Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση της άμυνας και ασφάλειας, όσο και για την επίτευξη συνθηκών ανάπτυξης κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων τεχνολογίας, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Αμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας.
Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα Ερευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Αμυνας, είπε ότι οι αυτές οι δράσεις, αποσκοπούν στη διασύνδεση της προσπάθειας ενίσχυσης των δραστηριοτήτων Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας με την πραγματική οικονομία, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και αρμόδιων φορέων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Κύπρος, είπε, λόγω της γεωγραφικής της θέσης σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική ρευστότητα και αστάθεια, έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις αναφορικά με τα ζητήματα ασφάλειας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αμυντική πολιτική του Υπουργείου Άμυνας στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, αλλά και στην εμβάθυνση των υφιστάμενων και σύναψη νέων συνεργασιών με χώρες που μοιράζονται τις ίδιες γεωπολιτικές ανησυχίες μαζί μας.
Σ’ ένα περιβάλλον ασφάλειας, που χαρακτηρίζεται από ταχύτατες μεταβολές, το Υπουργείο Άμυνας καλείται να ανταποκριθεί αναπτύσσοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο κ. Γιωργάλλας, τονίζοντας ότι η «ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα είναι συνυφασμένες με τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς στη διαδικασία σχεδίασης και υλοποίησης των κύριων προσπαθειών στην αμυντική Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία».
Αυτή η τεχνολογική πρόοδος θα πρέπει, αφενός, στο πλαίσιο του εφικτού, να υποστηρίζεται από εθνικές τεχνολογικές δυνατότητες, οι οποίες να καθιστούν εφικτή την υποστήριξη της Εθνικής Φρουράς, με πολύ συγκεκριμένες και άμεσες τεχνολογικές λύσεις. Αφετέρου, σημείωσε, να δύναται να συνδράμει στην ανάπτυξη ικανού κυπριακού οικοσυστήματος, που να συμβάλλει, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς.
Θέλουμε, συνέχισε, «οι κυπριακές εταιρείες παραγωγής αμυντικών συστημάτων να γίνουν εταίροι της ευρωπαϊκής αγοράς ή συνεταίροι ή συνεργάτες των διεθνών μεγάλων εταιρειών στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικών».
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας, συνεχίζει την προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία 2 χρόνια με σειρά δράσεων που συμβάλλουν, τόσο στην ενίσχυση της άμυνας και ασφάλειας, όσο και στην επίτευξη συνθηκών ανάπτυξης κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων τεχνολογίας. Αυτές οι δράσεις, αποσκοπούν στη διασύνδεση της προσπάθειας ενίσχυσης των δραστηριοτήτων Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας με την πραγματική οικονομία, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και αρμόδιων φορέων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπλήρωσε ο ΥΠΑΜ.
Αυτή η πτυχή της πολιτικής του Υπουργείου υλοποιείται στη βάση σχεδιασμένων δράσεων σε 2 πυλώνες, είπε, με τον πρώτο πυλώνα να αφορά στις συνεργασίες σε εθνικό επίπεδο, με κύρια πηγή χρηματοδότησης των δράσεων Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στις συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που κατά βάση περιλαμβάνουν τις δράσεις υποβοήθησης των κυπριακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας στον Τομέα της Άμυνας και άντληση κονδυλίων, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.
Επιπρόσθετα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP), 10 προτάσεις με κυπριακή συμμετοχή πέτυχαν συγχρηματοδότησή από το Ταμείο. Άλλες 12 προτάσεις με κυπριακή συμμετοχή, που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, έχουν επίσης εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
Τέλος, για ανάπτυξη των δυνατοτήτων σε τεχνολογίες διττής χρήσης, το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με το ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, θα υλοποιήσει σύντομα 7 ακόμη έργα Έρευνας και Καινοτομίας, και επιπλέον για την αναβάθμιση και διαβάθμιση εργαστηρίων των ερευνητικών κέντρων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα αντλήσει χρηματοδότηση (3εκ ευρώ) από το ταμείο ανάκαμψης.