17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 13:31

Ανάγκη διαφώτισης διεθνούς κοινότητας για Κυπριακό, λένε οι κατεχόμενοι δήμοι

Την επιτακτική ανάγκη για διαρκή και επίμονο αγώνα διαφώτισης της διεθνούς κοινότητας για το κυπριακό πρόβλημα εξέφρασαν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων, Πέτρος Καρεκλάς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, Ελευθέριος Αντωνίου κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ότι οι απόδημοι, ως οργανωμένα σύνολα, αλλά και ως ψηφοφόροι στις χώρες τους, κατορθώνουν να φέρουν το κυπριακό πρόβλημα στο προσκήνιο και να ασκούν πιέσεις στη διεθνή κοινότητα για ενέργειες που αναχαιτίζουν την τουρκική επιθετικότητα, προβάλλοντας το αίτημα για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και για λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένος ο διαρκής και επίμονος αγώνας της διαφώτισης, ιδιαίτερα στους χώρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και άλλες σημαντικές χώρες των οποίων τα συμφέροντα εμπλέκονται άμεσα.

Είπε ακόμη ότι ο ρόλος της διαφώτισης είναι ακόμη πιο κρίσιμος τη στιγμή που η Τουρκία και οι εδώ εγκάθετοί της εξαπολύουν απροκάλυπτα και σχεδόν καθημερινά προκλητικές δηλώσεις και απειλές. Ο κ. Καρκελάς τόνισε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει θέμα να αποδεχθούμε λύση δύο κρατών για χωριστή κυριαρχία».

Αυτό που χρειάζεται, είπε ο κ. Καρεκλάς, είναι στενή συνεργασία, διάλογος και συντονισμός σημειώνοντας ότι έχει γίνει εισήγηση στην Κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συντονιστικού Σώματος για τη διαφώτιση που θα συζητά διεξοδικά το όλο ζήτημα και θα καθορίζει στόχους σε συνεργασία πάντοτε και με εκπροσώπους της ομογένειας.

Ο κ. Καρεκλάς εξήγησε ότι η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων είναι μια επιτροπή με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και περιεχόμενο και ο αριθμός των μελών της έχει καθοριστεί εκ των πραγμάτων από την τουρκική κατοχή. Σημείωσε ότι ανάμεσα στις δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι κατεχόμενοι δήμοι, σημαντικότερη θέση έχουν οι αντικατοχικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδόσεις και παραγωγές για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και η μετάδοση βιωμάτων στη νέα γενιά.

Είπε ακόμη ότι βαρύνουσα σημασία και αξία αποτελεί η δημόσια διαφώτιση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τον δίκαιο αγώνα που διεξάγουν οι πρόσφυγες για σχεδόν μισό αιώνα για τερματισμό της κατοχής και επιστροφή τους στις πατρογονικές τους εστίες.

Ο κ. Καρεκλάς εξέφρασε την εκτίμηση των κατεχόμενων Δήμων για το σημαντικό και πολύπλευρο έργο που διαχρονικά επιτελούν οι απόδημοι στις χώρες όπου διαμένουν σημειώνοντας ότι με ζήλο και φιλοπατρία οι απόδημοι κρατούν ψηλά το λάβαρο του αγώνα για αποκατάσταση της δικαιοσύνης και για ελευθερία στην Κύπρο, όπου και αν βρίσκονται.

Μιλώντας για το εθνικό θέμα ο κ. Αντωνίου είπε ότι η βούληση της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων είναι μια δίκαιη, βιώσιμη, ασφαλής και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Μια λύση, συνέχισε, σε ένα ομόσπονδο κράτος που να κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, να καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών, να απαλλάσσει την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα, τον εποικισμό και να επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς, την οικονομία· μια λύση, είπε, με μια διεθνή κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, με ένα κοινό νόμισμα και μια κοινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο κ. Αντωνίου κατέθεσε εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων πρόταση για κοινή ανάληψη άμεσης δράσης για διαφώτιση του Κυπριακού προβλήματος σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Εξήγησε ότι η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων είναι το συντονιστικό σώμα, το οποίο απαρτίζεται από εννεαμελές συμβούλιο, ανάλογα, από τις τρεις Επαρχιακές Ενώσεις Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας. Πρόσθεσε ότι εκπροσωπεί 137 Κοινοτικά Συμβούλια Κατεχόμενων Κοινοτήτων και συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα του τόπου μέσα από διάφορες και συνεχείς δράσεις, αντικατοχικές εκδηλώσεις και εκστρατείες διαφώτισης.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι είναι πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση η συνεισφορά αλλά και το έργο που επιτελούν οι απόδημοι στις χώρες που διαμένουν. Σημείωσε ότι ακριβώς μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, οι απόδημοι ανέλαβαν άμεσα εκστρατείες διαφώτισης για το κυπριακό πρόβλημα με πορείες διαμαρτυρίας, υπομνήματα καταδίκης της κατοχικής Τουρκίας και ψηφίσματα προς όλες τις κυβερνήσεις και σε διεθνείς οργανισμούς.

Εκ μέρους των κατεχόμενων κοινοτήτων ο κ. Αντωνίου προσέφερε στον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, ομοίωμα-αντίγραφο του πλοίου της Κερύνειας τιμώντας στο πρόσωπό του όλους τους απόδημους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!