11 C
Nicosia
Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 | 17:35

Υπουργός Δικαιοσύνης: Aποφασισμένη και αφοσιωμένη για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου διαβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένη και αφοσιωμένη για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υλοποιηθεί.

Στις 19 Μαΐου 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της έγκρισης και υιοθέτησης των νέων προτεινόμενων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας. Η σύνταξη και μετάφραση των νέων προτεινόμενων Κανονισμών ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, μέσω ενός κοινού έργου του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μιλώντας στη τελετή ολοκλήρωσης του Έργου για τον Εκσυγχρονισμό των θεσμών Πολιτικής δικονομίας, η κ. Δράκου είπε ότι η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση σημαντικού έργου στην ατζέντας για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. «Η αναθεώρηση των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας αποτελούν μία από τις βασικές συνιστώσες της εν εξελίξει μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και αποτελεί σημαντικό μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της Κυβέρνησης για την ολιστική και βαθιά μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης», είπε.

Ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός μοντέρνου και πρακτικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, με πρωταρχικό στόχο την έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τη διαφάνεια, εισαγάγουν τους απαραίτητους ελέγχους και ισορροπίες και συνεισφέρουν στην αποτελεσματική διαχείριση των σημερινών καθυστερήσεων για ολοκλήρωση των υποθέσεων. Είναι σαφές ότι από μια τόσο φιλόδοξη Μεταρρύθμιση, δήλωσε η κ. Δράκου, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και η εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων και διαδικασιών πληροφορικής δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν.

Πρόσθεσε ότι «παραμένουμε σε εγρήγορση και αποφασισμένοι, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας να ξεπεραστούν οι υπόλοιπες ανησυχίες σχετικά με αυτά που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να παραδώσουμε ένα γρήγορο, διαφανές, προσβάσιμο και ποιοτικό Δικαστικό Σύστημα, για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν φέτος.

Οι νέοι κανονισμοί, είπε η κ. Δράκου, επικεντρώνονται στην δίκαιη κατανομή του δικαστικού χρόνου και στην έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, μέσω αυστηρής διαχείρισης υποθέσεων. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, θα τίθενται από την αρχή χρονοδιαγράμματα στις δίκες των υποθέσεων ενώ οι διαδικασίες θα γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Αυτό θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συνεχών αναβολών, οι οποίες επί του παρόντος παρατείνουν άσκοπα τη διάρκεια της διαδικασίας και αυξάνουν τα νομικά έξοδα.

Ευελπιστώ, ανέφερε, ότι αυτό το επίτευγμα θα αποτελέσει φάρο ελπίδας για τα τρία νομοσχέδια που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση και τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος στη Βουλή.

Διαβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να συνεχίσει την έμπρακτη στήριξη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι «είμαι αποφασισμένη και αφοσιωμένη στην εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης και θα κάνω ό,τι χρειαστεί, επενδύοντας όσο χρόνο χρειαστεί, για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Κανένα στοιχείο για εμπλοκή Κυπρίων σε κύκλωμα μαστροπείας

Aπό τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελληνικές αρχές δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία για οποιαδήποτε δράση προσώπων από την Κύπρο, σύμφωνα...

Τουρκία: Νέα σύλληψη δημοσιογράφου επειδή «εξύβρισε» τον Ερντογάν

Η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς συνελήφθη και ετέθη σε προσωρινή κράτηση σήμερα για «εξύβριση του προέδρου», αφού είπε από τηλεοράσεως μία παροιμία, η οποία ερμηνεύθηκε...

Βρετανία: Η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε χθες Σάββατο τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας,...

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες- Κλείνουν προληπτικά σχολεία στην Εύβοια

Πυκνές χιονοπτώσεις έχει φέρει η κακοκαιρία «Ελπίς» από τα ξημερώματα της Κυριακής στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα...

Κατεχόμενα: “Εκλογές” εν μέσω οικονομικής κρίσης

Περισσότερες από 203.000 άτομα προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στα κατεχόμενα για να αναδείξουν τα μέλη της «βουλής». Στην ψηφοφορία, που άρχισε στις 8 το πρωί...

Ποιοι δρόμοι είναι ανοικτοί προς το Τρόοδος – Συστάσεις στους οδηγούς για προσοχή

Άνοιξαν αρκετοί δρόμοι προς το Τρόοδος μόνο για οχήματα 4χ4 ή αντιολισθητικές αλυσίδες. Σύμφωνα με την Αστυνομία o δρόμος Προδρόμου – Τροόδους παραμένει κλειστός για όλα τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!