Έντονο παρασκήνιο, κομματικά πηγαδάκια και πολιτικές υποσχέσεις εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες ενόψει της εκλογής Προέδρου της Βουλής. Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα κόμματα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά φαίνεται να έχουν χαράξει τουλάχιστον την πρώτη γραμμή πλεύσης που θα ακολουθήσουν στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν είτε εντός, είτε εκτός Βουλής.
Τα πιθανά σενάρια για τα κόμματα της ευρύτερης συμπολίτευσης μιλούν για υποψηφιότητες Μαρίνου Σιζόπουλου και Μάριου Καρογιάν, αλλά ακόμη τίποτε δεν είναι σίγουρο. Στην πλευρά της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει ακόμα καπνός, αφού ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ασχολούνται με το αποτέλεσμα των εκλογών και τις απώλειες που σημείωσαν.
Στα μικρότερα κόμματα Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ήδη εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής. Το μόνο δεδομένο που κλειδώνει σε κάθε περίπτωση είναι η εξαγγελία από πλευράς Οικολόγων πως δεν θα στηρίξουν τόσο το ΕΛΑΜ όσο και ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου.
Και ενώ τα κόμματα εξαντλούνται στις επαφές τους για να βρουν συγκλίσεις, θα πρέπει να δούμε και τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής.
Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι Ελληνοκύπριος και εκλέγεται από τους εκλεγμένους βουλευτές της ελληνικής κοινότητας (56 βουλευτές). Το σύνταγμα ορίζει και εκλογή Αντιπροέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είναι Τουρκοκύπριος και εκλέγεται από τους εκλεγμένους βουλευτές της τουρκικής κοινότητας (24 βουλευτές). Ωστόσο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές που σημειώθηκαν το Δεκέμβριο του 1963, η θέση του Τουρκοκύπριου Αντιπροέδρου παραμένει κενή.
Η εκλογή Προέδρου της Βουλής πραγματοποιείται στην πρώτη συνεδρία της εκλεγμένης Βουλής.
Σε περίπτωση που κενωθεί η θέση του προέδρου (ή του αντιπροέδρου), ενεργείται νέα εκλογή το συντομότερο δυνατό και αν κριθεί ανάγκη ακόμη και σε έκτακτη σύνοδο.
Κατά την πρώτην συνεδρία της πρώτης τακτικής συνόδου της περιόδου της Βουλής την έδρα του Προέδρου καταλαμβάνει ο πρεσβύτερος των παρόντων Βουλευτών μέχρι της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής.
Η διαδικασία εκλογής που ακολουθείται για την εκλογή Προέδρου είναι η εξής:
- Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών.
- Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των εγκριτικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος.
- Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορίας κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσεις τις περισσότερος εγκριτικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.
Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.