Με 61 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον εγκρίθηκε την Τρίτη το ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών όπου εκφράζεται ικανοποίηση για τις διαδικασίες επί παραβάσει που κίνησε η Κομισιόν εναντίον της Κύπρου και της Μάλτας για τα χρυσά διαβατήρια. Στο ψήφισμα καλείται η Κομισιόν να επιταχύνει τις διαδικασίες, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής των δύο χωρών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το ζήτημα που προκύπτει και διασύρει προφανώς την Κύπρο, είναι ότι ακόμα η χώρα συνεχίζει να εξετάζει αιτήσεις για χρυσά διαβατήρια τα οποία υποβλήθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως βάσει επιστολής του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη το πρόγραμμα τερματίστηκε οριστικά το περασμένο καλοκαίρι.
Οι αναφορές σε βάρος της Κύπρου, σε ψήφισμα της Επιτροπής Ελευθεριών, αφήνουν εκτεθειμένους τόσο την εν λόγω Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζήτημα ωστόσο τίθεται για το τι έπραξε το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και οι έξι βουλευτές όλο αυτό το διάστημα δεδομένου ότι το προσχέδιο είχε υποβληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Συνεπώς και το υπουργείο Εξωτερικών όσο και οι έξι ευρωβουλευτές είχαν τον χρόνο να προχωρήσουν σε διορθώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιτροπή συμμετέχει ως αναπληρωματικό μέλος ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς.
Υπάρχει βεβαίως ακόμη μια δυνατότητα υποβολής τροπολογιών, πριν το ψήφισμα τεθεί στην ολομέλεια τον προσεχή Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έστω και με καθυστέρηση, ότι η πολιτική ομάδα του Λαϊκού Κόμματος θα επιδιώξει διόρθωση του ψηφίσματος.
Γενικότερα, το ψήφισμα ζητάει σταδιακό τερματισμό των προγραμμάτων χορήγησης χρυσών διαβατηρίων, ενώ βάζει και στο στόχαστρο τη διαδικασία χορήγησης χρυσών θεωρήσεων διαβατηρίων.
Ιδού το ψήφισμα