Επιστολή, μέσω της οποίας αναφέρει ότι δεν σκοπεύει να αναπέμψει την τροπολογία για τις 4 συνεργάτιδές του, απέστειλε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλείται για την απόφασή του λόγους δημοσίου συμφέροντος, αφού, όπως υποστηρίζει, εκκρεμούσης μιας προσφυγής στο Ανώτατο δεν θα μπορούσε να υπογράψει τον νόμο του προϋπολογισμού, με απρόβλεπτες δημοσιονομικές και οικονομικές συνέπειες.
Στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, να μην αναπέμψει την τροπολογία του ΑΚΕΛ για τις 4 συνεργάτιδες του απάντησε ακολούθως η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υποστηρίζοντας τα ακόλουθα:
1. Η ίδια η Κυβέρνηση αποφάσισε το 2015 να ρυθμίσει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού το θέμα της αποχώρησης των πολιτικών συνεργατών με τη λήξη της θητείας του αξιωματούχου που τους διορίζει.
2. Αν τώρα η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι η κατάλληλη νομοθεσία για ρύθμιση αυτού του θέματος, ας μην κατηγορεί την Βουλή. Η Βουλή το μόνο που έπραξε ήταν να διευκρινίσει την πρόνοια που η ίδια η Κυβέρνηση περιέλαβε και στον φετινό προϋπολογισμό όπως έπραττε από το 2015.
3. Ο γενικός και αόριστος ισχυρισμός περί αντισυνταγματικότητας δεν πείθει κανένα. Παρακαλούμε τον Πρόεδρο να δώσει στη δημοσιότητα τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με τις τέσσερεις συνεργάτιδες του να τη μελετήσουν και οι δικοί μας νομικοί σύμβουλοι
4. Το παράδοξο των ισχυρισμών περί αντισυνταγματικότητας γίνεται οξύτερο από το γεγονός ότι ο ΠτΔ ισχυρίζεται ότι πάσχει ως αντισυνταγματική ακόμη και η πρόνοια για μη παραχώρηση επιδόματος σε αποσπασμένο υπάλληλο που η Προεδρία ήθελε να αναβαθμίσει από την Κλίμακα Α4 στην Α13. Είναι πρωτόγνωρο να ισχυρίζεται κάποιος ότι η Βουλή δεν μπορεί να απορρίψει μέσω του προϋπολογισμού την παραχώρηση επιδόματος.
5. Η ψήφιση της τροπολογίας και η υπογραφή της σε νόμο αποτελεί μικρή νίκη κατά του ρουσφετιού και του νεποτισμού. Αυτό είναι που θα κρατήσει η κοινωνία.