Ηχηρές ανακατατάξεις σε ό,τι αφορά τα κοινοβουλευτικά έδρανα σημειώθηκαν στη Λευκωσία και στην Κερύνεια, αντανακλώντας τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, αλλά και τις ιδιομορφίες του εκλογικού νόμου.
Το κυβερνών κόμμα τερμάτισε μεν πρώτο στην πρωτεύουσα, έχοντας ωστόσο απώλειες 3,7% σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2016, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση πέντε εδρών, μίας λιγότερης από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Έτσι, πέραν του Προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, επανεξελέγησαν ο Δημήτρης Δημητρίου, ο Νίκος Τορναρίτης, και η Σάββια Ορφανίδου. Έδρα εξασφάλισε και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης, επιστρέφοντας στα κοινοβουλευτικά έδρανα μετά τη θητεία του ως Υπουργός Εργασίας και μετέπειτα Οικονομικών. Ωστόσο, στον απόηχο της απώλειας έδρας, δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν η Ξένια Κωνσταντίνου και ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ενώ εκτός έμεινε και Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος παρουσίαζε δυναμική σε αρκετά μεγάλο μέρος της χθεσινής καταμέτρησης.
Αντίθετη εικόνα, παρουσιάζει το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, το οποίο κέρδισε μία επιπλέον έδρα, παρά την απώλεια 2,8% της εκλογικής του δύναμης στην εκλογική περιφέρεια σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές. Έτσι, το κόμμα της Αριστεράς εξασφάλισε έξι έδρες, με τον ΓΓ του κόμματος, Άντρο Κυπριανού, επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Επανεκλογή πέτυχαν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Στέφανος Στεφάνου, ο Άριστος Δαμιανού και ο Γιώργος Λουκαΐδής, ενώ το νέο πρόσωπο στα έδρανα του ΑΚΕΛ είναι ο Χρίστος Χριστοφίδης.
Αύξηση εδρών στη Λευκωσία παρουσίασε και το ΔΗΚΟ, παρά το γεγονός ότι η εκλογική δύναμη παρουσίασε ποσοστιαία μείωση 2,3% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016. Τις έδρες για το κόμμα του κέντρου εξασφάλισαν ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ επανεκλογή πέτυχε και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου με τον Χρύση Παντελίδη να είναι το νέο πρόσωπο στην Λευκωσία για το κόμμα του κέντρου.
Παρά την αύξηση των ποσοστών του στη Λευκωσία κατά 2,6%, το ΕΛΑΜ διατήρησε μία έδρα στην πρωτεύουσα την οποία κατέλαβε ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ΕΔΕΚ, η οποία, αν και με μικρότερη ποσοστιαία αύξηση στη Λευκωσία (0,5% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016), διατήρησε μία έδρα με τον Κωστή Ευσταθίου να εξασφαλίζει επανεκλογή στη Βουλή.
Δύο έδρες εξασφάλισε η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ), η οποία κατετάγη έκτο κόμμα στην πρωτεύουσα. Τα έδρανα για την ΔΗΠΑ καταλαμβάνουν ο Μαρίνος Μουσιούττας, της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο οποίος επανεκλέγεται και ο Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή.
Τέλος, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, παρά την απώλεια 0,5% της εκλογικής του δύναμης, διατήρησε τις δύο έδρες στην Λευκωσία, με τον Πρόεδρο του κόμματος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να επανεκλέγεται (δεν ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου), ενώ το νέο πρόσωπο στην δύναμη των Οικολόγων είναι η Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Εκτός έμεινε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου.
Στην εκλογική επαρχία Κερύνειας, το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πήραν εκ νέου τις τρεις έδρες της επαρχίας, παρά τις απώλειες των ποσοστών τους.
Ο ΔΗΣΥ, αν και είχε τις δεύτερες μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες (μετά την Αμμόχωστο) με -4,3%, εντούτοις διατήρησε δύο έδρες. Ο Μάριος Μαυρίδης πέτυχε επανεκλογή, ενώ το νέο πρόσωπο είναι η Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, η οποία εκτόπισε την Μαριέλλα Αριστείδου, που έμεινε εκτός Βουλής.
Ένα όνομα με ιστορία πήρε την έδρα του ΑΚΕΛ, αφήνοντας ένα εξίσου γνωστό όνομα εκτός των κοινοβουλευτικών εδράνων. Ο λόγος για τον Χρίστο Χριστόφια, υιό του εκλιπόντος ηγέτη του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εκτόπισε την Ελένη Μαύρου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ