Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υποχωρήσει από θέσεις που διασφαλίζουν την εθνική αξιοπρέπεια, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ομιλία του, με την οποία άνοιξε της εργασίες του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα.
Όπως τόνισε, οι αξιώσεις της Τουρκίας επιδίωκαν τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προτεκτοράτο της Άγκυρας και ως τέτοιες δεν επρόκειτο να γίνουν ποτέ αποδεκτές.
«Διανύω πλέον το δέκατο έτος της θητείας μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψα να πράξω ό,τι επεβάλλετο, προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση που θα απαντούσε στις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων. Στις ανησυχίες αν την επομένη το κράτος –ή η λύση που θα απέδιδε ένα κράτος– θα ήταν λειτουργικό ή θνησιγενές», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
«Δυστυχώς, οι αξιώσεις της Τουρκίας έφταναν στο σημείο να μετατρέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε προτεκτοράτο της Άγκυρας. Και αυτό δεν ήταν ποτέ δυνατόν να γίνει αποδεκτό. Ούτε και πρόκειται να υποχωρήσουμε από θέσεις που διασφαλίζουν την εθνική αξιοπρέπεια», σημείωσε.
«Έντιμη λύση, έντιμη ειρήνη, αλλά όχι υποχώρηση, όχι υποδούλωση, όχι καθυπόταξη στις όποιες παράλογες αξιώσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος. Σημείωσε, ακόμα, ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος ακολουθούν στα εθνικά θέματα τη «φιλοσοφία του πατριωτικού ρεαλισμού, χωρίς να παραγνωρίζουν την υπερηφάνεια που η ιστορία τους υπαγορεύει».
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού κράτους αλλά και του ιδίου προσωπικά για την άριστη συνεργασία αλλά και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον δοκιμαζόμενο ελληνισμό της Κύπρου.
«Το πιο σημαντικό εξ όλων δεν είναι μόνο η διακυβερνητική συνεργασία, η συνεργασία επί ανωτάτου επιπέδου. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αδελφική αγάπη μεταξύ του μητροπολιτικού ελληνισμού και του ελληνισμού της Κύπρου. Είναι η συμπόρευση αλλά και ο πόνος και η ευαισθησία που το καθένα εκ των δύο ελληνικών στοιχείων επιδεικνύουν απέναντι στις δοκιμασίες του ενός ή του άλλου. Και δεν μπορεί παρά να αποτίσω φόρο τιμής στους Ελλαδίτες αδελφούς που έδωσαν το αίμα τους για την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας ενώνουν δεσμοί αίματος, πέραν των ιστορικών δεσμών, κι αυτό είναι το σημαντικότερο», ανέφερε.
Παράλληλα, τόνισε, ότι στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα και η Κύπρος αγωνίζονται για «μια Ευρώπη πιο ανθρωποκεντρική, για μια στρατηγικά ενωμένη Ευρώπη, για μια Ευρώπη της οποίας το κύριο υποκείμενο θα είναι ο Ευρωπαίος πολίτης». Μια Ευρώπη που θα νοιάζεται για τον καθένα και θα υπερασπίζεται το κράτος πρόνοιας αλλά και το κράτος δικαίου, όπως είπε.
Επιπλέον, τόνισε ότι μέσα από τη στενή τους συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας για στρατηγικούς εταίρους όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στον Αραβικό Κόλπο και όχι μόνο.
Μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κατορθώσει από κοινού να εμπεδώσουν το αίσθημα ότι επιθυμούν την ειρήνη και δεν επιδιώκουν τον αποκλεισμό κανενός, επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Μέσα από τις συνεργασίες αυτό που επιδιώκουμε είναι να δούμε ότι εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος στέκονται αλληλέγγυες με την Ουκρανία και ενωμένες με τις αποφάσεις της Ευρώπης, καθώς δεν μπορούν να μείνουν αδιάφορες απέναντι στα όσα διαδραματίζονται.
«Τα γεγονότα της Ουκρανίας, η εισβολή, η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της έχουν αναξέσει πληγές για εμάς τους Έλληνες της Κύπρου γιατί έφεραν στη μνήμη μας τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια προσχήματα, τις ίδιες βαρβαρότητες που διέπραξαν και οι Τούρκοι εναντίον του ελληνισμού της Κύπρου», τόνισε.
Επισήμανε ωστόσο ότι την ίδια ώρα που οι δύο χώρες στέκονται αλληλέγγυες και ενωμένες με τις αποφάσεις της ΕΕ, συνεχίζουν να προασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα.
«Δεν δεχόμαστε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν δεχόμαστε να γίνονται ανεκτοί οι επιτήδειοι ουδέτεροι. Δεν μπορεί να ζητείται να θυσιάσουν οι λαοί της Ευρώπης το ευ ζην και κάποιοι να κερδοσκοπούν από πολέμους ή να αποκομίζουν πολιτικά ή οικονομικά οφέλη», ανέφερε.
«Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο θετικό τρόπο αλλά και με τον ίδιο σθεναρό τρόπο να αντιδρούμε σε ό,τι θεωρούμε άδικο», τόνισε.
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμή να χαιρετίσει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι πρόκειται για την παράταξη «που είναι ταυτισμένη με την εδραίωση της δημοκρατίας αλλά και την προκοπή της Ελλάδας», η οποία «τιμά τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ενεργό και δραστήρια συμμετοχή του Πρωθυπουργού».