Θέματα που απασχολούν τον εργατικό κόσμο συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και αντιπροσωπεία του κόμματος με την ηγεσία της ΣΕΚ.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ τελεία και παύλα». «Τουναντίον, είμαστε υπέρμαχοι της αυστηρότατης εφαρμογής των νόμων του ΓεΣΥ αλλά και της οποιασδήποτε παραμονής ή εκμετάλλευσης από τον οποιοδήποτε επιτήδειο. Για το καλό των ασθενών και της κοινωνίας. Άρα αλλαγή φιλοσοφίας ή αρχιτεκτονικής, τελεία και παύλα, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα», σημείωσε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως άκουσε με πολλή προσοχή τη θέση της συντεχνίας «ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, των αεροδρομίων και τους υπαλλήλους των ταξιδιωτικών πρακτόρων και γραφείων, να μπορέσουν να πάρουν το ανεργιακό τους, γιατί λόγω των εισφορών μέσα από τις πολιτικές αντιμετώπισης της COVID υπάρχει μια αβεβαιότητα».
Σημείωσε πως θα έχει ο ίδιος συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κυβέρνηση θα βρει τη λύση.
Είπε πως είχαν μιαν «άκρως εποικοδομητική συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων», σημειώνοντας πως «από μια ανεργία του 2012-2013 που άγγιζε το 18% σήμερα είμαστε στα όρια σχεδόν πλήρους απασχόλησης και αντιμετωπίζουν αρκετοί τομείς της οικονομίας πρόβλημα εξεύρεσης εργατικού δυναμικού».
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε ευχαριστίες προς το συνδικαλιστικό κίνημα, παρατηρώντας πως «περάσαμε από δημοσιονομική και τραπεζική κρίση, περάσαμε και περνούμε μια πανδημία και διαφυλάχτηκε η εργατική ειρήνη»». «Είναι μεγάλο επίτευγμα αυτής της πολιτείας ότι στις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες κρατήθηκε, με την υπεύθυνη στάση και του συνδικαλιστικού κινήματος, η εργατική ειρήνη», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, είπε πως αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά ζητημάτων που βρίσκονται στην επικαιρότητα και αφορούν εργασιακά ζητήματα στον τόπο μας.
Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ «για το ενδιαφέρον αλλά και την ευαισθησία που έχει επιδείξει τόσο όσον αφορά την ανάγκη πιο συγκεκριμένης και συγκροτημένης διαχείρισης της ακρίβειας που βλέπουμε αυτή την στιγμή ως απότοκο των πληθωριστικών τάσεων που καταγράφει η οικονομία».
Είπε πως τον ενημέρωσαν για τις εισηγήσεις που έχουν θέσει ενώπιον της πολιτείας και διασυνδέονται με τη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά, μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
«Είχαμε τη δυνατότητα επίσης να τον ενημερώσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις σε σχέση με την προωθούμενη πολιτική για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού σε μια προσπάθεια να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη επάρκεια την ανάγκη προώθησης της αξιοπρέπειας και της ποιότητας της εργασίας σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού δεν καλύπτονται με σύμβασης εργασίας», ανέφερε.
Ο κ. Μάτσας σημείωσε πως ακόμη επαναβεβαίωσαν «την απόλυτη προσήλωση μας στην πιστή εφαρμογή του ΓεΣΥ στη βάση της φιλοσοφίας τη λειτουργία του και βεβαίως να ανταλλάξουμε απόψεις σε ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων που μπορούν να υποβοηθήσουν την αγορά εργασίας να γίνει ακόμα καλύτερη προς όφελος και τον εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας αλλά και σε συνάρτηση με τη συμβολή αυτών των δύο συνιστωσών στην περαιτέρω ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας».
Είπε επίσης πως προωθείται «συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας από τη δική μας την πλευρά ως συνδικαλιστικό κίνημα για να δώσουμε διεξοδική λύση και διευθέτηση στο ζήτημα που έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε από την πλευρά του πως νιώθει τη βεβαιότητα ότι δεν θα μείνει κανένας εργαζόμενος στην ξενοδοχειακή, είτε στα αεροδρόμια είτε εργαζόμενοι στα ταξιδιωτικά γραφεία χωρίς να πάρει το ανεργιακό του τον χειμώνα.
Για τα τα θέματα του ΦΠΑ είπε πως αντάλλαξαν απόψεις και με την Υπουργό Ενέργειας και με τον Υπουργό Οικονομικών, σημειώνοντας πως «ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες μέρες η Κυβέρνηση ν’ ανακοινώσει σημαντική πολιτική απόφαση, αλλά πρέπει οι πολιτικές να είναι στοχευμένες, άρα η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα επιβάλλεται, έχει τη δυνατότητα το κράτος να το κάνει και είμαι σίγουρος ότι έχει τις κοινωνικές ευαισθησίες, θα βγει αποτέλεσμα αλλά θα είναι στοχευμένα για τις πραγματικά ευάλωτες ομάδες».