17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:30

Α. Δημητριάδης: Ζητά εξηγήσεις για την «άρνηση» διεξαγωγής debate με 7 άτομα

Την τοποθέτηση των τεσσάρων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών αλλά και των τριών υποψηφίων για τους λόγους «που αρνούνται» τη διεξαγωγή τηλεμαχία με επτά άτομα, ζήτησε την Πέμπτη, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης κατά την τελευταία διάσκεψη Τύπου που έδωσε πριν τις εκλογές για την παρουσίαση των 12 προτεραιοτήτων της διακυβέρνησης του, μεταξύ των οποίων η ετοιμότητα για αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 ως στρατηγικής συμφωνίας με στόχο τη διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου λύσης.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι τα 12 σημεία τονίζουν τους τρεις πυλώνες του προγράμματός του, προσθέτοντας ότι ο πυλώνας «Τίμιο Κράτος» παίρνει πέντε από τις προτεραιότητές του, όπως δράσεις για τα «Χρυσά διαβατήρια», για ένα Κράτος Δικαίου, την Ανεξαρτησία θεσμών, την υιοθέτηση Νομοθεσίας για το Πόθεν Έσχες με βάση την πρόταση των Πισσαρίδη, Παναγιωτίδη, Συρίμη και σύνταξη δεσμευτικού κώδικα δεοντολογίας για Πρόεδρο και Υπουργούς, τον διορισμό ειδικής επιτροπής για την κατάργηση των «παράλογων προνομίων» των κρατικών αξιωματούχων.

Για το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων, είπε ότι με την πρώτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα πρέπει να διοριστεί ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής για να εξετάσει το πόρισμα Νικολάτου, θα ζητηθεί επίσης η συμβολή στην έρευνα από την Ευρωπαϊκή γενική εισαγγελία, γιατί το θέμα αυτό άπτεται και  Ευρωπαϊκών πόρων, πρόσθεσε.

Για το Κράτος Δικαίου, εισηγείται διαχωρισμό αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ για την Ανεξαρτησία θεσμών, εισηγείται τροποποίηση του Συντάγματος και των Νόμων για να μπορεί να υπάρχει ένα συμβουλευτικό όργανο από το οποίο θα περνούν οι εισηγήσεις για διορισμούς πριν να φτάσουν στον Πρόεδρο, και να εξεταστεί το θέμα ελέγχου της Βουλής  σε δημόσιες ακροάσεις όπως γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο όταν διορίζονται οι Επίτροποι.

Ο πυλώνας «Κύπρος του 2035» με τέσσερα σημεία προτεραιοτήτων, περιλαμβάνει εισήγηση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για τους εκτοπισμένους με το πλεόνασμα των 150 – 300 εκατομμυρίων ευρώ του Κρατικού Προϋπολογισμού και με ποσοστό από τα κεφαλαιουχικά κέρδη της πώλησης ακινήτων. Σκοπός, να αγοράζει περιουσίες από τους εκτοπισμένους, «για να μην εξαναγκάζονται να ξεπουλούν τις περιουσίες τους», είπε ο κ. Δημητριάδης.

Άλλες προτεραιότητες είναι δράσεις για συγκρότηση πολιτικής για προσιτή στέγη και μια πολυεπίπεδη στεγαστική πολιτική που θα εμπλέκει τους κοινωνικούς φορείς. Είπε ακόμη ότι τον ενδιαφέρει η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αναφέροντας ότι «κάθε μέρα πληρώνουμε, €800.000 για τους ρύπους που εκπέμπονται κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Θα πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική του «κάθε στέγη και φωτοβολταϊκό», είπε, εισηγούμενος ακόμη, πλωτά φωτοβολταϊκά στα φράγματα που θα μπορούν να βοηθήσουν την ιχθυοκαλλιέργεια, μεταξύ άλλων.

Για το μεταναστευτικό, είπε ότι είναι «ένα θέμα που καίει και που πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι με την ξενοφοβία, που δημιουργούν οι καθημερινές διαφημίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, ο σκοπός των οποίων ακόμη δεν έχω καταλάβει τι είναι λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές». Εισηγείται την αντικατάσταση των 300 οριοφυλάκων με 300 απόφοιτους πανεπιστημίων για γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων και περιορισμό των ροών, μέσω ΕΕ, ένταξη του μεταναστευτικού στον Ευρωτουρκικό διάλογο, και αντικατάσταση επιδοματικής πολιτικής με θέσεις εργασίας.

Για τον πυλώνα, «Όχι στη διχοτόμηση- η λύση μας συμφέρει», ο κ. Δημητριάδης εισηγείται την εκδήλωση ετοιμότητας για υπογραφή του Πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 ως στρατηγική συμφωνία για την επανέναρξη του διαλόγου, αναφέροντας ότι «η ασπίδα μας είναι η ΕΕ και μέσα στη διαδικασία της ΕΕ, τα δύο κλειδιά της λύσης, το ενεργειακό και η ευρωτουρκική ατζέντα, θα είναι η κινητήρια δύναμη» για να επιτευχθεί μια λύση που να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην έννοια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Προτείνει ακόμη αναβάθμιση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους σε μια Επιτροπή Αλήθειας, ενώ είπε ότι «είναι υποχρέωση να εξηγήσουμε στον κόσμο τι είναι η ομοσπονδία», που θα μπορούσε να επιτευχθεί με εισαγωγή του μαθήματος του ομοσπονδιακού πολίτη στα σχολεία, αναφέροντας ότι μόνο με την παιδεία μπορεί να αντιμετωπιστεί ο φόβος, αλλά και ειδικοί να συζητήσουν και να συγγράψουν το πολιτειακό Σύνταγμα της Ελληνοκυπριακής Πολιτείας.

Ερωτηθείς γιατί δεν θα λάβει μέρος στην πρωτοβουλία του υποψηφίου Αβέρωφ Νεοφύτου, στο «ντιμπέιτ του λαού», είπε ότι «αυτό αποπροσανατολίζει από το ουσιαστικό ντιμπέϊτ του λαού το οποίο είναι η τέταρτη διακαναλική», θέτοντας θέμα μη πρόσκλησης και των επτά υποψηφίων, προσθέτοντας ότι «πρέπει κάποιος να αναζητήσει τους λόγους γιατί το καρτέλ των τεσσάρων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με τη συμφωνία των τριών υποψηφίων εμποδίζει τους υπόλοιπους από του να είναι εκεί».

Είπε ακόμη ότι ο ίδιος ανοίγει τον διάλογο «προκαλώντας την τοποθέτηση και των τεσσάρων ιδιωτικών σταθμών και των τριών υποψηφίων για τους λόγους που αρνούνται τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με επτά άτομα».

Σε ερώτηση για το ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος έχει εμπλακεί ενεργά στην εκστρατεία υπέρ του κ. Νεοφύτου, ο κ. Δημητριάδης διερωτήθηκε αν είναι «διαβολική σύμπτωση ότι όλα αυτά τα εγκαίνια έγιναν αυτές τις τελευταίες 10 ημέρες», «ωσάν να μην υπάρχει μέρα μετά τη Δευτέρα» λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να είναι σύμπτωση «αλλά βοηθά την κυβερνητική πολιτική», και ότι δεν βοηθά μόνο τον κ Νεοφύτου, αλλά και τον υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη, «γιατί ήταν μέρος της απερχόμενη Κυβέρνησης».

Είπε ακόμη ότι τις πρόσφατες διαφημίσεις για τα θέματα του μεταναστευτικού «τις πληρώνει ο κυπριακός λαός», ο οποίος «επιδοτεί», τη διαφημιστική εκστρατεία του Υπουργείου Εσωτερικών «προς όφελος ενδεχόμενα του κ. Νεοφύτου ο οποίος έχει πει ότι μάλλον ο κ. Νουρής θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών του εάν εκλεγεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!