Πρέπει να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας να μπούμε σε διάλογο για το Κυπριακό, δείχνοντας την απαραίτητη ευελιξία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τις κόκκινες γραμμές μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ερωτηθείς σήμερα από δημοσιογράφους αν θεωρεί πως είναι δυνατή, χωρίς κάποιες νέες ενδεχομένως υποχωρήσεις εκ μέρους της ε/κ πλευράς η επανέναρξη διαλόγου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως “στόχος ένας είναι, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέσα από τη συμφωνημένη βάση που καθορίζεται από τα ομόφωνα ψηφίσματα και αποφάσεις τόσο της Γενικής Συνέλευσης όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας”.
Πρόσθεσε πως “χωρίς την ύπαρξη διαλόγου δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα και στηρίζουμε τον Πρόεδρο στις προσπάθειές του να επαναρχίσει ο διάλογος”.
Είπε ακόμη πως “γνωρίζει η τουρκική πλευρά ότι ποτέ μα ποτέ ο διεθνής παράγοντας και τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα δεχτούν την προσέγγισή τους για λύση δύο κρατών”
Ερωτηθείς αν η κυπριακή κυβέρνηση, το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάει ενωμένο στη Νέα Υόρκη ακόμα και στην πρόταση για μερική επιστροφή στο σύνταγμα του 1960, ο κ. Νεοφύτου είπε πως “σε όλες τις συζητήσεις από την ημέρα που υπάρχει ο διάλογος για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μιλούσε η δική μας πλευρά για την αναγκαιότητα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος και όχι για παρθενογένεση, όχι για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να έχουμε δια μέσου παρθενογένεσης, ένα νέο μόρφωμα|.
Άρα η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία του ’60, ήταν μια θέση διαχρονική της δικής μας πλευράς, σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρατήρησε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε παράλληλα πως είναι έτοιμος να συζητήσει με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή το συμφωνημένο πλαίσιο της ομοσπονδίας που αυτό προϋποθέτει και δυο διαφορετικές εδαφικές ζώνες.
Γι’ αυτό και πρέπει να βλέπουμε το σύνολο της προσέγγισης, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως “είναι συνέπεια το να πω ότι ένα ενιαίο κράτος του ‘60 θα το μετεξελίξω στη διοίκησή του σε ένα ομοσπονδιακό με δυο οντότητες, όχι με κυριαρχία, αλλά κάτω από τη στέγη της μετεξελισσόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα παραμείνει ως μετεξέλιξη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
“Οτιδήποτε άλλο θα θέσει σε περιπέτειες την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε κίνδυνο ακόμα και την παρουσία μας στην Ευρώπη”, επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ