Τη διαφωνία του ΑΚΕΛ στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη περί επιστροφής στο Σύνταγμα του 1960 διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε ερώτησή του αν η πρόταση ήταν σχήμα λόγου, ότι ήταν πρόταση.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε πως κατέθεσε την διαφωνία του κόμματός του σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό, η οποία, όπως είπε, «χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και από αλληλοσυγκρουόμενες προσεγγίσεις και πολιτικές».
«Σήμερα διαπιστώσαμε, γιατί ρωτήσαμε, εάν όντως η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί πρόταση και πήραμε θετική απάντηση», ανέφερε ο κ. Στεφάνου και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι με αυτή την πρόταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει την ε/κ πλευρά ενώπιον του κινδύνου να γίνει συνυπεύθυνη του αδιεξόδου και την ίδια ώρα με αυτό τον τρόπο δίνουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες να εκτρέψει από τη συμφωνημένη βάση λύσης».
Όπως είπε, η απάντηση στις προσπάθειες της Τουρκίας να εκτρέψει από τη συμφωνημένη βάση λύσης είναι να εμμένουμε τόσο στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου όσο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Η πρόταση του Προέδρου για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 μας εκτρέπει από τα ψηφίσματα και τελικά καταργεί και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο τα περί επιστροφής στο Σύνταγμα του ’60 δεν ήταν σχήμα λόγου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν ήταν σχήμα λόγου, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι πρόταση».
«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι σαφής: Mην προχωρήσετε σε αυτή την πρόταση γιατί με αυτή την πρόταση εκφεύγουμε και εμείς από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα μας κατηγορήσει ο διεθνής παράγοντας ότι είμαστε συνυπεύθυνοι για το αδιέξοδο την στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να καταργήσει τα ψηφίσματα και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου με τις θέσεις της για δύο κράτη», είπε, για να προσθέσει πως η απάντηση της ε/κ πλευράς «δεν θα πρέπει να είναι να πάμε από την άλλη πλευρά, αλλά να εμμένουμε σε αυτό που έχεi συμφωνηθεί από το 1977 και εντεύθεν, έχεi επαναβεβαιωθεί σε μια σειρά από συμφωνίες και αυτά που περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Απαντώντας σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε πως η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν ήταν πρόταση, ο κ. Στεφάνου είπε πως εμείς ρωτήσαμε αν ήταν πρόταση και «ο Πρόεδρος έχει πει ότι είναι πρόταση αν και εφόσον ο κ. Τατάρ επιμένει σε αυτά που λέει».
«Ε λοιπόν, λέμε ότι και σε αυτά που επιμένει ο κ. Τατάρ η απάντηση δεν είναι να πάμε πίσω στο Σύνταγμα του ’60 αλλά να επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τον τρόπο που λέει ο διεθνής οργανισμός».
Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου είπε πως κατέθεσε εκ νέου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την άποψη του ΑΚΕΛ για το πώς πρέπει να κινηθεί η ε/κ πλευρά, λέγοντας πως πρέπει να γίνουν δύο πράγματα, «η ε/κ πλευρά χωρίς νέες εντός εισαγωγικών ιδέες, χωρίς παλινωδίες θα πρέπει να επιμένει σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενη επί του πλαισίου Γκουτέρες». Yπενθύμισε επίσης την πρόταση του κόμματος που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο για το πώς μπορεί να κινηθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ για να μετατραπεί ο παράγοντας του φυσικού αερίου για καταλύτη για δημιουργία δυναμικής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Δεν μιλήσαμε ούτε για υποχωρήσεις ούτε έχουμε θέσεις που υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς», είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ