15.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 17:45

Δυο κράτη και εμβόλια Astra Zeneca ζήτησε από τον Ράαμπ, ο Τατάρ

Εμβόλια της Οξφόρδης – Astra Zeneca ζήτησε από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος «προσέγγισε το αίτημα θετικά», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα μετά από τη συνάντηση με τον Ντόνιμικ Ράαμπ, ο Ερσίν Τατάρ  είπε ότι συζήτησαν το θέμα της πανδημίας και την προμήθεια εμβολίων. «Επειδή ακούσαμε πως θα δοθούν κάποια εμβόλια στην νότια Κύπρο, τούς είπαμε ότι θέλουμε αυτό που αναλογεί στους Τ/κ. Μας είπε ότι θα το εξετάσουν με θετικό τρόπο». Ο κ. Τατάρ είπε ότι αναμένουν εμβόλια από την Τουρκία και βρίσκεται σε επαφή με την ΕΕ, ενώ θα θέσει το θέμα της προμήθειας εμβολίων στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ την ερχόμενη εβδομάδα, που θα έρθει στην Κύπρο και θα τον συναντήσει.

Όσο γρηγορότερα εμβολιάσουν όσους περισσότερους, τόσο γρήγορα θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, πρόσθεσε. Σημείωσε δε σε απάντηση ερώτησης ότι στον κ. Ράαμπ έθεσε και το ζήτημα ότι «υπάρχουν 10.000 Βρετανοί που μένουν εδώ και περιμένουν κι αυτοί το εμβόλιο».

Κυπριακό

Ο κ. Τατάρ ανέφερε στον Βρετανό αξιωματούχο ότι στην άτυπη συνάντηση 5 + 1, στην οποία θα συμμετέχει και το ΗΒ ως εγγυήτρια χώρα, θα αναπτύξει το όραμά του για δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, που μπορεί να είναι εφικτή – όπως υποστήριξε – μέσω μιας συμφωνίας για λύση δυο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με ίσο διεθνές στάτους που θα συνεργάζονται.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι εργάζεται σε αρμονία με την Τουρκία, μετά την εκλογή του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας προβάλει τη θέση για δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και τόνισε στον κ. Ράαμπ – όπως είπε – ότι είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων, που θα μπορέσουν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, είπε ο κ. Τατάρ, του είπε ότι όλοι θα ικανοποιηθούν εάν μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, να προκύψει μια συμφωνία win win που θα συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε στον κ. Ράαμπ – όπως είπε – για χαμένες ευκαιρίες στην Κύπρο, για αδικίες που έγιναν προς τους Τ/κ, πως η Κυπριακή Δημοκρατία, που διαδέχθηκε τους Βρετανούς, αποτελείτο από δύο ιδρυτικούς εταίρους, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο τ/κ «λαός», κατά την έκφρασή του.

Στην ερώτηση εάν ο Βρετανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε μοντέλο λύσης που στηρίζει για την Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «η Βρετανία βρίσκεται σε μια αναζήτηση γι’ αυτά τα ζητήματα. Εγώ είδα ότι ως Υπουργός, αυτός και η ομάδα του, μελετούν διεξοδικά το θέμα. Εξάλλου είναι εγγυήτρια δύναμη, έχουν κι αυτοί ευθύνες», είπε.

Εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, αυτή μπορεί να συμβεί μόνο με την έγκριση και των δύο πλευρών στο νησί, ανέφερε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι αυτό το γνωρίζει ο κ. Ράαμπ ενώ του το επεσήμανε στην πρόσφατη συνομιλία τους και ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με το ζόρι. Ούτε μπορεί να επιβληθεί. Εμείς ως τ/κ λαός δεν θα εγκρίνουμε ποτέ μια συμφωνία με εντολή. Δεν θα δεχόμασταν κάτι τέτοιο, δεν είναι δυνατόν. Με ικανοποίησε το ότι είδα πως υπάρχει μια προσπάθεια να υπάρξει ανταπόκριση και στις δικές μας προσδοκίες, να υπάρξει μια υποδομή για όλο αυτό».

Βrexit και απευθείας πτήσεις και εμπόριο

Αναφερόμενος στο Brexit είπε ότι «μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από ευκαιρίες στις σχέσεις του με την Βρετανία, στις οποίες αναφέρθηκε στην συνάντηση με τον κ. Ράαμπ, όπως οι απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο. Τα ζητήματα αυτά πρόσθεσε, έχουν εξετάσει όσον αφορά το «νομικό υπόβαθρο» οι αρμόδιοι «θεσμοί» του ψευδοκράτους και η ομάδα του Βρετανού Υπουργού θα δει αυτά που τους έχουν προσκομίσει.

Έθεσε και το θέμα των άδικων – όπως είπε – εμπάργκο, λέγοντας ότι και ο κ. Ράαμπ είπε πως όπου είναι εφικτό επιθυμούν να προβούν σε κάποιες ενέργειες προς την κατεύθυνση των Τ/κ.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι έθεσε και το θέμα των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων σε σχέση με τη συμφωνία Βρετανίας – Κύπρου για την ανάπτυξη της γης εκεί και πρόσθεσε ότι ο κ. Ράαμπ του ανέφερε πως θα γίνουν τέτοιες εργασίες ώστε να μην υπάρξει κάποια αδικία στο ζήτημα αυτό.

Ανέφερε επίσης ότι στη Βρετανία ζουν σήμερα περίπου 300.000 Τ/κ και στα κατεχόμενα περίπου 10.000 Βρετανοί, λέγοντας ότι γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουν καλές σχέσεις με τη Βρετανία. Μετέφερε, είπε, στον Ντόμινικ Ράαμπ και κάποια μηνύματα από τους Βρετανούς που μένουν στα κατεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!