Το νομοσχέδιο για την ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος και για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θα βρεθεί αύριο Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η οποία εξέτασε το θέμα, ακούστηκαν οι τοποθετήσεις όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ σε διαδικτυακή συζήτηση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής με την Υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου απαντήθηκαν ανεξάρτητα όλα τα ερωτήματα, ενώ λύθηκαν απορίες σε σχέση με τις τροποποιήσεις και τροπολογίες που θα προταθούν.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι χρειάζονται 38 ψήφοι τουλάχιστον, ώστε να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος, ενώ σημείωσε ότι οι πλείστες τροπολογίες που είχαν ετοιμάσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα και που θα βρεθούν ενώπιον της Ολομέλειας δεν είναι πολλές, αφού οι περισσότερες έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο.
Σύμφωνα με τον Νίκο Τορναρίτη «άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος και για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης», σημειώνοντας ότι «έφτασε η ώρα να αποδείξουμε ότι τοποθετούμε πρώτο το δημόσιο συμφέρον και το κράτος δικαίου».
«Ακούστηκαν όλοι, τοποθετήθηκαν όλοι -και μάλιστα σήμερα είχαμε διαδικτυακή ανταλλαγή απόψεων με την Υπουργό Δικαιοσύνης- η οποία απάντησε σε όλα ανεξάρτητα τα ερωτήματα, τις τροποποιήσεις, τροπολογίες και άλλως πως. Δόθηκαν όλες οι απαντήσεις. Τώρα οι πολίτες, η κοινωνία αναμένουν από εμάς να υπερβούμε τα οποιαδήποτε εξωθεσμικά κέντρα – εάν και εφόσον υπάρχουν- και να υπηρετήσουμε το καθήκον μας», είπε.
Αναφορικά με το πλαίσιο εισηγήσεων που υπέβαλε ο Βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι έχει καταθέσει μια σειρά εισηγήσεων, οι οποίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όπως είπε «η Υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται εντός της ημέρας να απαντήσει γραπτώς ως προς το κατά πόσον τις αποδέχεται».
Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «όλοι μαζί θα πετύχουμε τον στόχο, τον οποίο είχαν πάρα πολλοί τα τελευταία χρόνια».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι το κόμμα του κατέθεσε μια σειρά από προστάσεις, οι οποίες είναι έξω από τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, και οι οποίες, ωστόσο, θεωρούνται πολύ σημαντικές, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη δικαστική μεταρρύθμιση.
Είπε ότι μέσα από την πρόταση του κόμματος του κατατέθηκαν επιμέρους προτάσεις, όπως η σύσταση δικαστηρίου για επίλυση μικροδιαφορών, η επέκταση της εξουσίας της αρμοδιότητας των διοικητικών δικαστηρίων για να δικάζουν πλέον και υποθέσεις πέραν του ακυρωτικού ελέγχου, αλλά να ασκείται και έλεγχος επί της ουσίας, μια πρακτική που, όπως είπε, «υπάρχει και επικρατεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ιδιαίτερα στη Γαλλία και στην Ελλάδα».
Πρόσθεσε ότι έχουν προτείνει και άλλες ιδιαίτερες τροπολογίες, οι οποίες φαίνεται να γίνονται αποδεκτές, για να συμπληρώσει ότι αναμένει να υπάρξει σεβασμός προς τις απόψεις του κόμματος του.
Όπως είπε πέραν του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπάρχει σύμπτωση απόψεων και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών.