Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν μπορεί να επηρεάσει με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητά τους να διαφυλάξουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης προσθέτει ότι ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι σε αυτές κι άλλες αποφάσεις της η ΕΕ δεν αναφέρεται καθόλου στους Τ/κ, σαν να μην υπάρχουν, κάτι που «δεν συνάδει με τις πραγματικότητες».
Επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι όλες οι προσπάθειες για ομοσπονδιακή λύση δεν είχαν αποτέλεσμα λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς που αισθάνεται άνετη στο υφιστάμενο καθεστώς και υποστηρίζει ότι η επιμονή της ΕΕ σε ένα τέτοιο μοντέλο λύσης «που δεν ταιριάζει με τις συνθήκες στην Κύπρο» είναι ένδειξη στήριξης του στάτους κβο. «και αυτή η επιμονή δείχνει ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις».
Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξαναρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν και είναι έτοιμη για μια βιώσιμη συμφωνία βασιζόμενη στην κυριαρχική ισότητα και τα δύο κράτη που προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση. Επαναλαμβάνει ότι η δική του εκλογή στις «προεδρικές» είναι η επιλογή του «λαού» προς αυτή την κατεύθυνση λύσης και πως μια τέτοια λύση – δύο κρατών – θα βοηθήσει στη συνεργασία και την μόνιμη σταθερότητα και στο νησί και στην περιοχή.
Ψευδοκράτος και Τουρκία, συνέχισε, βλέπουν τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ως ευκαιρία για διασφάλιση διαρκούς σταθερότητας και γι’ αυτό έχουν κάνει εποικοδομητικές και θετικές προτάσεις. Η ε/κ πλευρά και Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, ήταν αυτές που αύξησαν την ένταση με μια μαξιμαλιστική αντίληψη και χρησιμοποίησαν επίσης την ΕΕ για αυτές τις θέσεις, πρόσθεσε.
Στο Βαρώσι, συνέχισε, προβλέπεται η επιστροφή των νόμιμων ιδιοκτητών στις περιουσίες τους με τρόπο που να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αυτό μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που είναι εσωτερικό ένδικο μέσο αναγνωρισμένο από το ΕΔΑΔ, όπως είπε, και θα συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επαναλαμβάνει επίσης ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει ουδέτερο ρόλο στο Κυπριακό, ούτε και να έχει εποικοδομητικό ρόλο στις σε μια συμφωνία και γι’ αυτό δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την αποστολή καλών υπηρεσιών εκ μέρους της ΕΕ.
Μια συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν δείχνει σεβασμό στα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας, κατέληξε.