30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 17:37

ΓΕΝΕΥΗ: Απογοήτευση Αναστασιάδη για όσα απαιτούν οι Τούρκοι – Σήμερα νέα συνάντηση

Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, για τα όσα η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε γραπτώς στην άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, που συγκάλεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της ολομέλειας των μερών της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του γ.γ. της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα κατά τις 10 το πρωί σε νέα σύνοδο της ολομέλειας».

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί το δείπνο που θα παρέθετε απόψε ο γ.γ. του ΟΗΕ στα μέρη, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά.

Σε ερώτηση αν θα διοριστεί η κα Λουτ ως ειδική αντιπρόσωπος, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει αποφασιστεί αν θα διοριστεί οποιοσδήποτε».

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες του, είπε ότι «θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον γ.γ. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον γ.γ. ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων».

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Στη διάρκεια της ολομέλειας ο Γενικός Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε πως θα πρέπει όλοι να κινηθούν εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να συζητά δυο κράτη και ανακοίνωσε ότι θα διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο. Ως προς το θέματα που εγείρει η τουρκική πλευρά υπέδειξε όπως αυτά να εγερθούν στο τέλος.

Σήμερα στις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί μια νέα ολομέλεια των 5+1 κατά την οποία θα διαφανεί εάν υπάρχει μετακίνηση από τις τουρκικές θέσεις. Ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόμενος προς τους πέντε τους υπέδειξε πως ενώπιον όλων υπάρχουν τρεις επιλογές:

  • Η πρόταση δια διορισμό ειδικού αντιπροσώπου
  • Εάν οδηγηθεί η προσπάθεια σε αδιέξοδο θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για νέους όρους εντολής.
  • Να πραγματοποιηθεί νέα άτυπη πενταμερής σε δύο μήνες.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ταυτόχρονα πως ο ίδιος δεν ευνοεί τις επιλογές δύο και τρία. Δηλαδή να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για νέους όρους εντολής ή την πραγματοποίηση νέας πενταμερούς σε δύο μήνες.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα χρονοδιαγράμματα όπως θα παρουσίασε κατ’ αρχήν χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες έχουν σημαντική διαφορά από τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως την παρουσίασε στο ΓΓ ΟΗΕ, για το χρόνο νέας άτυπης πενταμερούς. Ο Ν. Αναστασιάδης είχε τονίσει ο ίδιος ευνοεί συνέχιση των προσπαθειών το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πολύ πριν το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.  Φαίνεται όμως με τα χρονοδιαγράμματα που παρουσίασε ο ΓΓ ΟΗΕ όλα να σπρώχνονται για μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Είναι εμφανές ότι από τη κίνηση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μπήκε πίεση προς τα μέρη. Χαρακτηριστική η ενημέρωση που έλαβαν οι δημοσιογράφοι αργά χθες βράδυ ότι «δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε εξελίξεις» και ότι ο ΓΓ ζήτησε από τα μέρη να προβληματιστούν και να επανέλθουν στη νέα ολομέλεια στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) για να ακούσει από τους επικεφαλής τις τελικές τους θέσεις. Και αυτό για να έχει γνώση των θέσεων των μερών και να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το όλο θέμα.

Σημειώνεται ότι τόσο πριν την πενταμερή και κατά το πρώτο διήμερο κυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν να δηλώνουν πως η χθεσινή ήταν η πλέον καθοριστική ημέρα της όλης διαδικασίας που θα οδηγούσε σε αποτέλεσμα.

Με τα έως τώρα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση πραγμάτων παραμένει άγνωστο το κατά πόσο ο ΓΓ ΟΗΕ θα προχωρήσει είτε σε μια δική του δήλωση ή θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα συμφωνήσουν τα μέρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ακροβάτης πέρασε από την Ασία στην Ευρώπη με slackline

Ο Jaan Roose το έκανε και πάλι! Ο 32χρονος Εσθονός ακροβάτης, αφού διέσχισε το Στενό της Μεσσίνας στην Ιταλία, με το μεγαλύτερο slackline που έχει...

Η καφετέρια που δεν σερβίρει καφέ σε κούπες αλλά σε πιπεριές

Εκεί που λές πως τίποτα δεν σου φαίνεται περίεργο σε αυτή την εποχή, έρχεται πάντα μια είδηση που σε κάνει να κάνεις το σταυρό...

Συμφωνίες δανείων €125 εκατ. με ΕΤΕπ για ανάπτυξη ΤΕΠΑΚ και φοιτ. εστίες στην Πάφο

Συμφωνίες δανείων συνολικού ύψους €125 εκατ, τα οποία θα δώσουν νέα ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις για...

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό χρέος μετά από 63 χρόνια

Το 100% του ΑΕΠ άγγιξε το δημόσιο χρέος της Βρετανίας, το υψηλότερο απί πεδο από τη δεκαετία του 1960, βάζοντας δύσκολα για τη νέα κυβέρνηση των...

Δάνειο 35 δισ. ευρώ για την Ουκρανία προτείνει η Κομισιόν

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικής βοήθειας, που συνδυάζει τον μηχανισμό δανειακής συνεργασίας για την Ουκρανία ύψους έως και 45 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα έκτακτο δάνειο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής...

Λίβανος: Τριπλή επίθεση Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με 140 ρουκέτες

Επίθεση σε τρία κύματα πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας συνολικά 140 ρουκέτες, μία ημέρα μετά το διάγγελμα του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!