Την αντίδραση του Ανδρέα Χατζηράφτη, προέδρου της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (ΜΚΕΤΓΟ) προκάλεσε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τούρκο αντιπρόσωπο στην 3η Σύνοδο της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων (UNGEGN), που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, από 1 μέχρι 5 Μαίου.
Η Σύνοδος αυτή πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ.
Ο κ. Χατζηράφτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, κατέθεσε έκθεση προόδου που αφορά τις εργασίες που έγιναν στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια όσον αφορά την τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων. Ακολούθησε παρουσίαση και συζήτηση.
‘Εκανε, επίσης, δύο επιπρόσθετες παρουσιάσεις σε θέματα που αφορούν τα γεωγραφικά ονόματα και έλαβε μέρος σε συζήτηση (panel discussion).
“Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, για μια ακόμα φορά προσπάθησε να πολιτικοποιήσει το περιεχόμενο των εργασιών της Συνόδου, διαβάζοντας δήλωση με την οποία, μεταξύ άλλων, αμφισβήτησε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκαλώντας την «ελληνοκυπριακή δοίκηση» και λέγοντας ότι αυτή δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Στη δήλωση της Τουρκίας έγινε αναφορά σε προεδρικό διάταγμα το οποίο περιλαμβάνει χάρτες για το Αιγαίο και για την Ανατολική Μεσόγειο. και σε αυτούς εμφανίζονται νέα παράνομα τουρκικά θαλάσσια ονόματα και διεκδικήσεις, οι οποίες επηρεάζουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Επιπρόσθετα, σε έναν από τους χάρτες που περιλαμβάνει το διάταγμα, υπάρχει χάρτης της Κύπρου στον οποίο αναφέρεται το όνομα του ψευδοκράτους.
Ο κ. Χατζηράφτης παίρνοντας τον λόγο, αντέδρασε έντονα στη δήλωση του εκπροσώπου της Τουρκίας, κάλεσε την τουρκική αντιπροσωπεία να σεβαστεί τα ονόματα των κρατών μελών του ΟΗΕ και ανέφερε ότι απαιτεί ως πλήρες μέλος αυτού του φόρουμ, να χρησιμοποιείται το σωστό όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπλέον, ο κ. Χατζηράφτης, είπε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, πως η διεθνής κοινότητα δεν έχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι αυτή η κυριαρχία εκτείνεται σε ολόκληρο το νησί.
“Σημαντικό μέρος του εδάφους της Κύπρου παραμένει κατεχόμενο από το 1974 και η παράνομη οντότητα που ιδρύθηκε από την Τουρκία καταδικάστηκε αμέσως από το Συμβούλιο Ασφαλείας με τα ψηφίσματα 545 (1983) και 550 (1984). Το κατεχόμενο στρατιωτικά από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου θα παραμείνει πάντα αναπόσπαστο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως προς αυτό, η δήλωση της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ψευδής επί της ουσίας και απαράδεκτη”, ανέφερε.
Ο κ. Χατζηράφτης κάλεσε την τουρκική αντιπροσωπεία να σεβαστεί τον τεχνικό χαρακτήρα της Συνόδου του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων και να απέχει από κάθε προσπάθεια πολιτικοποίησης των εργασιών και των συζητήσεών της.
“Καλούμε επίσης την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, την ενότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σεβαστεί επίσης τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, είπε.
Επίσης ο Κύπριος αντιπρόσωπος σημείωσε ότι η αναφορά που δόθηκε από την τουρκική αντιπροσωπεία δεν σχετίζεται με την ημερήσια διάταξη και ότι στην πραγματικότητα, η μόνη πτυχή του Κυπριακού που είναι σχετική στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου είναι ότι η Τουρκία έχει αλλάξει παράνομα και αυθαίρετα πάνω από 35.000 γεωγραφικά ονόματα στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, προσπαθώντας να διαγράψει τη μακρόχρονή της ταυτότητα, χαρακτήρα και πολιτιστική κληρονομιά.
“Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι χιλιάδες ελληνοκυπριακές περιουσίες στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου υφίστανται σήμερα παράνομη εκμετάλλευση, κατά παράβαση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών και χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων εκτοπίστηκαν βίαια το 1974, ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής και της επακόλουθης κατοχής”, σημείωσε.
Ο κ. Χατζηράφτης είπε εξάλλου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απορρίπτει το περιεχόμενο του τουρκικού προεδρικού διατάγματος αριθ. 6188, της 7ης Οκτωβρίου 2022, για το οποίο γίνεται αναφορά στην Τουρκική Έκθεση στο σημείο 4(α) της ημερήσιας διάταξης.
“Το διάταγμα περιλαμβάνει έναν ανακριβή και απαράδεκτο χάρτη της Κύπρου με πολλές λανθασμένες και παράνομα απεικονιζόμενες γεωγραφικές ονομασίες στη χερσαία περιοχή και τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η μόνη αρμόδια και νόμιμη αρχή για τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων σχετικά με τη χρήση αυτών των γεωγραφικών ονομάτων”, σημείωσε.
Ο κ. Χατζηράφτης ζήτησε όπως η δήλωσή του αποτυπωθεί στα επίσημα αρχεία της Συνόδου.