14.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:24

Αννίτα: Ισχυροί συσχετισμοί μεταξύ Ουκρανίας και Κύπρου το προσφυγικό δράμα

Τους ισχυρούς παραλληλισμούς μεταξύ του προσφυγικού δράματος που εκτυλίσσεται στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας και της προσφυγιάς των εκτοπισμένων Κυπρίων, από την τουρκική εισβολή το 1974, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής κατά την τοποθέτησή της στη συνάντηση των εννέα γυναικών προέδρων κοινοβουλίων της Ευρώπης στην Πολωνία.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής στο ΚΥΠΕ, επισκεπτόμενη τους χώρους υποδοχής των προσφύγων και διαπιστώνοντας με τις υπόλοιπες Προέδρους τις ανησυχίες για κινδύνους εμπορίας, εκμετάλλευσης, βασανιστηρίων και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και γυναικών, αναγνώρισε αυτά που γονείς, παππούδες και γιαγιάδες έχουν αφηγηθεί, ως βιώματα από τη βαρβαρότητα της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο.

H κ. Δημητρίου τόνισε τη σημασία πρωτοβουλιών, όπως αυτή της συνάντησης των γυναικών προέδρων κοινοβουλίων της Ευρώπης, με σκοπό την υιοθέτηση κοινού συμπλέγματος δράσεων για στήριξη και έμπρακτη ανακούφιση των προσφύγων.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, επεσήμανε την ανάγκη «να αξιοποιούνται τέτοιες συναντήσεις και για να υπενθυμίζουμε όσα έχουν γίνει στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή το 1974, με την κατοχή εδαφών και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερο από τον καθένα τι θα πει προσφυγιά, τι θα πει να αγνοούνται άνθρωποι, να ζει κανείς όλη αυτή τη φρικαλεότητα», είπε η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία κατά την ομιλία της στη συνάντηση των εννέα γυναικών προέδρων κοινοβουλίων (Τσεχίας, Αυστρίας, Βελγίου, Ισπανίας, Λιθουανίας, Λετονίας, Κύπρου, Ουκρανίας και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ανέφερε πως «η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να γίνεται με εκπτώσεις ή με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Οι ομοιότητες ανάμεσα σε αυτά που έκανε η Τουρκία στην Κύπρο το 1974 και αυτό που κάνει τώρα η Ρωσία στην Ουκρανία είναι προφανείς, αν και η διεθνής κοινότητα τηρεί μία εξοργιστική στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι στη Ρωσία, αφενός, και στην Τουρκία, αφετέρου. Εξίσου εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι η Τουρκία προς όφελός της δεν ευθυγραμμίζεται με τις κυρώσεις που συλλογικά έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, εξασθενώντας έτσι την αποτελεσματικότητα των μέτρων», πρόσθεσε κατά την ομιλία της η κ. Δημητρίου.

Η φρικτή εμπειρία της προσφυγιάς και της κατοχής που μετράει πλέον 48 χρόνια στην Κύπρο, είπε, είναι ένας επιπρόσθετος λόγος να εμμένουμε σταθερά στις αρχές του διεθνούς δικαίου, δίπλα στον λαό της Ουκρανίας. Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, ακόμα, πως η στάση της Κύπρου παραμένει αδιαπραγμάτευτη, ότι σήμερα φιλοξενεί περίπου 15.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ παράλληλα καλείται να διαχειριστεί μία μεγάλη πρόκληση λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού αιτήσεων για άσυλο, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας.

Στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, λίγο πριν την επιστροφή της στην Κύπρο, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι οι γυναίκες και τα παιδιά είναι πάντα τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου και της προσφυγιάς, εξηγώντας ότι και οι συζητήσεις στην Πολωνία εστίασαν στην παροχή βοήθειας στις ομάδες αυτές και στην απόσβεση των κινδύνων εμπορίας, εκμετάλλευσης ή σεξουαλικής κακοποίησής τους. Κατά τη συνεδρίαση, σημείωσε, η ίδια τόνισε ότι απαιτείται αλληλεγγύη προς αυτούς, αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που δέχονται πρόσφυγες, με συνεκτική πολιτική για παραχώρηση ασύλου και εγκατάστασή τους.

Συζητήθηκαν, επίσης, προτάσεις για συνεργασία σε επίπεδο κοινοβουλίων και τοπικών αρχών, ενώ αναδείχθηκε και η ανάγκη ελέγχου όλων των φορέων και ΜΚΟ που ασχολούνται με παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες, πρόσθεσε. Είπε, ακόμα, ότι συζητήθηκε η δημιουργία μίας ενιαίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για παροχή βοήθειας ιδίως σε παιδιά, ώστε έστω και διαδικτυακά να παρέχονται υπηρεσίες σε άτομα που δεν γνωρίζουν καλά άλλες γλώσσες πέρα από τα ουκρανικά. Αυτό αποτελεί προέκταση και των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΕΚ από την 7η Απριλίου.

Κάποια Κοινοβούλια στην Ευρώπη, είπε η κ. Δημητρίου, έχουν προχωρήσει και στην υιοθέτηση ψηφισμάτων που κάνουν λόγο για γενοκτονία στην Ουκρανία, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ακόμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ενδεχομένως να συζητηθεί το επόμενο διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!