Στην Κύπρο δεν υπάρχει οποιοσδήποτε διαχωρισμός όσον αφορά θέματα θρησκείας, αλλά αντίθετα ως Κυβέρνηση είμαστε υπέρ του σεβασμού της θρησκείας για κάθε άνθρωπο, ο οποίος ζει στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “La Repubblica”, που δημοσιεύεται σήμερα, προσθέτοντας πως “το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας είναι αδιαπραγμάτευτο”.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Paolo Rodari, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο αποτελεί ιστορικό γεγονός και η παρουσία του και μόνο στη χώρα μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα συμφιλίωσης μεταξύ των λαών. “Το μήνυμα της παρουσίας του Ποντίφικα συνιστά γέφυρα αγάπης και ειρήνης μεταξύ των θρησκειών στην ταραγμένη περιοχή μας. Οι διενέξεις, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις θα πρέπει να παραμεριστούν. Η ειρήνη θα πρέπει να πρυτανεύσει σ’ όλο τον κόσμο”, σημείωσε.
Ερωτηθείς σε σχέση με το Κυπριακό και τι θα έπρεπε να πράξει η Ευρώπη για αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως “η προσπάθεια μας είναι όπως η τουρκική κατοχή στην Κύπρο τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν”.
Σημείωσε πως “η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ανέμενα ότι θα ήταν ενεργότερος ο ρόλος της στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Οι τελευταίες αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών στην Κύπρο, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατ’ αντίθεση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα άνοιγε σε ενδεχόμενη αποδοχή τους, το κουτί της Πανδώρας”, υπέδειξε
Υπογράμμισε πως “επιδίωξή μας παραμένει η εξεύρεση μιας λύσης που θα οδηγεί σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “η δική μας θέση παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος σύμφωνα με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και στη βάση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Επεσήμανε πως “εδώ και 47 χρόνια, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί η απαράδεκτη υπάρχουσα κατάσταση, ως αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974, της επακόλουθης στρατιωτικής κατοχής πέραν του 36% του κυπριακού εδάφους και του βίαιου εκτοπισμού του 30% του πληθυσμού της”.
“Δυστυχώς, όλες οι προσπάθειες μας έχουν προσκρούσει στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας η οποία με τις θέσεις της για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του ψευδοκράτους καθώς και τις προκλητικές της ενέργειες τόσο στη θάλασσα όσο και τη ξηρά με το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύει και παρεμποδίζει την όποια προσπάθεια επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε πως “μόνο με αναθεώρηση της στάσης της άλλης πλευράς θα καταστεί εφικτή η λύση του κυπριακού προβλήματος”, για να σημειώσει πως “η λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων”.
Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Πάπα και το μήνυμα που αναμένει από αυτόν με δεδομένο ότι τείχη, συρματοπλέγματα και κλειστά σύνορα σημαδεύουν ακόμα σήμερα τη ζωή της Ευρώπης, όπως δείχνουν τα γεγονότα στα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “η προώθηση της συνεργασίας, της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας αποτελούν διακηρυγμένες προτεραιότητες του Πάπα Φραγκίσκου”.
Όπως είπε, η ανησυχία για τα συρματοπλέγματα στην Ευρώπη, είτε στην Ανατολική, είτε στη Νότια, είναι κάτι που συμμεριζόμαστε. “Τα συρματοπλέγματα αυτά οξύνουν τις αντιπαραθέσεις, εμποδίζουν την επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα για εμάς που ζήσαμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους”, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως “είναι πεποίθησή μας ότι ο διάλογος, η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση, στη βάση των αρχών της Δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αποτελούν μοναδικό δρόμο για την οικοδόμηση μακροχρόνιας ειρήνης και ευημερίας. Στη βάση αυτή οικοδομήθηκε η σύγχρονη Ευρώπη και είμαι βέβαιος ότι αυτές αποτελούν και τις αρχές που επιθυμεί ο Ποντίφικας να διαδώσει”, σημείωσε.
Είπε πως “ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ο πλανήτης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την πανδημία αλλά και την κλιματική κρίση το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου αλλά και οι προτροπές του για ειρήνη θα αποτελέσουν ό,τι καλύτερο για τους ανθρώπους”.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η θέση της Αγίας Έδρας έναντι της Τουρκίας είναι υπερβολικά επιεικής, αφού, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, “όταν η Τουρκία μετέτρεψε πάλι τη Βασιλική της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το Βατικανό δεν ύψωσε τη φωνή αν και ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου κηρύγματος του δήλωσε πολύ στεναχωρημένος για το συμβάν”, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έχει εκφράσει τη θλίψη του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Τουρκία είναι μουσουλμανικό κράτος και όπως καλά γνωρίζετε ο Πάπας δεν έχει επιρροή. Θα πρέπει να τονίσω ότι έχουμε κοινό όραμα με την Αγία Έδρα όσον αφορά στην προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων από την καταστροφή, το λαθρεμπόριο, την παράνομη χρήση και άλλα συναφή αδικήματα”.
Με γνώμονα, λοιπόν, ανέφερε, “την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί έχουμε ως Κύπρος καταδικάσει την απόφαση αυτή ενώ παράλληλα, έχουμε καλέσει την Τουρκία να την ανατρέψει ώστε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις που διασαφηνίζουν το καθεστώς της Αγίας Σοφιάς ως προστατευόμενο μνημείο διεθνούς σημασίας”.
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου πως η Κύπρος είναι επίσης το νησί όπου εκατοντάδες Σύριοι, Ιρακινοί και Αφρικανοί μετανάστες φτάνουν αφού πρώτα περάσουν από την Τουρκία και κληθείς να πει τι λόγια αναμένει από τον Πάπα, ο οποίος έπειτα από λίγες ώρες θα βρίσκεται στη Λέσβο, και τι θα του πει αναφορικά με το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασίαδης επεσήμανε πως “η Κύπρος ανέκαθεν υπήρξε μια φιλόξενη χώρα, ως τόπος υποδοχής προσφύγων και μεταναστών”.
“Ο λαός μας γνωρίζει από πρώτο χέρι τον πόνο του ξεριζωμού, τι είναι η προσφυγιά και επιδεικνύει πλήρη σεβασμό στην προστασία του δικαιώματος της μετανάστευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο, η συνέχιση διοχέτευσης μεγάλου αριθμού μεταναστών από την Τουρκία, η οποία δείχνει μια σαφή πολιτική εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σε αυτόν τον τομέα η Κύπρος”, ανέφερε.
Είπε πως “παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κυπριακών αρχών για διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, κυρίως λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Κύπρου, που επιτρέπουν την ανάπτυξη της παράτυπης μετανάστευσης”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως “οι κατοχικές δυνάμεις προωθούν σκόπιμα μετανάστες στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, γεγονός που αποτελεί πρόσθετο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη διαχείριση των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν τη μεταναστευτική κρίση στην Κύπρο”.
Επεσήμανε ότι το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου υπερβαίνει το 4% του πληθυσμού των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών, όταν στις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπερβαίνει το 1%, με κοινή παραδοχή των ευρωπαϊκών θεσμών πως η Κύπρος αποτελεί την πρώτη χώρα σε αιτητές πολιτικού ασύλου.
Ερωτηθείς ποιος είναι ο ρόλος που δύνανται να διαδραματίσουν οι θρησκείες σε μια πορεία συνύπαρξης που δεν ξεχνά την αλήθεια της ιστορίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “η Κύπρος επιθυμεί μέσα από τον διαθρησκευτικό διάλογο να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Στη χώρα μου δεν υπάρχει οποιοσδήποτε διαχωρισμός όσον αφορά θέματα θρησκείας, αλλά αντίθετα ως Κυβέρνηση είμαστε υπέρ του σεβασμού της θρησκείας για κάθε άνθρωπο ο οποίος ζει στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε.
Υπογράμμισε πως “το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας είναι αδιαπραγμάτευτο”, και “η Κυβέρνηση παρέχει κάθε διευκόλυνση στους πολίτες που διαβιούν στο έδαφος της όσον αφορά στην εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Ο διαθρησκευτικός διάλογος και η σχέση που αναπτύσσονται έχουν ως στόχο την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ όλων των κοινοτήτων του νησιού”, επεσήμανε.
Πρόσθεσε πως “η γεωγραφική θέση της Κύπρου, σε μια ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου, καθιστά τη χώρα μου σταυροδρόμι θρησκειών και πολιτισμών. Η Κύπρος και μέσω του διαθρησκευτικού διαλόγου και της κοινής διαβίωσης στο έδαφος της ανθρώπων από διάφορες θρησκευτικές ομάδες επιδιώκει την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή”.