15.8 C
Nicosia
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 | 19:14

Αντιδράσεις Τατάρ για την απόφαση των ΗΠΑ για άρση πώλησης όπλων – Βλέπει μεγάλες εντάσεις

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ θα προκαλέσει μεγάλες εντάσεις στην Κύπρο και την περιοχή και δεν θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.”Ενώ η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου συνεχίζει τις εντατικές εξοπλιστικές της δραστηριότητες κατά της “τακ” και της Τουρκίας, την οποία θεωρεί εχθρό, η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στη νότια Κύπρο είναι απαράδεκτη και την καταδικάζουμε έντονα”, είπε ο Τατάρ.

Ισχυρίστηκε ότι την ώρα που η “τδβκ και η Τουρκία διατηρούν τη θετική τους στάση απέναντι στη λύση του Κυπριακού, αυτή η απόφαση των ΗΠΑ δεν θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού και θα ενθαρρύνει περαιτέρω την ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία διατηρεί μια ασυμβίβαστη στάση και θα προκαλέσει μεγάλες εντάσεις στην Κύπρο και την περιοχή”.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα αξιοσημείωτη την περίοδο κατά την οποία λήφθηκε αυτή η απόφαση των ΗΠΑ, την ώρα που, όπως ισχυρίστηκε “η Ελλάδα αυτές τις ημέρες ενέτεινε την προκλητική και επιθετική της στάση απέναντι στην Τουρκία” λίγο πριν από την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η απόφαση, εκτός από τη δημιουργία μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης στην Κύπρο και την περιοχή και μια νέα περιοχή έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για αντιπαράθεση των δύο μελών του ΝΑΤΟ. Δίδοντας δύναμη στην κυπριακή διοίκηση με την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ, αναμένεται ότι η νότια Κύπρος θα εντείνει τους εξοπλισμούς και την δημιουργία εντάσεων και η τδβκ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα”.

Υποστήριξε ακόμη ότι η αμερικανικη απόφαση “δείχνει για άλλη μια φορά πόσο ορθή είναι η θέση ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αποτελεσματική εγγύηση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και του τουρκικού στρατού”.

Καλούμε, κατέληξε, τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτήν την απόφαση και να τηρούν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση το “υπεξ” αναφέρει ότι ο επί δεκαετίες περιορισμός πωλήσεων όπλων που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ άρθηκε εν μέρει το 2020 και το ίδιο συνέβη το 2021 και ότι ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 ότι λαμβάνεται νέα απόφαση για να καταστεί δυνατή η πλήρης άρση των περιορισμών πώλησης όπλων προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αυτή η απόφαση, προστίθεται, κλιμακώνει την ένταση στο νησί και την περιοχή και είναι απαράδεκτη.

Η απόφαση της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει, να επιτρέψει τις πωλήσεις όπλων προς την “ελληνοκυπριακή διοίκηση δείχνει ξεκάθαρα ότι οι στρατιωτικές και εξοπλιστικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο πρόσφατα, παραβλέπονται”.

Σε μια περίοδο, συνεχίζει, “που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων με τη Γαλλία και επιταχύνει τις προσπάθειές της για προμήθεια πυραυλικών συστημάτων και ραντάρ μαζί με στρατιωτικό εξοπλισμό, η δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προκαλεί ανησυχία”.

Προσθέτει ότι “είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς την ειλικρίνεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής όταν αποφάσισαν να εξοπλίσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ από την άλλη ισχυρίζονται ότι θα υποστηρίξουν μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί και τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή”.

Ισχυρίζεται ακόμη ότι είναι προφανής ο στόχος των όπλων και του εξοπλισμού που θα πωληθούν και προσθέτει ότι  “επομένως, η συνέχιση της αποτελεσματικής και πραγματικής εγγύησης της Τουρκίας βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεων, δεν είναι καθόλου αμφισβητήσιμη και προφανώς ζωτικής σημασίας περισσότερο από ποτέ”.

“Αξίζει να τονιστεί, για άλλη μια φορά, ότι αναμένουμε από όλα τα τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να άρουν την υποστήριξή τους στις προκλητικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς και να βοηθήσουν τα δύο κράτη στο νησί να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία που θα είναι στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους” καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!