13.8 C
Nicosia
Δευτέρα 13 Ιανουάριος 2025 | 1:40

Βουλή: Σήμα κινδύνου για την έκταση του μεταναστευτικού στην Κύπρο

Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις καθημερινές, πλέον, μεταναστευτικές ροές, ανέφεραν μέλη της ad hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, ενώ λειτουργοί από αρμόδια κρατικά τμήματα, που προσκλήθηκαν στη συνεδρίαση, σημείωσαν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αναχαίτιση του φαινομένου καθώς και εξεύρεση τρόπων για ταχύτερη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου, επαναπροώθησης ή απέλασης όλων όσων δεν πληρούν τα καθορισμένα, από ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις, κριτήρια.

Ο Πρόεδρος της ad hoc επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι είναι εξαιρετικά περίεργο το πώς σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Κύπρος εργάτες που προορίζονται για γεωργικές εγκαταστάσεις «μετατρέπονται στη συνέχεια σε αιτητές πολιτικού ασύλου».

Διερωτήθηκε, επίσης, πώς είναι δυνατόν άτομο, στο οποίο παραχωρήθηκε άδεια εισόδου στη χώρα, να αιτητείται μετά την άφιξή του στην Κύπρο πολιτικό άσυλο, την ώρα μάλιστα που παράνομα εργάζεται.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε και σε περιστατικά εγκληματικότητας στα οποία, όπως είπε «ενέχονται μετανάστες» αναφέροντας ότι «μόλις σε ένα Σαββατοκύριακο στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίας Νάπας έγιναν 13 καταγγελίες για παρενοχλήσεις σε τουρίστριες και Κύπριες από άνδρες αφρικανικής καταγωγής».

Ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Ζαχαρίας Κουλίας, ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι στην Κύπρο οι δηλωμένοι μετανάστες φτάνουν μέχρι και το 4% του πληθυσμού και διερωτήθηκε πόσο αυξάνεται το ποσοστό αυτό λαμβάνοντας υπόψη ότι «χιλιάδες είναι οι παράνομοι».

Πρόσθεσε ότι αρκετοί μετανάστες διαβιούν τελικά στην Κύπρο ως τουρίστες και σημείωσε την ανάγκη εξεύρεσης πιο αποτελεσματικών τρόπων και άμεσων διαδικασιών, ώστε, όπως είπε, αυτά τα άτομα να απελαύνονται.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι η Κύπρος αντιμετώπισε δημογραφικό πρόβλημα συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 με τους εγκάθετους εξ Ανατολίας έποικους και τώρα είναι «μάρτυρας μιας άλλης δημογραφικής αλλοίωσης εξαιτίας της μαζικής έλευσης μεταναστών».

Δήλωσε ότι η μαζική κάθοδος μεταναστών είναι φαινόμενο που «πρέπει το να αναχαιτιστεί με δραστικά μέτρα» για να μην σημάνει και «το τέλος του ελληνισμού στον τόπο μας».

Ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Πρόδρομος Αλαμπρίτης δήλωσε ότι το θέμα των μεταναστευτικών ροών «πρέπει να τύχει αντιμετώπισης χωρίς ρατσιστικές εξάρσεις» χωρίς να παραγνωρίζεται και η ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος, οι λόγοι δηλαδή, που οδήγησαν τους ανθρώπους αυτούς να διασχίζουν την θάλασσα της Μεσογείου με προορισμό την χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι το μεταναστευτικό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά και ζήτημα που απασχολεί ευρύτερα την κυπριακή κοινωνία και έχει μάλιστα και ως αποτέλεσμα να οδηγείται στη μετανάστευση ο ντόπιος πληθυσμός.

Ο κ. Αλαμπρίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη για θέσπιση διαδικασιών που να οδηγούν σε ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων για άσυλο ώστε όσοι απορρίπτονται να απελαύνονται στις χώρες από όπου προήλθαν.

Ο επίσης Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος χαρακτήρισε τις μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο ως μια «ειρηνική εισβολή» που σημειώνεται καθημερινά, καθιστώντας την Κύπρο ως την 1η χώρα εντός ΕΕ με τους περισσότερους μετανάστες κατά αναλογία πληθυσμού.

Είπε ότι η «δεκάδες παράνομοι μετανάστες πετυχαίνουν είσοδο στο έδαφος της Δημοκρατίας τόσο δια θαλάσσης αλλά κυρίως δια μέσου της πράσινης γραμμής και ειδικά από την περιοχή των Κοκκίνων» και σημείωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως και συνοριοφύλακες θα συμβάλουν σημαντικά στην μείωση των περιπτώσεων αυτών.

Ο κ. Πάζαρος εισηγήθηκε την αποκοπή όλων των επιδομάτων στους αιτητές πολιτικού ασύλου τα οποία με την παραχώρησή τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών δημιουργούν ανισότητα σε σχέση με τους Κύπριους πολίτες «οι οποίοι κάποτε αδυνατούν ακόμα και για τα προς το ζην».

Αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες, όπως υποστήριξε, «πλουτίζουν εις βάρος των ίδιων των μεταναστών δημιουργώντας ένα απόστημα με πρωταγωνιστές λογιστές και δικηγόρους που απομυζούν ευρωπαϊκά κονδύλια για θέματα μετανάστευσης».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι στην Κύπρο με το 1 εκ. πληθυσμό «μπορεί οι μετανάστες να φθάνουν ακόμη και τις 700 χιλιάδες» σημειώνοντας ότι η υπογεννητικότητα δεν αντιμετωπίζεται με αντικατάσταση του γηγενούς πληθυσμού με μετανάστες ενώ «ορατός είναι και ο κίνδυνος να χάσουμε την ελληνική μας ταυτότητα».

Πρόσθεσε ότι έχει ξεπεραστεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του 1% για τους μετανάστες που μπορεί να δεχθεί βάσει ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία «επομένως ωφέλιμο είναι να γνωρίζουμε τι συνέπειες έχουν χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τις σχετικές για το μεταναστευτικό ευρωπαϊκές οδηγίες».

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «πρέπει να απελαύνονται πάραυτα όσοι μετανάστες αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει ή εμπλέκονται σε οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα».

Από πλευράς Αστυνομίας ελέχθη ενώπιον της ad hoc επιτροπής της Βουλής ότι το μεταναστευτικό είναι «όντως πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα» με τις μεταναστευτικές ροές να είναι σχεδόν καθημερινές ενώ η πράσινη γραμμή αποτελεί «τεράστια τρύπα» στην ασφάλεια των χερσαίων συνόρων.

Αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί εμπλεκόμενων σε ζητήματα μετανάστευσης κατέθεσαν στη συνεδρία ότι οι εθελούσιες και αναγκαστικές επιστροφές ανέρχονταν το 2019 σε 419, το 2020 σε 1042 και μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη του 2021 σε 1070.

Σε ερώτηση βουλευτών για μετανάστες από αφρικανικές χώρες, οι οποίες δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, ελέχθη αρμόδιους λειτουργούς ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2021 πέραν των 6000 χιλιάδων μεταναστών έφθασαν από τις χώρες αυτές.

Στη συνεδρία τέθηκε και το ζήτημα της υπογεννητικότητας που ταλαιπωρεί την Κύπρο σε συνάρτηση με το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι μετανάστες είναι πολύτεκνοι με άνω των 4 ανήλικων τέκνων.

Βουλευτές, μέλη της ad hoc επιτροπής, έψεξαν την μη αποδοχή πρόσκλησης να παρουσιαστούν στη συνεδρία εκπρόσωποι των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!