15.9 C
Nicosia
Δευτέρα 18 Νοέμβριος 2024 | 19:57

Βοηθός Γενικός ή Γενικού; Απορρίφθηκαν οι προσφυγές του Οδυσσέα -Δεν επιλύθηκε το θέμα λέει η ΕΥ

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε τη Δευτέρα προσφυγές του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ως προς το θέμα του ορθού τίτλου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας. Ζητούμενο ήταν κατά πόσο ο σωστός τίτλος για τις υπό αναφορά θέσεις είναι «Βοηθός Γενικός» ή «Βοηθός Γενικού», αναφέρει ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας πως, κατά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο ορθός τίτλος των θέσεων αυτών είναι «Βοηθός Γενικός».

Όπως αναφέρεται, «ισχύει η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τους τίτλους ανεξάρτητων αξιωματούχων του Κράτους όπως τους ερμήνευσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ομόφωνα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε ότι, «δεν υπάρχει σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσίας ή αρμοδιότητας που να ενεργοποιεί τις διατάξεις του Άρθρου 139 του Συντάγματος και δεν εντοπίζεται επηρεασμός του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας από την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την ορθότητα της ονομασίας της θέσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας», απορρίπτοντας την Προσφυγή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας με την οποία αμφισβητούσε την υπό αναφορά εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εγκύκλιος, σημειώνεται, «που αποτέλεσε την αιτία της μεταξύ των μερών διαφοράς», εκδόθηκε από τον  Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και βασίστηκε σε δοθείσα γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως προς το θέμα του ορθού τίτλου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας. Ζητούμενο ήταν κατά πόσο ο σωστός τίτλος για τις υπό αναφορά θέσεις είναι «Βοηθός Γενικός» ή «Βοηθός Γενικού». Κατά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο ορθός τίτλος των θέσεων αυτών είναι «Βοηθός Γενικός», αναφέρεται.

«Οι ισχυρισμοί του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ήταν ότι η άνω εγκύκλιος είναι άκυρη, και χωρίς οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα, ότι οι καθ’ ων η αίτηση στερούνται αρμοδιότητας, ότι παρατηρείται συνταγματική εκτροπή και ότι εντοπίζεται σύγκρουση και/ή αμφισβήτηση εξουσιών και/ή αρμοδιοτήτων, κατά την έννοια των προνοιών του Άρθρου 139 του Συντάγματος», αναφέρεται.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προστίθεται, «απορρίπτοντας ομόφωνα την Προσφυγή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας έκρινε ότι απαραίτητη προϋπόθεση ενεργοποίησης του Άρθρου 139 του Συντάγματος είναι τα υπό αναφορά όργανα να επηρεάζονται από συγκεκριμένη πράξη». Όπως έκρινε το Δικαστήριο, σημειώνεται, «δεν αρκεί απλώς και μόνο διαφωνία ή αμφισβήτηση ως προς την αρμοδιότητα ή εξουσία οργάνων να ενεργεί κατά συγκεκριμένο τρόπο εάν, ως αποτέλεσμα της επίδικης πράξης, δεν εντοπίζεται επηρεασμός του προσφεύγοντος οργάνου».

«Συνεπώς το Δικαστήριο έκρινε ότι η κατά τους καθ’ ων η αίτηση ορθή διατύπωση των τίτλων των υπό αναφορά αξιωματούχων, δεν οδηγεί σε διαφωνία, σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσίας ή αρμοδιότητας μεταξύ των μερών, μέσα στα πλαίσια του Άρθρου 139 του Συντάγματος», αναφέρεται.

Όπως σημειώνεται, εκ μέρους της Δημοκρατίας, την προσφυγή χειρίστηκε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας  Σάββας Αγγελίδης, μαζί με τους Ανώτερους Δικηγόρους της Δημοκρατίας, Δημήτρη Λυσάνδρου και Έλενα Παπαγεωργίου, ενώ τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας εκπροσώπησαν τρία ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία.

Δεύτερη Προσφυγή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας επί του ιδίου ζητήματος, εναντίον απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, επίσης απορρίφθηκε ομόφωνα τη Δευτέρα από το Ανώτατο Δικαστήριο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Δεν επιλύθηκε το θέμα της τροποποίησης του τίτλου του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία

«Σέβεται» τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία «δυστυχώς δεν επιλύθηκε το θέμα της τροποποίησης του τίτλου του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ελεγκτική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι επιφυλάσσεται όπως, κατά την ετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2024 ζητήσει «όπως αρθεί η συνταγματική εκτροπή που προκλήθηκε από την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα».

Σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τίτλους αξιωματούχων «προβλεπόμενους εκ του Συντάγματος», η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέρει ότι, στις 19.4.2022 το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την οποία καθόρισε ότι οι τίτλοι των δεύτερων τη τάξει στην Νομική Υπηρεσία, στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο «δεν θα είναι αυτοί που προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον περί Προϋπολογισμού Νόμο».

Ως προς τον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή, όπως αναφέρεται, στην εγκύκλιο τροποποιείται ο τίτλος του σε «Βοηθό Γενικό Ελεγκτή» ενώ είχε προηγηθεί στις 24.3.2022 γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας» ο οποίος, αυτοβούλως, κάλεσε τους Προϊσταμένους των τριών επηρεαζόμενων αξιωματούχων να χρησιμοποιούν τους τίτλους που ο ίδιος καθόρισε, αντί τους συνταγματικά προβλεπόμενους, με το αιτιολογικό ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κειμένου του Συντάγματος».

«Στη γνωμάτευση εκείνη, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε επιχειρηματολογήσει ότι ο τίτλος θα πρέπει να αλλάξει επειδή ο δεύτερος τη τάξει «δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρουσιάζεται ή να αντιμετωπίζεται ως να είναι “ο βοηθός του” ιεραρχικά προϊσταμένου της Υπηρεσίας»», αναφέρεται.

Η ΕΥ αναφέρει ότι, στη βάση της πιο πάνω γνωμάτευσης, το Υπουργικό Συμβούλιο περιέλαβε στο νομοσχέδιο του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2022 πρόνοια ανάλογη με την υπό αναφορά Εγκύκλιο ενώ στις 31.6.2022 η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά οριακή πλειοψηφία το νομοσχέδιο σε νόμο.

«Για την εγκύκλιο και τον νόμο η Υπηρεσία μας κατέθεσε αντίστοιχα αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 139 του Συντάγματος», προστίθεται.

Αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε «δύο τεκμηριωμένες και απόλυτα σεβαστές αποφάσεις», σημειώνοντας, ότι, «χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία ως προς την ορθή χρήση των σχετικών τίτλων, απέρριψε και τις δύο αιτήσεις αποδεχόμενο εγερθείσα προδικαστική ένσταση».

«Συγκεκριμένα, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο νομικός σύμβουλος της Βουλής των Αντιπροσώπων παρέθεσαν στις αγορεύσεις τους μεγάλο αριθμό προδικαστικών ενστάσεων καλώντας το Ανώτατο Δικαστήριο όπως μη υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης. Όντως αυτό έγινε», σημειώνει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, προσθέτει, «αποδέχθηκε μία εκ των κοινών προδικαστικών ενστάσεων και αποφάσισε ότι, για να υπάρχει ενεργοποίηση του άρθρου 139 του Συντάγματος, θα πρέπει να υπάρχει παραβίαση των κατοχυρωμένων εξουσιών του οργάνου ή αρχής που επικαλείται το άρθρο αυτό, κάτι που εδώ δεν υπήρχε».

Σημειώνεται ότι από τις δύο ομόφωνες Αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκύπτουν ότι, το Ανώτατο Δικαστήριο, «παρόλον ότι απέφυγε να υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, το ίδιο δεν χρησιμοποίησε στο κείμενο των Αποφάσεών του τον τίτλο «Βοηθός Γενικός». Έτσι, όταν χρειάστηκε να γίνει αναφορά στον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα αυτός αναγράφτηκε ως «ΒΓΕ» και όταν χρειάστηκε να γίνει αναφορά στον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή αυτός αναγράφτηκε ως «Βοηθός»», αναφέρεται.

Σημειώνεται ακόμη, ότι, το Ανώτατο Δικαστήριο «επιβεβαίωσε τις ρητές πρόνοιες του Συντάγματος αναφέροντας επί λέξει ότι «ο Γενικός Ελεγκτής προΐσταται της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και ο Βοηθός έπεται αυτού», καθώς και ότι «τον έλεγχο και “πάσαν ετέραν εξουσίαν …υπηρεσίαν ή καθήκον” διενεργεί ο Γενικός Ελεγκτής βοηθούμενος από τον Βοηθό»».

«Η επιβεβαίωση των πιο πάνω δεν συνάδει με το υπόβαθρο της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα που αναφέρεται πιο πάνω, σύμφωνα με το οποίο ο δεύτερος τη τάξει «δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρουσιάζεται ή να αντιμετωπίζεται ως να είναι “ο βοηθός του” ιεραρχικά προϊσταμένου της Υπηρεσίας»», συνεχίζει η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η ΕΥ σημειώνει ακόμη, ότι στη σημερινή Απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο «απέρριψε τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα περί διαφοροποίησης της θέσης του Γενικού Ελεγκτή από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ως προς τη δυνατότητα οργάνου ή αρχής να προσφεύγουν στο Δικαστήριο δυνάμει του Άρθρου 139 του Συντάγματος και ταυτοποίησε την υπόσταση, αρμοδιότητες και εξουσίες των δύο θεσμών ως προς το θέμα τούτο».

«Τούτο επιβεβαιώνει την εκ του Συντάγματος ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή που προβλέπεται μάλιστα και στο κοινοτικό κεκτημένο», αναφέρει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Εντατικές έρευνες για το τροχαίο που έχασε τη ζωή της η 20χρονη από την Ελλάδα

Εντατικές είναι οι έρευνες της Τροχαίας Λευκωσίας σχετικά με το θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε στη Λευκωσία, τα ξημερώματα της Κυριακής (18/11), με θύμα την...

Επιδόσεις οικονομίας και υλοποίηση έργων με πόρους ΕΕ συζήτησαν Κεραυνός-Χριστοφόρου

Απόψεις για τις επιδόσεις και προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ειδικά σε σχέση με την πορεία υλοποίησης έργων χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκούς πόρους, αντάλλαξε ο Υπουργός...

Στήριξη ΥΠΟΙΚ στο Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας

Την αμέριστη και συνεχή στήριξη στο έργο του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας εξέτασε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο...

Μέχρι 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για startups από το IDEA της Τράπεζας Κύπρου

Νέες αιτήσεις από άτομα με καινοτόμες ιδέες που έχουν προοπτική να μετατραπούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, γνωστές ως startups δέχεται μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2025...

Kαθοριστική η απόφαση ΗΠΑ για πυραύλους από Κίεβο, είπε ο Πολωνός Πρόεδρος

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς...

Η τυχόν ύπαρξη μονοπωλίων σε τράπεζες, τιμές καυσίμων και νοσοκομεία ενώπιον της Βουλής – Τι είπε η ΕΠΑ

Στο τραπεζικό σύστημα, στις τιμές των καυσίμων αλλά και της πώλησης ιδιωτικών νοσοκομείων σε συγκεκριμένο Fund, επικεντρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!