21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 2:48

Γραμματεία Συντονισμού και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου συστήνει η κυβέρνηση – Τι θα κάνει, πως θα στελεχωθεί

Σε σύσταση ειδικής μονάδας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του Κυβερνητικού Πλάνου από τα Υπουργεία, προχωρά το Προεδρικό, σε μία προσπάθεια να τεθούν προτεραιότητες, αλλά και να υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στα Υπουργεία. Όλα αυτά έχουν απώτερο στόχο να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση διαφόρων σημαντικών έργων που εξαγγέλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και να γνωρίζει το Προεδρικό αν υπάρχει τυχόν εμπόδια στην υλοποίηση, για να τα επιλύσει άμεσα και να μην έρθει προ τετελεσμένων.

Η Γραμματεία Συντονισμού και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου, όπως θα ονομάζεται η συγκεκριμένη μονάδα, ουσιαστικά θα είναι ένας μηχανισμός παρακολούθησης, του κυβερνητικού έργου, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως πρόκειται για μία μονάδα που υπάρχει σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό και ο ρόλος τους είναι σημαντικός, καθώς βοηθά τον εκάστοτε Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό, να γνωρίζει την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Η σύσταση της συγκεκριμένης μονάδας κρίνεται σημαντική, καθώς εκτός από την παρακολούθηση της πορείας των κυβερνητικών εξαγγελιών, θα υπάρχει και παρέμβαση σε περίπτωση που σε μία πρόταση πρέπει να συνεργαστούν δύο Υπουργεία και παρουσιαστούν προβλήματα στη συνεργασία, ώστε να επιλυθούν.

Από το δημόσιο τομέα οι λειτουργοί

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Γραμματεία θα είναι υπό την εποπτεία της υφυπουργού Παρά τω Προέδρω, Ειρήνης Πική, η οποία και αυτή τη στιγμή έχει τον έλεγχο της επίβλεψης της πορείας υλοποίησης του Κυβερνητικού έργου, αφού λειτουργεί υποτυπωδώς μία μονάδα, με κάποιους λειτουργούς.

Τις προηγούμενες ημέρες έχει δημοσιευτεί η αγγελία, από πλευράς Κυβέρνησης, για να λάβει πιστοποιητικά από λειτουργούς του δημόσιου τομέα, καθώς πρόθεση είναι να στελεχωθεί από άτομα που βρίσκονται στο δημόσιο τομέα, ενώ υπάρχει πρόνοια πως πρέπει να είναι κλίμακας Α08-Α13, αφού χρειάζεται επιστημονικό προσωπικό για τις συγκεκριμένες θέσεις. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να συσταθεί μία δωδεκαμελής μονάδα για να ελέγχει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις συγκεκριμένες κλίμακες μπορούν να υποβάλουν αίτηση, μέχρι και τις 30 Μαΐου, ενώ προτέρημα θεωρείται αν έχουν τριετή εμπειρία σε θέμα διαχείρισης έργων ή στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση πολιτικών ή στον στρατηγικό σχεδιασμό. Όσοι υποβάλουν αίτηση, θα περάσουν από συνέντευξη στο Προεδρικό και αν πληρούν τα κριτήρια, τότε θα γίνει απόσπαση, η οποία είναι μερική ή ολική. Στόχος είναι μέχρι τέλη Ιουνίου να μπορεί να λειτουργήσει η συγκεκριμένη μονάδα κανονικά.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται να ζητηθεί βοήθεια και από τον ιδιωτικό τομέα και να προκηρυχθεί διαγωνισμός, ώστε να πληρώσουν συγκεκριμένες θέσεις.

Διαμεσολαβητής ανάμεσα στα Υπουργεία

Η Γραμματεία Συντονισμού και Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου, όταν συσταθεί και ξεκινήσει τη λειτουργία του, θα διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα Υπουργεία, που θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να υλοποιήσουν ένα έργο. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι σε θέση να γνωρίζει που σκάλωσε η προσπάθεια και τους λόγους, ώστε να επιλύσει τα προβλήματα και να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Αυτό σημαίνει ότι για τα σημαντικά έργα, το κάθε Υπουργείο θα πρέπει να λογοδοτήσει στη συγκεκριμένη Γραμματεία, δεδομένου ότι θα συμφωνηθούν κάποια χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των έργων. Προς αυτό το σκοπό, υπάρχουν σκέψεις στο τραπέζι για δημιουργία ενός συστήματος traffic light, ώστε να ανάψει κίτρινο σε ένα Υπουργείο, σε περίπτωση που καθυστερήσει λίγο την παράδοση ενός έργου, ή κόκκινο σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα καθυστέρησης είναι αρκετά μεγάλο, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.

Ουσιαστικά, θα υπάρχουν τρία επίπεδα, για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας. Στο πρώτο επίπεδο, οι λειτουργοί της Γραμματείας, θα επικοινωνούν με τα Υπουργεία για να λάβουν ενημέρωση, στο δεύτερο επίπεδο η υφυπουργός Παρά το Προέδρω και οι υπουργοί θα συντονίζονται για την πορεία υλοποίησης των έργων και σε τρίτο επίπεδο, θα ετοιμάζεται συγκεκριμένη έκθεση, για να παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να έχει καθαρή εικόνα της κατάστασης.

Σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί ένα έργο, τότε ενδεχομένως να υπάρξει παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα ενημερώνεται μέσω των εκθέσεων.

Έθεσαν προτεραιότητες τα Υπουργεία

Το Προεδρικό έχει ήδη ζητήσει από τα Υπουργεία να καταθέσουν τις προτεραιότητές τους, όσον αφορά στα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν και ανάμεσα σε αυτά που κατατέθηκαν ήταν ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, το πρόγραμμα «Χτίζω» κ.α.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει τις εκκρεμότητες που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως είναι η απόφαση για την αγορά υπηρεσιών στα Κ.Ι.Ε από το Υπουργείο Παιδείας.

Στο Προεδρικό η στέγαση

Όσον αφορά στο χώρο στέγασης της συγκεκριμένης Γραμματείας, αυτός βρίσκεται στο Προεδρικό, όπου αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ένας συγκεκριμένος χώρος, που θα αποτελεί γραφεία της διοίκησης του Μεγάρου. Έτσι, ένα μέρος του συγκεκριμένου χώρου θα διατεθεί για την Γραμματεία, όπου θα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για τους λειτουργούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!