Έτοιμος να χρησιμοποιήσει τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ως ορμητήριο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «από ξηρά, αέρα και θάλασσα», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην καθιερωμένη βαρυσήμαντη ομιλία περί εξωτερικής πολιτικής του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στο δείπνο του Λόρδου Δημάρχου, του επικεφαλής του Σίτι του Λονδίνου.
Στην ομιλία το βράδυ της Δευτέρας ο Βρετανός ηγέτης είπε πως «ύψιστη προτεραιότητα είναι η ελάφρυνση των δεινών» που υφίστανται οι άνθρωποι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πρόσθεσε πως η μόνη μακροπρόθεσμη απάντηση σε αυτά τα δεινά είναι η λύση δύο κρατών.
Σε μία από τις πιο αυστηρές μέχρι τώρα αναφορές του στην απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, ο κ. Σούνακ ανέφερε: «Το Ισραήλ πρέπει να μπορεί να αυτοαμύνεται ενάντια στην τρομοκρατία, να αποκαταστήσει την ασφάλειά του και να φέρει σπίτι τους ομήρους. Αλλά υπάρχουν πράγματα που το Ισραήλ πρέπει να κάνει στο πλαίσιο αυτής της απάντησης. Έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι ότι το Ισραήλ πρέπει να ενεργήσει εντός του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να λάβει όλα τα πιθανά μέτρα για να προστατεύσει αθώους αμάχους, περιλαμβανομένων αυτών σε νοσοκομεία, να σταματήσει την εξτρεμιστική βία στη Δυτική Όχθη και να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Πάρα πολλοί άμαχοι χάνουν τη ζωή τους».
Η ομιλία του Βρετανού Πρωθυπουργού έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης προς την Ουκρανία «μέχρι να νικήσει» έναντι του Ρώσου εισβολέα.
Οι συνθήκες γύρω από την ομιλία φέτος ήταν ιδιαίτερες, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί ο διορισμός έκπληξη στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών του λόρδου Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην Πρωθυπουργού.
Στην πρώτη διεθνή επικοινωνία από το νέο πόστο ο κ. Κάμερον συζήτησε χθες τη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διμερείς σχέσεις με τον ομόλόγο του από τις ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.