Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) δημοσίευσε σήμερα, Τετάρτη, τις απαντήσεις τις οποίες έδωσαν πέντε υποψήφιοι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ερωτηματολόγιο το οποίο τους είχε αποσταλεί. Όπως αναφέρεται, η ΟΣΑΚ είχε καλέσει τους υποψηφίους να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο μέχρι τη Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 12:00μ.μ.
Προστίθεται ότι το ερωτηματολόγιο στάλθηκε στους Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη, Αντρέα Μαυρογιάννη, Χρίστο Χρίστου, Αχιλλέα Δημητριάδη, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, Μάριο Ηλιάδη, Γιώργο Κολοκασίδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά. Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, τις απαντήσεις τους απέστειλαν μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία οι: Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Γιώργος Κολοκασίδης.
Το ερωτηματολόγιο
…………………………………………………….
Στο ερωτηματολόγιο αναφέρεται ότι ο υποψήφιος δηλώνει «απερίφραστα για την άμεση προώθηση των εξής δράσεων εντός των πρώτων 100 ημερών της Προεδρίας μου εφόσον οι Κύπριοι πολίτες με εκλέξουν ΠτΔ». Έπειτα, καταγράφονται οι δέκα δράσεις.
Η πρώτη αφορά την προώθηση της πλήρους αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Υγείας για να αναλάβει σημαντικό ρόλο για την προώθηση της δημόσιας υγείας και την εποπτεία του τομέα της υγείας.
Η δεύτερη δράση αφορά την προώθηση και εφαρμογή του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ σύμφωνα με τη νομοθεσία, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον και τις ανάγκες των ασθενών και των πολιτών, για τη δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου, ισότιμου, καθολικού και αλληλέγγυου συστήματος υγείας.
Η τρίτη δράση αφορά την προώθηση και εφαρμογή της αυτονόμησης των κρατικών νοσοκομείων μέσα από συμφωνημένο και αναλυτικό οδικό χάρτη και σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το τέταρτο σημείο του ερωτηματολογίου αφορά τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία του εθνικού κέντρου κλινικής τεκμηρίωσης και αριστείας για την προώθηση της ποιότητας και του ελέγχου των υπηρεσιών υγείας.
Το πέμπτο αφορά την προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας και του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη, που θα βελτιώσει την ποιότητα της υγείας, θα υποστηρίξει το ΓεΣΥ και τη βιωσιμότητα του, θα ενισχύσει την έρευνα και την παρακολούθηση της υγείας και θα επιτρέψει τη δημιουργία πολιτικών.
Η έκτη δράση αφορά την επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ασθενών με στόχο την πλήρη εφαρμογή της και το σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών και την εισαγωγή του ανεξάρτητου θεσμού του συνηγόρου του ασθενή.
Το έβδομο σημείο του ερωτηματολογίου αφορά τη δημιουργία της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής.
Η όγδοη δράση αφορά την προώθηση, ψήφιση και εφαρμογή νομοθεσίας που να προνοεί τη δημιουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων/κλινικών σε συνεργασία με τα Κρατικά Νοσηλευτήρια.
Το ένατο σημείο του ερωτηματολογίου αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την εγγραφή, υποχρεωτική εκπαίδευση και υποχρεωτική επαναξιολόγηση των γιατρών.
Το τελευταίο μέτρο αφορά στην προώθηση της συμπονετικής και προσωποκεντρικής κουλτούρας στο χώρο της υγείας.
Οι απαντήσεις των υποψηφίων
—————-
Ο υποψήφιος για Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΟΣΑΚ, Μάριο Κουλούμα, αναφέρει σε επιστολή του ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός «στηρίζουμε ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς το ΓεΣΥ και το θεωρούμε ως την πιο ουσιαστική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κύπρο».
Προσθέτει ότι η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ έχουν αποφασιστεί τελεσιδίκως και δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής τους.
Τα μόνα ζητήματα, συνεχίζει, που είναι στο τραπέζι για συζήτηση είναι θέματα που έχουν να κάνουν με τη θωράκιση του ΓΕΣΥ. Αυτά, σημειώνει, προϋποθέτουν την πλήρη αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως ακριβώς προνοεί και η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πέραν αυτού, αναφέρει ο κ. Νεοφύτου, θα πρέπει να θωρακίσουμε το ΓΕΣΥ με την ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών ώστε να προστατεύσουμε το σύστημα από καταχρήσεις και να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.
Επιπρόσθετα, σημειώνει, θα πρέπει στο Υπουργείο Υγείας να γίνει μια σωστή αναδιάρθρωση ώστε η δομή του υπουργείου να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες για προώθηση της δημόσιας υγείας και για την απαραίτητη εποπτεία που είναι αναγκαία.
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναφέρει στην απάντησή του προς την ΟΣΑΚ ότι έχουν δημοσιοποιηθεί «οι θέσεις μας για την υγεία, τις οποίες μπορείτε να δείτε στο www.mavroyiannis.cy.
Απαντώντας στην δεκάδα των ερωτήσεων, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η πλήρης αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται ήδη στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης μας, όπως και η στήριξη του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ και η συνεχής βελτίωση του χωρίς αλλαγή της φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής.
Προσθέτει ακόμη ότι αποτελεί θέση μας ότι το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ μπορεί να επιβιώσει μόνο αν τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι δυνατά, αυτονομηθούν, αναδιοργανωθούν και εκσυγχρονιστούν τόσο σε διαδικασίες όσο και σε εξοπλισμό και υποδομές και να ενισχυθούν σε ανθρώπινο δυναμικό έτσι που να αποτελούν στην ουσία και όχι στα λόγια την ραχοκοκαλιά του Συστήματος Υγείας.
Ο κ. Μαυρογιάννης συμπληρώνει ότι «συμφωνούμε απόλυτα και θεωρούμε ότι η δημιουργία αρχείων καταγραφής είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης», ενώ δηλώνει ότι η προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας και του ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας έχει ήδη καθυστερήσει και επιβάλλεται να προωθηθεί τάχιστα η υλοποίηση του.
Παράλληλα, συμφωνεί με την θέση για Δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής. Το ΓεΣΥ, συνεχίζει η ανακοίνωση του κ. Μαυρογιάννη, είναι μια κοινωνική κατάκτηση και αποτελεί οφειλόμενη ευλογία για τον τόπο μας.
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με επιστολή του ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2022, αναφέρει στον Πρόεδρο της ΟΣΑΚ ότι «τα 10 σημεία, βασικές αρχές της ΟΣΑΚ, τα οποία μου έχετε αποστείλει με την επιστολή σας ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου, 2022, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και περιλαμβάνονται στις προγραμματικές μου θέσεις για την Υγεία».
Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, αναφέρει στις απαντήσεις του ότι το πλαίσιο θέσεων της ΟΣΑΚ «με βρίσκει σύμφωνο και απηχεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό το προεκλογικό μου πρόγραμμα». Το χρονοδιάγραμμα που τίθεται των 100 ημερών, συνεχίζει, «θεωρώ ότι είναι αφετηρία για να κινηθούν αποφασιστικά τα ζητήματα προς τα εμπρός με σκοπό να επιλυθούν στο πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης».
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ υπάρχουν αρμοδιότητες που δεν έχουν μεταφερθεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Παράλληλα, σημειώνει ότι η υγεία «τρέχει» σήμερα με τρεις προϋπολογισμούς, ένας του ΟΑΥ, ένας για τα κρατικά νοσηλευτήρια αφού εκκρεμεί η αυτονόμηση και χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένας για τους ασθενείς εξωτερικού.
Επιπλέον, σημειώνει ότι υποστηρίζει τη διατήρηση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ και τη συνεχή βελτίωσή του. Προσθέτει ακόμη ότι τα κρατικά νοσοκομεία πρέπει να αυτονομηθούν στο συμφωνημένο πλαίσιο και να διαθέτουν δομές λειτουργίας που να τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν στο περιβάλλον ΓεΣΥ.
Ο υποψήφιος για την Προεδρία, Γιώργος Κολοκασίδης, απαντάει ότι η υγεία είναι από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος τομέας κάθε πολιτείας. Και αυτό, προσθέτει, διότι η καλή υγεία των πολιτών είναι η προϋπόθεση οποιασδήποτε άλλης συλλογικής στόχευσης της κοινωνίας.
Στην Κύπρο, συνεχίζει, η εισαγωγή του ΓεΣΥ υπήρξε ένα τεράστιο βήμα στην παροχή πρόσβασης στην ποιοτική περίθαλψη σε κάθε πολίτη ανεξαρτήτως των οικονομικών του δυνατοτήτων. «Στο πλαίσιο αυτό σας διαβεβαιώνω ότι οι θέσεις που καταγράφονται στο ερωτηματολόγιο που μας στείλατε, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο», αναφέρει ο κ. Κολοκασίδης.
Επιπλέον, προτείνει περαιτέρω προτάσεις όπως τη δημιουργία ομάδας Υπ. Υγείας για επιτήρηση της λειτουργείας του ΓεΣΥ, την ένταξη πρόσθετων ειδικοτήτων, τη σταδιακή ένταξη όλων των φαρμάκων στο σύστημα και την ίδρυση Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων.