19.9 C
Nicosia
Κυριακή 1 Οκτώβριος 2023 | 22:59

Υπ. Γεωργίας: Στόχος η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας

Στόχος είναι η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, σε εκδήλωση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στην Έγκωμη.

Ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι οι δυσκολίες, οι προκλήσεις και τα προσκόμματα που απροκάλυπτα θέτει η Τουρκία στην προσπάθεια για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν μας πτοούν.

«Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού ούτε το μέλλον της πατρίδας μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να εργαστούμε με επιμονή και αποφασιστικότητα για την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Σημείωσε ότι οι επαφές που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τις προηγούμενες εβδομάδες σε Ελλάδα και Βρυξέλλες στοχεύουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για εξεύρεση τρόπων επίλυσης των προβλημάτων, που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση της πατρίδας μας μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Στόχος μας δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου μας», τόνισε.

Υπουργός εξήγησε ότι στην παρούσα συγκυρία, με τα όσα απαράδεκτα αξιώνει και προβάλλει η τουρκική πλευρά, ο ρόλος της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας είναι καταλυτικός.

Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε, μέσα από τις επαφές του και της διπλωματικής οδού, είναι η πιο ουσιαστική και πρωταγωνιστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια να αρθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και να επαναρχίσει ο διάλογος.

Υπογράμμισε ότι η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία και ενισχυτικά στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να διασφαλίσει τη δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης, η οποία θα καταλήξει μέσα από διάλογο σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού και του τόπου.

Ο κ. Ξενοφώντος δήλωσε ότι οι δύο εποποιίες του 1821 και του 1955 αποτελούν δύο ιστορικούς σταθμούς του Ελληνισμού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Αφού μίλησε για τους πρωταγωνιστές και τα ιστορικά γεγονότα των περιόδων 1821 και 1955, υπογράμμισε ότι οι εθνικές επέτειοι «δίνουν την ευκαιρία να ανατρέξουμε στην Ιστορία μας και να αντλήσουμε από αυτήν διδάγματα και μηνύματα, αναλογιζόμενοι την ιστορική μας ευθύνη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και πιθανώς χαλάζι

Κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες καταιγίδες και πιθανώς χαλάζι εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για τη Δευτέρα. Η προειδοποίηση ισχύει από τις 11πμ τη Δευτέρα, μέχρι τις...

Περισσότερη Ευρώπη απέναντι στις προκλήσεις, συμφωνούν Δημητρίου-Μέτσολα

Περισσότερη Ευρώπη είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και άλλες χώρες της ΕΕ, συμφώνησαν η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των...

Χριστοδουλίδης: ‘Οτι πιο πολύτιμο έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία

Ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, 63 χρόνια μετά την ανεξαρτησία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του μετά...

“Η Κύπρος δεν κείται μακράν”, είπε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας

«Θέλω να πω από εδώ, από τη Λευκωσία, ότι για την Ελλάδα των Bellhara, των Rafale και των Viper η Κύπρος δεν κείται μακράν»,...

Κυπριακό, μεταναστευτικό και ευρωεκλογές στη συνάντηση ΠτΔ – Μέτσολα

Το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις, το μεταναστευτικό και οι ευρωεκλογές ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε την...

Όχι σε διάλογο κωφών για την ακρίβεια

Η κυβέρνηση και η κοινωνία είναι ξεκάθαρο ότι κάνουν διαφορετική ανάγνωση του μεγέθους του προβλήματος με την ακρίβεια. Αυτό φάνηκε έντονα όταν η κυβέρνηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW