Το Βαρώσι είναι ο φάρος της λύσης, αν σβήσει θα πέσουμε στα βράχια της διχοτόμησης, δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης τασσόμενος υπέρ της ΔΔΟ, με μια διαπραγματευτική ομάδα που θα πιστεύει στην ομοσπονδία και θα αποτελείται τουλάχιστον κατά 1/3 από γυναίκες.
«Θέλουμε να μετεξελιχθεί η ΚΔ σε μια ομοσπονδία. Θέλουμε πολιτική ισότητα όπως προνοούν τα ψηφίσματα των ΗΕ. Ζητούμε την αποχώρηση του στρατού κατοχής. Θέλουμε να τερματιστούν τα επεμβατικά δικαιώματα και οι εγγυήσεις. Θέλουμε, το πιο σημαντικό, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Ευρώπη, στην οποία ανήκουμε, μαζί με τα θεμελιώδη δικαιώματα, να εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε
Σε διάσκεψη Τύπου το πρωί, παρουσία υποστηρικτών του, μεταξύ των οποίων η πρώην ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και η Τιτίνα Λοϊζίδου, ο υποψήφιος ΠτΔ είπε ότι άμεσος στόχος είναι η επιστροφή της τ/κ ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συζήτηση πάνω στη συμφωνημένη βάση της ΔΔΟ, ζητώντας να κατοχυρωθεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία για ν’ αρχίσουμε από εκεί που μείναμε για μια συνολική επίλυση για μια ομόσπονδη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
Γι’ αυτό καθόρισε δύο κλειδιά, την ενέργεια και την ευρωτουρκική σχέση και πρότεινε τη δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, όπως και για το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ενέργεια, αναφέροντας ως παράδειγμα για την ενέργεια την πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, λέγοντας ότι μπορούμε να συζητήσουμε τη μεταφορά αερίου στην Τουρκία, μετά από τη λύση.
Για την ευρωτουρκική σχέση είπε ότι πρέπει να συμπλεύσουμε με την Ευρώπη και να χρησιμοποιήσουμε την επιδίωξη της Τουρκίας να αναβαθμίσει την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, να πάρει βίζα για τους Τούρκους πολίτες και να βάλουμε το Κυπριακό στα θέματά του μεταναστευτικού.
Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα αναξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, τα ΗΕ και τώρα στο Στρασβούργο, όπου κινδυνεύει και η 4η Διακρατική προσφυγή. Πρέπει να ανακτήσουμε την χαμένη μας αναξιοπιστία, δήλωσε, λέγοντας πως «αυτοί που μας έφεραν στα χάλια που βρισκόμαστε σήμερα, δεν μπορεί να είναι αυτοί που θα μας βγάλουν και θα προχωρήσουμε. Αυτοί είναι μέρος του προβλήματος, εμείς είμαστε μέρος της λύσης».
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης τάχθηκε υπέρ του διορισμού απεσταλμένου από την ΕΕ που θα υπάγεται στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Μίλησε επίσης για έργα υποδομής που μπορεί να υπάγονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως π.χ. η ανοικοδόμηση των Βαρωσίων, ενώ σημείωσε ότι «είναι τραγικό μετά από τόσα χρόνια να μην υπάρχει το μάθημα της αγωγής του ομοσπονδιακού πολίτη» στα σχολεία. Ακόμη πιο τραγικό να συζητούμε για ομοσπονδία, ενώ ακόμη δεν έχουμε δει το ομοσπονδιακό σύνταγμα ή έστω το πολιτειακό σύνταγμα της ε/κ συνιστώσας πολιτείας».
Η συζήτηση με την τ/κ κοινότητα είναι σε χαμηλό επίπεδο και οι επαφές με φορείς της κοινωνίας, συνδικάτα, κόμματα πρέπει να αυξηθούν, συνέχισε. «Δεν είναι οι πολιτικοί που θα ενώσουν την χώρα μας, είναι οι πολίτες. Η συνεργασία είναι η απαραίτητη προεργασία για να εφαρμοστεί η λύση», είπε και υποστήριξε ότι μπορεί να καμφθεί η θέση της σημερινής τ/κ ηγεσίας.
Για το Βαρώσι, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι πρέπει να αναδείξουμε τις παραβιάσεις των ψηφισμάτων 550 και 789 στα διεθνή φόρα, να δυναμώσουμε την προσπάθειά μας στα ΗΕ και μίλησε για προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ, «όχι της μιας σελίδας», αλλά σοβαρά προετοιμασμένη. Να κατοχυρώσουμε νομικά τους Ε/κ που διεκδικούν τις περιουσίες τους για ν’ αποτρέψουμε τον εποικισμό, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες των κατοίκων της πόλης. «Δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα το άνοιγμα της Αμμοχώστου, Τώρα θ’ ανοίξει και ο Άγιος Μέμνωνας. Πού τελειώνουμε;».
Για τους πρόσφυγες και εγκλωβισμένους ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο φορέας Ίσης Κατανομής Βαρών και υποστήριξε την δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης, που θα αντλεί κεφάλαια από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών που χρησιμοποιείται ως ακόμη ένα έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό. Θεωρεί, είπε, ότι το μεγαλύτερο φαγοπότι είναι οι τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, με μνημειώδη τρόπο κακοδιαχείρισης, ο οποίος για ν’ αντιμετωπιστεί πρέπει τουλάχιστον να ψηφιοποιηθούν τα αρχεία για να ξέρουμε ποιες είναι οι περιουσίες, ποιος τις χρησιμοποιεί «και πόσα στοιχίζει αυτή η κακοδιαχείριση».
Για την Επιτροπή Αλήθειας επικαλέστηκε και την ομιλία του πρώην Προέδρου της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος στο Cyprus Forum για ειρήνη στη χώρα του. Πρέπει να αναβαθμιστούν οι όροι εντολής της ΔΕΑ και να πιστέψουμε ότι η αλήθεια και η μεταμέλεια είναι το αντάλλαγμα για την αμνηστία, που είναι η βάση για την ειρήνη, την ασφάλεια και την πρόοδο της κοινωνίας μας.
Συνεχίζει την προσπάθεια μετά τη μη κατάληξη των 4 σε κοινό υποψήφιο
—————-
Συνεχίζει την προσπάθειά του δηλώνει ο Α. Δημητριάδης μετά τη μη κατάληξη των 4 σε κοινό υποψήφιο, λέγοντας πως η καθυστέρηση στην προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινή υποψηφιότητα δεν βοήθησε κι αυτή δεν τελεσφόρησε παρ’ όλη την προσδοκία «που είχαμε εμείς και περισσότερο ο κυπριακός λαός» και πρόσθεσε, ερωτηθείς σχετικά, ότι προχωράει με το σχέδιο που είχε. «Συνεχίζουμε την πορεία μας, έχουμε το πρόγραμμά μας, ευπρόσδεκτοι όσοι θέλουν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια και προχωρούμε», είπε.
Ερωτηθείς εάν ήταν «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν θα το έλεγε αυτό, «διότι ο χρονικός ορίζοντας που είχαμε θέσει ήταν το τέλος Οκτωβρίου», ενώ σημείωσε ότι «μείναμε στο ότι ο καθένας θα πάρει το δρόμο του, ο καθένας σέβεται τις απόψεις του άλλου κι έχουμε μια δυναμική για να προχωρήσουμε και να δώσουμε στην κυπριακή κοινωνία μια πραγματικά ανεξάρτητή επιλογή, με τις θέσεις που ο καθένας θα αναπτύξει».