4.8 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025 | 2:26

Έντονες αντιδράσεις Τατάρ για το ψήφισμα ανανέωσης θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Aντιδράσεις από τους Ερσίν Τατάρ, Ερσάν Σανέρ και Ταχσίν Ερτουγρούλογου, του καθεστώτος στα κατεχόμενα, προκάλεσε το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο Τ/κ ηγέτης, ο «πρωθυπουργός» και ο «υπεξ» με γραπτές δηλώσεις σε παρόμοια γραμμή δίδουν έμφαση στην «κυριαρχική ισότητα» αντιδρώντας στην αναφορά σε ομοσπονδιακή λύση. O κ. Τατάρ υποστήριξε ότι το ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και έκανε λόγο σε αντιφατικές αναφορές όπως εκείνη για την ομοσπονδιακή λύση που όμως – ανέφερε – δεν θα επηρεάσουν την στάση της.

Στις εκθέσεις του ΓΓ για τις καλές του υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πρόσθεσε ο Ερσίν Τατάρ, γινόταν αναφορά στο ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές θέσεις για την βάση των διαπραγματεύσεων και η άτυπη συνάντηση θα γινόταν για να ξεκαθαρίσει κατά πόσο υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Το ΣΑ του ΟΗΕ σε αυτό το θέμα, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, κάνει αναφορά «σε μια βάση που είναι ανεπιτυχής εδώ και πάνω από μισό αιώνα και περιορίζει τις πρωτοβουλίες που θα προετοιμάσουν το έδαφος για συμφωνία, σπάζοντας το απαράδεκτο στάτους κβο στο οποίο έχουμε εγκλωβιστεί εδώ και χρόνια».

Το ΣΑ των ΗΕ τονίζει ότι το στάτους κβο στο νησί δεν είναι βιώσιμο σε όλα σχεδόν τα ψηφίσματά του, ανέφερε ο κ. Τατάρ, «αλλά με τις αναφορές του στο ψήφισμα ενθαρρύνει την ε/κ ηγεσία, την μόνη που επωφελείται από αυτό, να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη διατήρησή του».

Αυτό ισχύει και για την αυξανόμενη ένταση που η ε/κ πλευρά προκαλεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της κυρίαρχης στάσης της, πρόσθεσε κάνοντας αναφορά σε αποθέματά υδρογονανθράκων γύρω από το νησί που όλοι αποδέχονται ότι ανήκουν και στις δύο πλευρές και λέγοντας ότι γι’ αυτό το θέμα «η πρόταση της τ/κ πλευράς είναι ακόμη στο τραπέζι».

Αντί τα ΗΕ, συνέχισε, να ενθαρρύνουν τις πλευρές που επηρεάζουν την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή να συνεργαστούν, «ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά, που θέλει και σε αυτό το θέμα να καθυστερήσει μια πιθανή συμφωνία, σε αρνητική κατεύθυνση και τελικά ενθαρρύνει την αύξηση της έντασης».

Κατά τον Ερσίν Τατάρ, είναι «ατυχείς αναφορές και υπέρ της διατήρησης του στάτους κβο» τα όσα αναφέρονται για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, υποστηρίζοντας ότι η τ/κ πλευρά με το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσίου έκανε βήματα για ολόκληρο το νησί και θα προχωρήσει αυτή την πρωτοβουλία με αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».

Μετά από μισό αιώνα λεπτομερών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό όπου έχουν δοκιμαστεί τα πάντα, πλέον είναι ξεκάθαρο το τί πρέπει να γίνει και υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων ο Ερσίν Τατάρ πρότεινε μια νέα  βάση για μια ρεαλιστική και μόνιμη συμφωνία στην λογική του win win, προσθέτει η ανακοίνωση της «προεδρίας» με το σχόλιο του Τ/κ ηγέτη για το ψήφισμα και επαναλαμβάνει τη θέση περί «κυριαρχικής ισότητας» και δύο κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

Ό,τι και να λένε τα ψηφίσματα, εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε την κυριαρχία και την ασφάλεια του «κράτους μας», ανέφερε σε δική του γραπτή δήλωση ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ. Με την αναφορά σε ομοσπονδιακή λύση, πρόσθεσε, δεν θα συμβάλουν στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού σήμερα και αύριο όπως ούτε χθες το έπραξαν.

Αυτό που πρέπει να κάνουν τα ΗΕ, συνέχισε ο κ. Σανέρ, είναι να φέρουν στο τραπέζι το μοντέλο λύσης δύο κρατών βασισμένο στην κυριαρχική ισότητα. Θα είναι η υιοθέτηση μιας τέτοιας συμφωνίας από τα ΗΕ, ανέφερε, η οποία θα οδηγήσει σε συμφωνία στην Κύπρο και θα προσφέρει μια θετική ατμόσφαιρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του «υπεξ» αναφέρεται ότι για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «αναμέναμε ότι θα ζητούνταν η συγκατάθεση και του δικού μας κράτους» θεωρώντας «σοβαρή έλλειψη» πως αυτό δεν έγινε.

Είναι επιτακτική ανάγκη το ΣΑ του ΟΗΕ να επιδιώξει συνεργασία, διπλωματία και διάλογο από τις δύο πλευρές του νησιού, γεγονός που θα δημιουργήσει αμοιβαία εξάρτηση και θα εξαλείψει τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης, προστίθεται.

«Θεωρούμε ωφέλιμο να υπενθυμίσουμε ότι η ειρηνευτική δύναμη δραστηριοποιείται και στα εδάφη της τδβκ», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος, «χάρη στην καλή θέληση και την εποικοδομητική στάση των αρχών μας». Θα συνεχίσουν, αναφέρεται, να επιμένουν στο δίκαιο αίτημά τους να υπάρξει μια νομική ρύθμιση μεταξύ των ΗΕ και των «αρχών» τους ώστε αυτές οι δραστηριότητες στα «εδάφη» τους να διεξάγονται στη σωστή βάση. Σε περίπτωση που σε αυτό το αίτημα δεν υπάρξει ανταπόκριση, αναφέρει το «υπεξ», θα επαναξιολογήσουν την στάση καλής θέλησης που επιδεικνύουν στο θέμα των δραστηριοτήτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός του ψευδοκράτους.

Στην ίδια ανακοίνωσε επαναλαμβάνεται η θέση περί μοντέλου λύσης δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα και πως μόνο διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας μπορούν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Και ενώ η κατάσταση είναι αυτή, συνεχίζει το «υπεξ», αλλά και παραβλέποντας τις απόψεις του ΓΓ του ΟΗΕ, το ΣΑ κάνει ξανά αναφορά σε λύση που επανειλημμένα αποδείχθηκε αποτυχημένη, εννοώντας την ομοσπονδιακή λύση.

Οι παλιές διαδικασίες διαπραγματεύσεων πλέον έχουν τελειώσει, όπως αναφέρεται ενώ γίνεται λόγος και σε «άδικα εμπάργκο» στα οποία οι Τ/κ ζουν λόγω της μη λύσης.

Αναφέρει επίσης ότι η εξάλειψη της αρνητικής πορείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περνά μέσα από την συνεργασία της ε/κ πλευρά με τους ίσους εταίρους στα αποθέματα φυσικού αερίου, τους Τ/κ.

Κάνει δε λόγο σε αρνητικές εξελίξεις και στην ξηρά με 223 τσιμεντένια στρατιωτικά φυλάκια/ θεωρεία που τοποθέτησε η ε/κ πλευρά κατά μήκος της πράσινης γραμμής, με αφορμή την πανδημία, και στα οποία δεν γίνεται αναφορά στο ψήφισμα, όπως και στο προηγούμενο, υποστηρίζοντας ότι έτσι αποκρύβεται η επικίνδυνη διάσταση στην ένταση στη νεκρή ζώνη.

Τα ΗΕ, συνέχισε, κάνουν έκκληση για αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών, αλλά δεν αναφέρονται στα εμπόδια που – όπως γράφει – η «ε/κ διοίκηση» έχει θέσει στις διελεύσεις με στόχο να χτυπήσουν την οικονομία του ψευδοκράτους. Το να μένει το ΣΑ του ΟΗΕ σιωπηλό σε τέτοια βήματα της ε/κ πλευράς, συνέχισε το «υπεξ», εξυπηρετεί το να συνεχίζει η ε/κ ηγεσία τέτοιες πολιτικές.

Θεωρεί δε ότι ήρθε ο καιρός να γίνει έκκληση προς τα ΗΕ για τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση άρσης των εμπάργκο στην οικονομία, τον πολιτισμό, την παιδεία, τον αθλητισμό και παρόμοιους τομείς των Τ/κ.

Υποστηρίζει επίσης ότι είναι εφικτό να υπάρξει απευθείας επαφή των αρχών των δύο πλευρών – αναφέρεται σε ψευδοκράτος και «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» – για ζητήματα ενέργειας, στρατιωτικά και άλλα, ως «ίσοι εταίρου του νησιού».

Υποστηρίζει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αναφορές σε περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση στις περιοχές Βαρωσιού και Στροβιλίων και αναφέρει ότι θα δώσει γραπτώς τις αντιρρήσεις του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!