Στον εντοπισμό και στη σύλληψη ατόμων που καταζητούνται στο εξωτερικό έχει προχωρήσει η Αστυνομία Κύπρου, μέσω του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) που έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις 25 Ιουλίου. Αυτό αναφέρθηκε σήμερα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η οποία ενημερώθηκε σχετικά με τις παραμέτρους λειτουργίας του Συστήματος.
Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι μεταξύ 1-7 Οκτωβρίου πέρασε από αξιολόγηση το σύστημα και ότι εκκρεμεί επαναξιολόγησή του στον τομέα των επιστροφών. Όπως εξήγησε, όσον αφορά τις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών, καταχωρούνται στο SIS όλες οι αποφάσεις επιστροφής, ώστε να διαπιστώνεται ότι αυτές εκτελούνται.
Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου ανέφερε στην Επιτροπή ότι το σύστημα έχει ελεγχθεί από το Γραφείο της, τόσο πριν, όσο και μετά τη λειτουργία του και σημείωσε ότι αυτού του είδους οι έλεγχοι θα γίνονται συνεχώς.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι προκύπτουν ερωτήματα πολιτικής φύσης από την λειτουργία χρήσης του SIS στην Κύπρο, η οποία δεν είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν και το σύστημα εφαρμόζεται, χωρίς να υπάρχει νομοθεσία. Ερωτηθείς αν αυτό καθιστά το σύστημα ευάλωτο εφόσον προσβληθεί ενώπιον δικαστηρίου, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι αυτό απασχόλησε και τον ίδιο και ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι υπερισχύει ο κανονισμός.
«Πρέπει να βιαστούν οι νομοθεσίες και πρέπει να υπάρξει νομοθεσία, γιατί η Κύπρος πρέπει να εναρμονίζεται και στην πράξη με όσα συμβαίνουν και όσα συναποφασίζονται στην ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης. Ανέφερε, εξάλλου, ότι ζητήθηκε ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης της Κύπρου για πλήρη ένταξη στη ζώνη Σένγκεν και αν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που εμποδίζουν την πλήρη ένταξη.
Ζητήθηκε, όπως είπε, η άποψη των αρμοδίων πολιτικών προϊσταμένων, δηλαδή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εσωτερικών, με παρουσία τους σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, κάτι, όμως, που δεν έγινε κατορθωτό μέχρι σήμερα. «Δόθηκε περιθώριο δύο εβδομάδων για να βρεθεί κοινή ώρα και ημέρα για να μπορέσουν να ανταλλάξουμε και σε πολιτικό επίπεδο απόψεις για το πού πάει η Κύπρος σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό θέμα», κατέληξε.