6.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 3:55

Αντιδράσεις για αναφορές Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το μεταναστευτικό

Aντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, με συγκεκριμένες αναφορές του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να πυροδοτούν αντιδράσεις και το ΑΚΕΛ να κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι αντί να αντιμετωπίσει με πολιτικές το πρόβλημα «στήνει θεάματα ξενοφοβικής ρητορικής».

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε ειδικότερα η χθεσινή αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, ότι «το πιο σημαντικό που αποδεικνύει την κρισιμότητα του προβλήματος, είναι τα στοιχεία που αφορούν τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία. Πιο συγκεκριμένα, στην προδημοτική εκπαίδευση ο αριθμός των εν λόγω μαθητών υπερβαίνει το 30% του συνόλου, ενώ στη δημοτικό εκπαίδευση ανέρχεται στο 16%».

Σχετική παρέμβαση πραγματοποίησε μάλιστα η Επίτροπος του Παιδιού, Δέσποινα Μιχαηλίδου Λιβανίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η όλη δομή του λόγου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η χρήση αριθμητικών δεδομένων χωρίς επεξήγηση ή διαφοροποιήσεις, επέτειναν ηθελημένα ή μη, την ανησυχία της κοινωνίας, το αίσθημα ανασφάλειας της ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας»

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση» ο Μάριος Πελεκάνος θέλησε να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε η Κυβέρνηση με την εν λόγω φράση, επισημαίνοντας ότι: «Δεν είναι τα παιδιά το πρόβλημα. Δεν έχει να κάνει με τα παιδιά. Ουδέποτε η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αρνηθεί στο οποιοδήποτε παιδί ανεξαρτήτου προέλευσης να του παρέχει αυτό που οφείλει να του παρέχει το κράτος. Για να μην παρερμηνεύεται το συγκεκριμένο σημείο, όπως επιχειρούν κάποιοι να πράξουν, όταν σε ένα δημοτικό σχολείο ένας σημαντικός αριθμός μαθητών είναι μεταναστευτικής βιογραφίας, σημαίνει ότι αυτοί οι μαθητές θα πρέπει να τυγχάνουν μιας εξειδικευμένης εκμάθησης ακριβώς για να μπορούν να μαθαίνουν τη γλώσσα και να μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα, όπως οι υπόλοιποι των συμμαθητών τους».

Και συνέχισε λέγοντας ότι « αυτό είναι το ένα θέμα, που δημιουργείται για τα ίδια τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Από την άλλη στην ίδια τάξη συμμετέχουν οι Κύπριοι μαθητές, οι οποίοι δικαιολογημένα, αφού είναι η μητρική τους γλώσσα βρίσκονται σε ένα πιο ψηλό επίπεδο και μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τα μαθήματα και εδώ δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα στο ζήτημα της εκπαίδευσης γενικότερα. Αυτό είναι που θίγουμε».

Στο μεταξύ επανήλθε το ΑΚΕΛ για το ζήτημα, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα είναι μια τεράστια πρόκληση που χρειάζεται αποτελεσματικές πολιτικές διαχείρισης, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή και την κυπριακή νομοθεσία», Υποστήριξε ακόμη ότι «εξαιτίας της λανθασμένης διαχείρισης από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού προκύπτουν σήμερα δεκάδες σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», σημειώνοντας ότι «αντί η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να τα αντιμετωπίσει, στήνει θεάματα ξενοφοβικής ρητορικής».

Και συνέχισε αναφέροντας ότι «η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιταχύνει την εξέταση αιτήσεων ασύλου. Δεν αξιοποίησε σωστά τα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο για τα θέματα ασύλου. Δεν πάταξε τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Η αλήθεια είναι ότι Κυβέρνηση Αναστασιάδη στήριξε την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και ο ΔΗΣΥ την ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο».

Επεσήμανε ακόμη ότι «η Κυβέρνηση που σήμερα διαμαρτύρεται, στήριξε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που εγκλωβίζουν τους αιτητές ασύλου στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Μάλτα. Δηλαδή αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοιβάζουν εκατοντάδες ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα της και τώρα λένε θα πάνε να διεκδικήσουν από την Ευρώπη!»

Και υπογράμμισε καταληκτικά ότι «το ΑΚΕΛ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που ανάμεσα σε άλλα προνοούν:

•             Δυναμική απαίτηση εντός του Ευρωπαϊκού Συβουλίου για Άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτητών ασύλου από την Κύπρο σε άλλα κράτη-μέλη, αντικατάσταση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με εξέταση των αιτήσεων ασύλου από ΟΗΕ και ΕΕ στο έδαφος της Τουρκίας και αντικατάσταση του Συστήματος Δουβλίνο με μόνιμο και δεσμευτικό σύστημα κατανομής αιτητών και προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

•             Άμεση πρόσληψη πολλαπλάσιου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου.

•             Ενίσχυση της Υπηρεσίας για πάταξη της Εμπορίας Προσώπων.

•             Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε προγράμματα ενίσχυσης των συνθηκών υποδοχής και ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!