16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:59

Βουλή: Ζητά κυβερνητικές προτάσεις για αντιμετώπιση αθέμιτου ανταγωνισμού και λαθρεμπόριου από κατεχόμενα

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου, τέθηκε σήμερα το ζήτημα της διακίνησης αγαθών από τις κατεχόμενες περιοχές, στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής,  Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, αναμένονται από την εκτελεστική εξουσία προτάσεις για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που δημιουργούνται.

Ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε πως υπήρξε ασυμφωνία μεταξύ μελών της Βουλής και εκτελεστικής εξουσίας για το μέγεθος του προβλήματος.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση έκανε λόγο για διεξαγωγή πολύ υψηλού επιπέδου συζήτησης, με υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές. Ανέφερε, όμως ότι «δυστυχώς δε συμφωνήσαμε με την εκτελεστική εξουσία για το μέγεθος και τους αριθμούς του προβλήματος», λέγοντας ότι «οι αριθμοί αυτοί είναι τεράστιοι και μάλιστα υπολογίζουμε ότι αυτοί οι αριθμοί μόνο από το γεωγραφικό φάσμα της Πύλας, είναι τέτοιοι που δεν υπάρχει σημείο ελέγχου».

«Σκοπός μας δεν ήταν να ασχοληθούμε σήμερα με την πολιτική διάσταση αυτού του θέματος, ούτε να αμφισβητήσουμε έναν κανονισμό που είναι θεμελιακός ως προς ακόμα και την ίδια την ένταξή μας στην ΕΕ, ούτε να ερχόμαστε μονομερώς να αμφισβητούμε δεσμεύσεις που είχαμε πάρει, έστω και σε αυτές ακόμα τις δεσμεύσεις, που έχουν κάποιο πολιτικό χαρακτήρα», εξήγησε.

«Όλοι παραδεχθήκαμε και σήμερα τεκμηριώσαμε, ότι υπάρχει επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα των δικών μας προϊόντων, των δικών μας επιχειρήσεων και εργοστασίων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά «στη βάση της στρέβλωσης του ανταγωνισμού, μέσω αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, είτε μέσω της κανονικής ροής προϊόντων από τα σημεία ελέγχου, είτε και με το λαθρεμπόριο”.

Είπε, ακόμα, ότι δεν περιορίζεται το εμπόριο, «αλλά θέλουμε να διεξάγεται σε συνθήκες και προϋποθέσεις σωστού ανταγωνισμού και όλων των άλλων νομοθεσιών, είτε αυτό αφορά την υγιεινή των τροφίμων, είτε την ποιότητα των καυσίμων». Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι αγοράζουμε δικαιώματα ρύπων για τα τουβλοποιεία, ενώ έρχονται αυτά τα προϊόντα από τα κατεχόμενα, χωρίς να δίνουν το παραμικρό σεντ σε σχέση με αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

«Δεν περιορίζουμε το ελεύθερο εμπόριο, αλλά δεν μπορεί το ελεύθερο εμπόριο να δημιουργεί προϋποθέσεις παρανομιών και αθέμιτου ανταγωνισμού. Θα πρέπει να καθήσουμε να μιλήσουμε με όλους, ακόμα και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να σημαίνει ότι θα αλλάξει ο κανονισμός», κατέληξε.

Από πλευράς του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι «υπάρχει σοβαρό ζήτημα λαθρεμπορίου και οφείλουν οι αρχές να ενισχύσουν τους ελέγχους που κάνουν, κυρίως όχι στα σημεία νόμιμης διέλευσης, αλλά στις ‘τρύπες’ που υπάρχουν στην Πράσινη Γραμμή, όπου γίνεται λαθρεμπόριο». Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός από το νόμιμο εμπόριο που διεξάγεται στο πλαίσιο του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, και το παράνομο εμπόριο που δυστυχώς διεξάγεται εκτός των νομίμων σημείων διέλευσης.

Υπογράμμισε ακόμα ότι ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής έγινε αποδεκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία και σημείωσε ότι «αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε ενώπιον ενός τεράστιου προβλήματος, που θα ήταν το να προωθήσει η ΕΕ αυτό που ήθελε από την αρχή, δηλαδή τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, που θα ήταν καταστροφή για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει όντως σοβαρό πρόβλημα ανταγωνισμού, ιδίως με προϊόντα που έρχονται από την Τουρκία. Σημείωσε, ακόμα, ότι τίθεται το ζήτημα του ΦΠΑ, καθώς υπάρχει το κόστος παραγωγής. «Πρέπει να γίνει πρωτίστως έλεγχος για πάταξη του λαθρεμπορίου και να γίνουν πιο αυστηροί και εντατικοί οι έλεγχοι από την Αστυνομία και το Τμήμα Τελωνείων στα σημεία διέλευσης,» είπε, και κατέληξε ότι αυτή τη στιγμή οι έλεγχοι δεν γίνονται όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχει καταστρατήγηση και του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, αναφέρει ότι η θέση του κόμματός του είναι πως «ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής είναι ένας σωστός και απολύτως αναγκαίος κανονισμός, για όσο διαρκεί η τουρκική κατοχή» και υπογράμμισε την ανάγκη πιστής και αυστηρής εφαρμογής. «Πιστεύουμε πως τα περισσότερα προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων στρεβλώσεων προκαλούνται ακριβώς επειδή τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόζεται αυστηρά και πιστά αυτό ο Κανονισμός», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον κατασκευαστικό τομέα, σημείωσε ότι «η διακίνηση αμφιβόλου προέλευσης ή ποιότητας ή ανθεκτικότητας δομικών ή κατασκευαστικών υλικών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, δεν συνιστά μόνο παράμετρο παραβίασης του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής αλλά εγείρει και ζητήματα ασφάλειας των κατασκευών που χρησιμοποιούν τέτοια υλικά». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε «την ανάγκη αύξησης και εντατικοποίησης των ελέγχων, που οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλουν και εντέλλονται να διενεργούν«, σημειώνοντας ότι αυτοί οι έλεγχοι «τα τελευταία χρόνια ήταν ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί».

«Πέραν των παραβιάσεων του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, υπάρχει και το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα του λαθρεμπορίου με τα κατεχόμενα, το οποίο διεξάγεται παρανόμως, στο σκοτάδι και μακριά από τα σημεία διέλευσης (Οδοφράγματα) και εντελώς εκτός των όσων προβλέπονται στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής», πρόσθεσε ο κ. Παντελίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη αποτελεσματικών ελέγχων, δίωξης των ενόχων και δραστικής πάταξης αυτού του Λαθρεμπορίου είναι διπλά επιβεβλημένη.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μιχάλης Γιακουμή, δήλωσε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής δια μέσου μιας αυστηρότερης αστυνόμευσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικός έλεγχος των προϊόντων που επιτρέπεται να διακινούνται με στόχο την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού».

Εξήγησε ότι «στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι η εφαρμογή του Κανονισμού, έτσι ώστε οι αυστηροί έλεγχοι να αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για όσους διακινούν παράνομα προϊόντα μέσω των κατεχομένων. Επιπρόσθετα, η αύξηση των ποινών θα συμβάλει καταλυτικά στην πάταξη του λαθρεμπορίου».

Πρόσθεσε ότι «επιβάλλεται να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα εδάφη», σημειώνοντας ότι «αυτά τα προϊόντα δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, καθότι παράγονται χωρίς να ακολουθούνται οι ευρωπαϊκές πράσινες πρακτικές σε σχέση με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα», με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής του τελικού προϊόντος να είναι πολύ χαμηλότερο και να δημιουργείται αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

«Καλούμε την Κυβέρνηση όπως ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα, τόσο της πάταξης του λαθρεμπορίου, όσο και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Εισηγήσεις ακούστηκαν πολλές, οι λύσεις πρέπει να έρθουν από την Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ανέφερε ότι «αποτελεί το άκρον άωτον του παραλογισμού να συζητούμε κατά πόσο προϊόντα που παράγονται στις παράνομα κατεχόμενες περιουσίες μας, μπορούν να τα εμπορεύονται νόμιμα».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι το κυπριακό δεν είναι νομικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι «πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων, αφού νομιμοποιεί και κανονικοποιεί την κατοχή της πατρίδας μας». Πρόσθεσε, δε, ότι «έως ότου κλείσουν τα οδοφράγματα, θα καταθέσουμε πρόταση νόμου, για σήμανση όλων των προϊόντων από τα κατεχόμενα, γιατί ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να γνωρίζει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!