24.9 C
Nicosia
Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024 | 22:23

Συζητούνται ονόματα για τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ ΟΗΕ για Κυπριακό – Τι είπαν Γιέτζια-Χριστοδουλίδης

Το μήνυμα που μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προς τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια, είναι πως αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έχουν σταματήσει, εντός του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και πως είναι προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση που ο διορισμός ενός απεσταλμένου εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει μια υψηλή προστιθέμενη αξία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Χριστοδουλίδης και Γιέτζια εξέτασαν τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ενώ κατά τη συζήτηση τέθηκε και το θέμα των πρόσφατων επεισοδίων στην Πύλα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε πως «αυτό που μετέφερε ο κ. Γιέτζια και εκ μέρους του ΓΓ είναι η προσήλωσή του στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και τη δέσμευσή τους ως ΗΕ στο συμφωνημένο πλαίσιο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Γιέτζια, ο κ. Λετυμπιώτης την χαρακτήρισε εποικοδομητική, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε για ακόμα μια φορά την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που έχουν σταματήσει.

Ο κ. Λετυμπιώτης επεσήμανε πως ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ «χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση που επέδειξε αλλά και επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών».

Πρόσθεσε πως «αυτό που ιεραρχούμε ως ύψιστη προτεραιότητα είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έχουν σταματήσει, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση που θεωρούμε ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου εκ μέρους του ΓΓ θα έχει μια υψηλή προστιθέμενη αξία».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται ο διορισμός απεσταλμένου των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν και οι σημερινές επαφές του κ. Γιέτζια αλλά και η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη».

Σε ερώτηση εάν μετέφερε κάποιο μήνυμα ο κ. Γιέτζια εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα ή και κάποια πρόσκληση για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως ο κ. Γιέτζια σημείωσε την υπεύθυνη, τη νηφάλια, την εποικοδομητική στάση που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τη στάση της Γραμματείας των ΗΕ για τα επεισόδια στην Πύλα, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι δεδηλωμένη η θέση και του ΓΓ αλλά και Συμβουλίου Ασφαλείας μέσα από την ομόφωνη δήλωση όπως έχει εκδοθεί.

«Είναι μια θέση η οποία αποσαφηνίζει για ακόμα μια φορά και το καθεστώς της νεκρής ζώνης αλλά και τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και την προσήλωσή της στο συμφωνημένο πλαίσιο, στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και σημειώνει και το Συμβούλιο Ασφαλείας στην ομόφωνη δήλωσή του την ανάγκη, την προστιθέμενη αξία του διορισμού απεσταλμένου από τον ΓΓ», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν ο κ. Γιέτζια κόμισε οποιαδήποτε πρόταση σε σχέση με την κατασκευή του δρόμου στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως είναι σημαντική η κάθοδος του κ. Γιέτζια στην Κύπρο, ιδιαίτερα και μετά την επίσκεψη της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

Πρόσθεσε πως αυτή η επίσκεψη ήταν καθορισμένη και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ αλλά και μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον κ. Γκουτέρες και πως στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν η εξέταση προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως «τα ΗΕ διερευνούν την πιθανότητα της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Σημείωσε πως «αυτό το οποίο εμείς έχουμε επαναλάβει είναι την ετοιμότητα της πλευράς μας, την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν σταματήσει».

Ερωτηθείς για τα έργα του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, ο κ. Λετυμπιώτης επεσήμανε πως «είδαμε μια διεθνή κοινότητα να κινητοποιείται, μια πρωτοφανή κινητοποίηση».

«Είδαμε μια ομόφωνη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας να ξεκαθαρίζει ποιο είναι το καθεστώς της νεκρής ζώνης και ποιοι είναι οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Και είναι αυτό το οποίο και εμείς επαναλαμβάνουμε: ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς της νεκρής ζώνης», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει αν τελικά δεν θα κατασκευαστεί ο δρόμος στη νεκρή ζώνη, ο Εκπρόσωπος είπε πως έχει επαναλάβει τη θέση της Λευκωσίας και το τι μπορεί να θέσει ως αποδεκτό ή όχι, όχι μόνο αυτή αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα από την ομόφωνη δήλωσή του.

Ερωτηθείς αν ο κ. Γιέτζια έθεσε κάποιες ιδέες στο τραπέζι προς συζήτηση με τις οποίες να μπορεί να ξεπεραστεί το αδιέξοδο ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Να αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του κ. Γιέτζια σήμερα, έχει το απόγευμα συνάντηση και με τον Τ/κ ηγέτη».

Πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε ενδελεχώς την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ αλλά και τη χρησιμότητα που θα έχει ένας ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ σε αυτή την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και πως αυτό που μετέφερε ο κ. Γιέτζια και εκ μέρους του ΓΓ είναι η προσήλωσή του στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και τη δέσμευσή τους ως ΗΕ στο συμφωνημένο πλαίσιο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ερωτηθείς αν έχουν συζητηθεί κάποια ονόματα για το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο ενός απεσταλμένου, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως «ήδη κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζητούν συγκεκριμένα ονόματα για τον απεσταλμένο των ΗΕ».

Κληθείς να πει αν μπορεί να υπάρξει κάποια νέα συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Γιέτζια μετά τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, ο Εκπρόσωπος είπε πως «δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. Αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του κ. Γιέτζια. Ο κ. Γιέτζια έχει ενημερώσει ότι ενδεχομένως να πραγματοποιήσει κάποιες άλλες συναντήσεις το επόμενο διάστημα ενδεχομένως με την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ερωτηθείς για το θέμα διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ, ανέφερε πως η προσπάθεια, η πρόταση του Προέδρου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είμαστε διαρκώς σε διπλωματικές επαφές όλο αυτό το διάστημα τόσο και προς την ΕΕ όσο και προς τα ΗΕ, επεσήμανε.

Αύριο Τρίτη ο κ. Γιέτζια αναμένεται να επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη στην Πύλα όπου θα ενημερωθεί από τους ειρηνευτές για τα συμβάντα της 18ης Αυγούστου, κατά τα οποία τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ δέχθηκαν επίθεση από άντρες του κατοχικού καθεστώτος όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν τα έργα για την κατασκευή δρόμου από το κατεχόμενο χωριό Άρσος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αρχίζει σήμερα επαφές στην Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των ΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο κ. Γιέτζια θα βρίσκεται στο νησί ως τις 29 του μήνα και η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί της Δευτέρας. Στη συνέχεια θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Η βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κ. Γιέτζια θα συζητήσει την πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις επί του εδάφους σε χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τους εκπροσώπους τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς χθες για την επίσκεψη του κ. Γιέτζια στην Κύπρο και τη συνάντηση που θα έχουν στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι είναι σημαντικό ότι ο κ. Γιέτζια είναι στην Κύπρο και θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις. “Αντιλαμβάνεστε ότι έρχεται εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, έτσι ώστε να διερευνήσει συγκεκριμένα τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».

«Θεωρώ σημαντική την παρουσία του, είναι και ένδειξη της σημασίας που προσδίδει ο ίδιος ο ΓΓ. Φυσικά εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι να υπάρξουν αποτελέσματα» είπε ο Πρόεδρος.

Οκ Γιέτζια θα έχει συνάντηση και με τους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι βρίσκονταν στην νεκρή ζώνη στην Πύλα και δέχθηκαν επίθεση από άνδρες του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ αναμένεται να παρακαθίσει και σε σύσκεψη το πρωί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, και με την ομάδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο, προκειμένου για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκληρές δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τα έκτροπα στα γήπεδα – Η ηγεσία της ΚΟΠ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται

Η ηγεσία της ΚΟΠ και ο Πρόεδρος της να αναλάβουν τις ευθύνες τους είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με...

Iράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε με πυραύλους τη Ρωσία

 Την ώρα που δυτικές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη για παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του...

Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος είναι θωρακισμένος

«Είμαστε όλοι εδώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας, εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Καστανιές...

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Ρουμανία

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ρουμανία, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC). Σύμφωνα με μαρτυρίες στο EMSC, ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές...

Ψάχνει μόνιμη στέγη ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας, «έκτακτη ανάγκη» οι στέγες ηλικιωμένων

Σε αναζήτηση μόνιμων λύσεων για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή η Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, προσθέτοντας...

Πρόστιμο €1.500 και κατάσχεση φαρμάκων για άλογα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

Κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων σε όχημα οδηγού που μετέβαινε από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, στο οδόφραγμα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!