«Αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται χωρίς και τα 27 κράτη μέλη να είναι εκεί, να συμμετέχουν, να υιοθετούν την απόφαση, θεωρώ ότι δημιουργούν έναν πολύ λανθασμένο προηγούμενο κάτι το οποίο επηρεάζει ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά της ΕΕ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την 2η ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με την έγκριση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, μετά την αποχώρηση από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, με το πράσινο φως να δίνεται από τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ελπίζοντας στην ουσιαστική συζήτηση. «Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Όπως προανέφερα οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να διεξάγεται ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, μια ανθρωπιστική κρίση και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση, σε μια κοινή θέση στην ανάγκη να βοηθήσουμε ειδικότερα στην ανθρωπιστική πτυχή», είπε.
Παράλληλα, χαιρέτισε «τη χθεσινή απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με κάποιες χώρες», ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο λήψης αποφάσεως της συγκεκριμένης απόφασης.
«Θεωρώ ότι δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο. Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν η λήψη αποφάσεων μέσα από μια διαδικασία, μέσα από ένα διάλογο που καταλήγαμε στο τέλος και τα 27 κράτη μέλη σε μία κοινή προσέγγιση. Θα βρούμε μπροστά μας τις επόμενες συζητήσεις», ανέφερε.
Βίντεο με τις δηλώσεις του Προέδρου