16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 22 Νοέμβριος 2024 | 9:34

Αννίτα Δημητρίου: Απαράδεκτο το 2023 να υπάρχουν μοιρασμένες πατρίδες

«Είναι απαράδεκτο εν έτη 2023 ακόμη να υπάρχουν μοιρασμένες πατρίδες», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ενώπιον της αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, με την οποία είχε συνάντηση σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Πρόεδρος του σώματος, τόνισε στους Βουλευτές από τις 14 χώρες πως θα πρέπει να διαμηνύουν στα διεθνή φόρουμ που συμμετέχουν την ανάγκη σεβασμού των αρχών και αξίων που πρεσβεύουν, υπογραμμίζοντας πως σε σχέση με το Κυπριακό, δεν είναι σωστό να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά αναλόγως των πρωταγωνιστών.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως τις αρχές και τις αξίες της ΔΣΟ χρειάζεται να τις διαφυλάξουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς τα πάντα κλυδωνίζονται και είναι ρευστά και που τα πράγματα που θεωρούμαι δεδομένα δεν είναι. Σήμερα, είπε, που ένας πόλεμος συνεχίζεται στην καρδιά της Ευρώπης, σήμερα που εν έτη 2023 η Κύπρος παραμένει ημικατεχόμενη. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να προστατεύσουμε αυτές τις αρχές και αξίες», είπε.

Η κ. Δημητρίου χαιρέτισε την αποστολή επιστολής της ΔΣΟ προς την ΕΕ σημειώνοντας πως θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να εντείνουν ακόμη περισσότερο είτε στα ευρωπαϊκά είτε στα διεθνή φόρουμ κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της νομιμότητας και των κοινών αρχών και αξιών της Συνέλευσης.

Είπε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι τεράστια η σημασία που σήμερα βρίσκονται στην Κύπρο μέλη από 14 διαφορετικά Κοινοβούλια. «Το να ανήκουμε σε ένα τέτοιο μεγάλο θεσμό και να μπορούμε ανταλλάσσοντας απόψεις να αντιμετωπίσουμε σημαντικότατα ζητήματα π[ου έχουμε να διαχειριστούμε είτε αυτά αφορούν την Πανδημία, είτε άλλα θέματα προστασίας των μνημείων, της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε άλλα. Έτσι λειτουργούμε ως Κοινοβούλια και δεν το κάνουμε μόνο σε ότι αφορά τη ΔΣΟ αλλά σε όλους τους θεσμούς που συμμετέχουμε», είπε.

Σε σχέση με το Κυπριακό, η κ. Δημητρίου είπε πως είναι πολύ σημαντικό που οι Βουλευτές επισκέφθηκαν το νησί για να δουν από κοντά τι θα πει πραγματικά μια χώρα να είναι ημικατεχόμενη, να εξακολουθούν να υπάρχουν συρματοπλέγματα, κατοχικοί στρατοί και να μην μπορούν οι πολίτες να απολαύσουν κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα  και καθημερινά να έχεις να διαχειριστείς παράνομες ενέργειες από την κατοχική Τουρκία που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και κάθε αρχή νομιμότητας, είτε επί του εδάφους είτε από την ΑΟΖ.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως στόχος της Κύπρου δεν είναι άλλος από το απελευθερωθεί και να επανενωθεί η πατρίδα και να υπάρξουν συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της Κύπρου. Αυτό, όπως είπε, διαμηνύουν σε όλα τα φόρουμ, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά αναλόγως των πρωταγωνιστών σε κάθε τέτοια εξέλιξη. «Είναι απαράδεκτο εν έτη 2023 ακόμη να υπάρχουν μοιρασμένες πατρίδες», είπε.

Στη δική του παρέμβαση, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής για την θερμή υποδοχή και για τη διαχρονική στήριξη της Βουλής στη Συνέλευση. Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Βουλευτή Πανίκο Λεωνίδου που εργάστηκε συστηματικά και αθόρυβα όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί με τους άλλους Κύπριους βουλευτές για την επιτυχία της Συνέλευσης.

Σημείωσε πως οι σχέσεις της ΔΣΟ μετρούν τρεις δεκαετίες, όσες και ο βίος του θεσμού καθώς η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος, και όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκαν με τους Κύπριους Βουλευτές για την επίτευξη των σημαντικών σκοπών της Συνέλευσης, δηλαδή την ενότητα του ορθοδόξου κόσμου, την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών όπου υφίστανται διώξεις, και των χριστιανικών μνημείων.

Ο κ. Χαρακόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως στον απόηχο της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, η ΔΣΟ διακίνησε ένα κείμενο με συγκεκριμένες προτάσεις και σκοπό να ενημερώσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και τα ευρωπαϊκά όργανα για τις θέσεις του θεσμού όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Είπε πως η Οργάνωση στις εξελίξεις αυτές για το μέλλον συνέταξε μια επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία αποφάσισαν χθες, όπου καταγράφει τις ανησυχίες της και προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις.

«Δια αυτής της επιστολής, κάνουμε έκκληση στην ΕΕ να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, για την εφαρμογή τακτικού και εποικοδομητικού διαλόγου της Ένωσης με τις Εκκλησίες και τις θρησκευτικές οργανώσεις», είπε.

Αναφορικά στην τουρκική εισβολή και κατοχή, ο κ. Χαρακόπουλος είπε πως η Συνέλευση κατήγγειλε κατ΄ επανάληψη τη συνεχιζόμενη παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, τη διαιώνιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης στην Κύπρο. Δυστυχώς, η στάση της Άγκυρας, δεν βοηθά να υπάρξει ακτίδα αισιοδοξίας καθώς εμποδίζει με την πολιτική της την επίτευξη μιας λύση που να είναι προς όφελος των πολιτών και θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επίσης, όπως είπε, ως ΔΣΟ αναδεικνύουν επίσης το ζήτημα της προστασίας των χριστιανικών μνημείων που υπόκεινται σε βεβήλωση, σύληση, καταστροφή και αλλαγή χρήσης, είπε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πανίκος Λεωνίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής για την στήριξη που παρείχε όλο αυτό το διάστημα για την υλοποίηση των δράσεων της Συνέλευσης.

Είπε πως μαζί τους σήμερα βρίσκονται εκπρόσωποι 14 Κοινοβουλίων από 3 ηπείρους, οι οποίοι συμμετέχουν στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι προέρχονται από Ελλάδα, Αίγυπτο, Αρμενία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ιορδανία, Λευκορωσία, Λίβανο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Σουδάν.

Σημείωσε πως η κυπριακή αντιπροσωπεία έχει πάντα έντονη παρουσία στις πρωτοβουλίες του θεσμού, και ως Κύπρος για 30 χρόνια συμβάλλει στην ανάπτυξη της γόνιμης θρησκευτικής διπλωματίας, στην προώθηση κοινών στόχων και αρχών και βεβαίως αναδεικνύουν το Κυπριακό πρόβλημα. Όπως είπε, αυτές τις μέρες, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους ξένους συναδέλφους τους τόσο για το Κυπριακό όσο και για την υπονομευτική πολιτική της Τουρκίας, και βεβαίως για τη βεβήλωση των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στην Μητρόπολη της Λεμεσού την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου με τίτλο «Αγία Σοφία, οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», είπε ο κ. Λεωνίδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

H Παμ Μποντάι θα είναι Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επέλεξε την Παμ Μποντάι, μέλος της ομάδας της υπεράσπισής του στη δίκη του στην...

Χειροπέδες σε 37χρονη στην Πάφο για πλαστοπροσωπία και επίθεση εναντίον αστυνομικού

Στη σύλληψη 37χρονης προχώρησε η Αστυνομία στην Πάφο, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για διερευνώμενη υπόθεση επίθεσης εναντίον αστυνομικού, αντίστασης σε νόμιμη σύλληψη, πρόκλησης ανησυχίας...

Η Celestyal προσφέρει κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων από €359, σε προσφορά για τη Black Friday

Η Celestyal προσφέρει κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων από €359 ανά άτομο στο πλαίσιο μιας νέας προσφοράς για τη Black Friday. Η προσφορά, η οποία είναι διαθέσιμη...

Βολές Κιμ προς ΗΠΑ – Τις κατηγορεί για κλιμάκωση της έντασης και προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης και των προκλήσεων, υποστηρίζοντας ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται σήμερα – περισσότερο από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!