Η τήρηση ίσων αποστάσεων είναι διάχυτη σχεδόν σε όλα τα σημεία των εκθέσεων του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σχολιάζοντας την έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με τις Καλές Υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Σε ανακοίνωση σημειώνει πως στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στην επιμονή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Χαιρετίζει την αναφορά του Γενικού Γραμματέα για τη χρησιμότητα που θα έχει ο διορισμός δικού του απεσταλμένου, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο κ. Γκουτέρες υποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει σημαντικές πρωτοβουλίες από τα δύο μέρη για να πειστεί ώστε να προχωρήσει στον εν λόγω διορισμό.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Σε μια πρώτη ανάλυση των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τις Καλές Υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιθυμούμε να σημειώσουμε τα εξής.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι η απουσία διαλόγου διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και καλεί τα δύο μέρη να παραμείνουν δραστήρια στην αναζήτηση κοινά αποδεκτής πορείας προς τα εμπρός. Εντούτοις όμως, δεν σημειώνεται η επιμονή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Θέση η οποία βρίσκεται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου διαπραγμάτευσης για τη λύση του κυπριακού. Δυστυχώς, η τήρηση ίσων αποστάσεων είναι διάχυτη σχεδόν σε όλα τα σημεία των εκθέσεων.
Στον ίδιο άξονα κινείται και η μη καταδίκη της Τουρκίας αναφορικά με τις προκλήσεις και τα όσα παράνομα πράττει στην Αμμόχωστο, παρά το ότι σημειώνεται η ανάγκη για συμμόρφωση με τις σχετικές πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 και 789.
Σημειώνουμε θετικά την αναφορά του Γενικού Γραμματέα για τη χρησιμότητα που θα έχει ο διορισμός δικού του απεσταλμένου, ωστόσο υποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει σημαντικές πρωτοβουλίες από τα δύο μέρη για να πειστεί ώστε να προχωρήσει στον εν λόγω διορισμό. Θέση μας είναι πως ο διορισμός απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα είναι απαραίτητος.
Το γεγονός, παράλληλα, ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καλεί τα δύο μέρη να συζητήσουν και να συμφωνήσουν σε αμοιβαία αποδεκτά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θέση με την οποία συμφωνούμε, καταδεικνύει ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει η Τουρκία. Η δική μας θέση είναι αταλάντευτη για λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Το μήνυμα, λοιπόν, πρέπει να πάει στην Τουρκία. Από την πλευρά μας οφείλουμε να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό από το σημείο που έχουν σταματήσει.