18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 16:21

Ακάρ: Η «τδβκ» είναι μέτοχος στον φυσικό πλούτο πέριξ της Κύπρου

Όλοι να κατανοήσουν ότι η “τδβκ” είναι “μέτοχος στον φυσικό πλούτο πέριξ της Κύπρου και να ενεργήσουν ανάλογα”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για επιθετικές ενέργειες και ρητορική.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο συμποσίου με θέμα “H Θάλασσα των Νήσων” (εννοεί το Αιγαίο) και τα προβλήματα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα, ο Χουλούσι Ακάρ αναφέρει ότι “βλέπουμε και παρακολουθούμε στενά ότι ακολουθούνται διάφορες στρατηγικές στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τα δικαιώματά μας”.

Πρόσθεσε ότι οι περιοχές επιρροής και ενδιαφέροντος της Τουρκίας διευρύνονται κάθε μέρα υπό την ηγεσία του Ερντογάν και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα υλοποιώντας τις δικές της πρωτοβουλίες.

“Ενώ ο αγώνας μας ενάντια στην τρομοκρατία, η υποστήριξή μας για τη δίκαιη υπόθεση των Λιβύων και των Αζέρων αδελφών μας συνεχίζεται, δυστυχώς αντιμετωπίζουμε επίσης κάποια προβλήματα με τη γείτονά μας και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα”, ανέφερε. Υποστήριξε ότι “με την Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ορισμένα προβλήματα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, τη γραμμή FIR, τις διαφορές στην περιοχή έρευνας και διάσωσης, την παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών που τελούν υπό μη στρατιωτικό καθεστώς, νησιά, νησίδες και βράχια, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με συμφωνίες, αξιώσεις, που παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της τδβκ στην ανατολική Μεσόγειο, προκλητικές πρωτοβουλίες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες, πρακτικές, που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτική’ Θράκης και η υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε, επίσης, σε “προβλήματα που προκαλούνται από την παράτυπη μετανάστευση και θέματα που σχετίζονται με την FRONTEX” για να υποστηρίξει ότι η Τουρκία εργάζεται για να λύσει όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της λογικής και των σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ “δυστυχώς, οι Έλληνες συνομιλητές μας συνεχίζουν κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορική προκειμένου να ακυρώσουν αυτές τις προσπάθειες”.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα “διατυπώνει άδικες αξιώσεις σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο, ισχυριζόμενη ότι τα όρια της υφαλοκρηπίδας της περνούν μεταξύ νησιών στην ανατολική Μεσόγειο και της ηπειρωτικής Τουρκίας”. Είπε ότι οι ίδιοι πιστεύουν “ότι το Αιγαίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως σύνολο όταν καθορίζονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και ότι τα σύνορα πρέπει να χαράσσονται κατόπιν συμφωνίας επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου”. Και πάλι, ισχυρίστηκε, η Ελλάδα θέλει μονομερώς να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια και αν συμβεί αυτό, “μόνο το 1/5 του Αιγαίου θα παραμείνει ανοικτό και περίπου τα 2/3 του θα περιέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα”. Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε, θα είναι σχεδόν αδύνατο για τις ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας να φτάσουν στη Μεσόγειο μέσω διεθνών υδάτων και δήλωσε ότι “η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να το αποδεχτεί αυτό”.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “κανένα σχέδιο δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί στην Αν. Μεσόγειο από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό”, αναφέρθηκε σε Έλληνες πολιτικούς, που “μεταμορφωμένοι σε πρόβατα” εμφανίζονται σε διάφορα μέρη και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία τεχνητή ατζέντα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, για να ισχυριστεί ότι “η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί”.

Σύμφωνα με τον κ. Ακάρ, “ένα άλλο ζήτημα, που έχει προκαλέσει προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είναι ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και η γραμμή FIR”.

Πρόσθεσε ότι “ενώ δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον ισχυρισμό, ο οποίος αγνοεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τους κανόνες της λογικής, η Ελλάδα επεκτείνει περαιτέρω τον εναέριο χώρο της ονειρευόμενη να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια. Πρέπει να γίνει γνωστό και κατανοητό ότι αυτά τα όνειρα είναι απατηλά”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “η Ελλάδα ορίζει επίσης τη γραμμή FIR, η οποία είναι τεχνικό ζήτημα, ως κυρίαρχο έδαφός της. Παραβιάζοντας τη Σύμβαση του ICAO του Σικάγου το 1944, απαιτεί από τα στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών να παρέχουν σχέδιο πτήσης και, σε διαφορετική περίπτωση, το εκλαμβάνει ως παραβίαση του εναέριου χώρου. Επιπλέον, θέλει να πραγματοποιήσει Έρευνα και Διάσωση και στον τομέα της Τουρκίας, αποδεχόμενη τα σύνορα της γραμμής FIR και ως σύνορα της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης. Δεν υπάρχει τέτοια πρακτική στο διεθνές δίκαιο παγκοσμίως”.

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε και στον εξοπλισμό νησιών που τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης όπως είπε, ισχυριζόμενος ότι “η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς τουλάχιστον 16 εκ των 23 νησιών με καθεστώς αποστρατικοποίησης, διατηρώντας στρατιωτικές μονάδες και όπλα και επιχειρεί να διαβρώσει τις διεθνείς συνθήκες, ειδικά τη Συνθήκη της Λωζάνης, με κάθε ευκαιρία”. Υποστήριξε ότι “η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση, εκδίδοντας περιττές NAVTEX/NOTMAR/NOTAM. Με αυτές τις δραστηριότητες, παραβιάζει την Περίοδο Μορατόριουμ που καθορίζεται στο Ελληνοτουρκικό MoU των Αθηνών του 1988 και τη Συμφωνία της Βέρνης του 1976. Παρά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας, συνεχίζει την παράνομη στάση της”.

Ο κ. Ακάρ είπε πως “ ένα άλλο πρόβλημα στο Αιγαίο είναι τα προβλήματα που έχουμε με τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω συνθηκών. Η Ελλάδα αξιώνει κυριαρχία επ’ αυτών και τα διαθέτει ακόμη και προς πώληση”.

Υποστήριξε ακόμη πως “όταν κοιτάζουμε την ιστορία των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, η βάση των παράνομων ενεργειών της ε/κ διοίκησης είναι οι δήθεν ΑΟΖ που κηρύχθηκαν για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγνοώντας τα δικαιώματα της τδβκ και της Τουρκίας. Όλοι πρέπει να κατανοήσουν πολύ καλά ότι η τδβ’ είναι μέτοχος και δικαιούχος στον φυσικό πλούτο πέριξ της νήσου της Κύπρου και να ενεργήσουν ανάλογα”.

Ισχυρίστηκε ότι “παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα θέλει να αποτρέψει την Τουρκία από τη χρήση πόρων όπως το φυσικό αέριο και η αλιεία, συνάπτοντας και θέτοντας σε εφαρμογή διμερείς συμφωνίες καθορισμού με άλλες παράκτιες χώρες”. Σε απάντηση, είπε, “επιμένουμε ότι πρέπει να προστατεύονται τα ίσα κυριαρχικά δικαιώματα και η δίκαιη κατανομή των πόρων να καθορίζεται με συναίνεση στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δραστηριότητές μας στις περιοχές που έχουν λάβει άδεια από την τδβκ και στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!