονομικών».
«Υπουργός υγείας» παραμένει ο Αλί Πιλλί ενώ ακόμη ένα ισχυρό στέλεχος του ΚΕΕ, ο γγ Ογουζχάν Χασίπογλου διορίστηκε «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων».
Το Σάββατο τα συλλογικά όργανα των τριών κομμάτων ενέκριναν με πλειοψηφία την συνεργασία.
Εξερχόμενος από το γραφείο του κ. Τατάρ σήμερα, ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Φαίζ Σουτζούογλου επανέλαβε ότι επιθυμούν μια «κυβέρνηση» σταθερή, «μεγάλης διάρκειας». Τα μέλη του «υπουργικού», είπε, έχουν μεγάλη εμπειρία, προσθέτοντας ωστόσο ότι – όπως ανέφερε και στην συνεδρία των κομματικών συλλογικών οργάνων – αυτά τα ονόματα δεν θα μείνουν εκεί για 5 χρόνια. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, ανέφερε, θα μπουν νέα ονόματα που τώρα δεν ανέλαβαν κάποιο πόστο.
Και οι 24 φίλοι μας, είπε ο κ. Σουτζούογλου εννοώντας τους «βουλευτές» του ΚΕΕ, είναι αξιόλογοι, εκλέγηκαν από τον «λαό» και μπορούν να προσφέρουν χωρίς καμία έλλειψη. Αυτοί, πρόσθεσε, θα συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία (σσ: εννοεί την «κυβέρνηση») όταν έρθει η σειρά και η συγκυρία.
Ερωτηθείς ποιος θα είναι «πρόεδρος της βουλής», ο Φαίζ Σουτζούογλου είπε ότι θα προέρχεται από το ΚΕΕ.
Η «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ έχει 29 «βουλευτές» στη «βουλή», όπου απαιτείται η πλειοψηφία των 26 εδρών.
Ο Φαίζ Σουτζούογλου ήταν ο 15ος «πρωθυπουργός» της 25ης «κυβέρνησης μειοψηφίας» στο ψευδοκράτος, μετά την παράνομη ανακήρυξή του, και ίσως αυτός με τη μικρότερη διάρκεια, αφού πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Νοεμβρίου 2021. Ήταν “κυβέρνηση μειοψηφίας” ΚΕΕ – ΔΚ με 23 έδρες στην “βουλή”. Η ψήφος εμπιστοσύνης έτυχε στήριξης από “βουλευτές” που αποχώρησαν από το ΚΛ (3 στον αριθμό). Οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα έγιναν στις 23 Ιανουαρίου 2022.
Ο κ. Σουτζούογλου είχε λάβει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» από τον Ερσίν Τατάρ πριν περίπου δύο εβδομάδες., στις 8 Φεβρουαρίου. Αυτή θα είναι η 25η “κυβέρνηση” του ψευδοκράτους.