Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, η Κύπρος υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροποποίηση του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, στο οποίο επιθυμεί επίσης να προσθέσει κεφάλαιο για το REPowerEU, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι το προτεινόμενο κεφάλαιο της Κύπρου για το REPowerEU αφορά μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης μετάβασης. «Περιλαμβάνει δύο νέες μεταρρυθμίσεις και δύο νέες επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων του REPowerEU, καθώς και πέντε υφιστάμενα μέτρα που κλιμακώνονται», προστίθεται.
Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη από την Κύπρο τροποποίηση του σχεδίου προβλέπει επίσης την αφαίρεση επτά επενδύσεων από το αρχικό σχέδιο, μία εκ των οποίων μεταφέρεται στο χρηματοδοτούμενο από δάνεια τμήμα του σχεδίου, καθώς και την τροποποίηση περίπου 50 προγραμματισμένων μέτρων.
«Το αίτημα της Κύπρου για την τροποποίηση του σχεδίου της βασίζεται στην ανάγκη συνυπολογισμού του υψηλού πληθωρισμού του 2022, των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και της προς τα κάτω αναθεώρησης της μέγιστης κατανομής επιχορηγήσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) από 1,01 δισ. ευρώ σε 0,92 δισ. ευρώ», αναφέρεται. Υπογραμμίζεται ότι «η αναθεώρηση αποτελεί μέρος της επικαιροποίησης του Ιουνίου του 2022 στο κλειδί κατανομής επιχορηγήσεων του ΜΑΑ και αντικατοπτρίζει τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα της Κύπρου το 2020 και το 2021 σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις».
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «η Κύπρος ζήτησε να μεταφερθεί το μερίδιό της από το αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit, ύψους 52 εκατ. ευρώ, στο οικείο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας». «Μαζί με τα κονδύλια των επιχορηγήσεων του ΜΑΑ και του REPowerEU για την Κύπρο (0,92 δισ. ευρώ και 52,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), και με το ποσό του αρχικού αιτήματος της Κύπρου για δάνεια του ΜΑΑ ύψους 0,2 δισ. ευρώ, τα κονδύλια του υποβληθέντος τροποποιημένου σχεδίου ανέρχονται πλέον σε 1,22 δισ. ευρώ», προσθέτει.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι έχει πλέον στη διάθεσή της έως και δύο μήνες για να αξιολογήσει κατά πόσον το τροποποιημένο σχέδιο εξακολουθεί να πληροί όλα τα κριτήρια αξιολόγησης του κανονισμού ΜΑΑ. «Εάν η αξιολόγηση της Επιτροπής είναι θετική, θα υποβάλει πρόταση για τροποποιημένη εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο κυπριακό σχέδιο. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους έως και τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής», αναφέρει καταληκτικά.