15.3 C
Nicosia
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 | 20:41

ΥΠΕΞ: Στρατηγικό Πλαίσιο Οικονομικής Διπλωματίας από 2021

Στρατηγικό Πλαίσιο Οικονομικής Διπλωματίας θα αρχίσει να υλοποιείται στην Κύπρο από τις αρχές του 2021, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «οι στρατηγικοί μας στόχοι πρέπει να σχετίζονται με την ενίσχυση της προώθησης των εξαγωγών, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία, τη στήριξη της διεθνοποίησης των κυπριακών επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην προώθηση ενός ολοκληρωμένου `brand` της Κύπρου στο εξωτερικό».

Μιλώντας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με θέμα «Η Οικονομική Διπλωματία της Κύπρου – Προτεραιότητες και στοχεύσεις» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Νέων Λευκωσίας Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «μόλις έχουμε ολοκληρώσει μια μελέτη για την Οικονομική Διπλωματία, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Στη βάση αυτής της μελέτης τις αμέσως επόμενες ημέρες θα διαβουλευτούμε με τους εταίρους μας, έτσι ώστε να πάρει η Στρατηγική μας τελική μορφή και να αρχίσει η υλοποίησή της την 1η Ιανουαρίου 2021», πρόσθεσε.

Έχουμε ένα προσχέδιο που τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κοινοποιηθεί σε όλους έτσι ώστε να ακούσουμε τα σχόλια και να καταλήξουμε για να ξεκινήσουμε την υλοποίησή του, σημείωσε.

Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στην ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας του Υπουργείου Εξωτερικών μέσω της δημιουργίας εσωτερικών δομών, ανέφερε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα όπως η Κυβέρνηση εκπροσωπείται στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Προτεραιότητα δίνεται επίσης και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του διπλωματικού προσωπικού στα θέματα της οικονομικής διπλωματίας, που υλοποιείται μέσα από εργαστήρια και σεμινάρια, σημείωσε.

Είπε πως το Στρατηγικό Πλαίσιο θα καθοριστεί από κοινού με τους εταίρους μας, για να σημειώσει πως «στοχεύοντας στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δράσεών μας, η Στρατηγική θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς και χώρες ή γεωγραφικές περιοχές». Πρόσθεσε πως «πρέπει να πάμε πολύ στοχευμένα ως μικρή χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες» που υπάρχουν.

Όσον αφορά τους τομείς της οικονομίας στους οποίους θα υπάρξει επικέντρωση, είπε πως οι προσπάθειες μας θα στραφούν στους παραδοσιακούς τομείς που είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι επιχειρηματικές υπηρεσίες.

Παράλληλα θα δοθεί έμφαση και σε αναδυόμενους τομείς με αυξανόμενη δυναμική και εξωστρέφεια, όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, η ενέργεια και τα επενδυτικά ταμεία, σημείωσε.

Ως προς τις χώρες στις οποίες θα αναπτυχθούν δράσεις, επεσήμανε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις χώρες του Κόλπου. Η περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει και ως παράγοντας σταθερότητας, σημείωσε.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών με τους παραδοσιακούς μας εταίρους, τόσο εντός της ΕΕ, αλλά και με τρίτες χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθούν αγορές όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και η Κίνα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η οικονομική διπλωματία είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου τα τελευταία χρόνια και σημείωσε πως τα θέματα της οικονομίας είναι άμεσα ταυτισμένα με τα θέματα ασφάλειας.

Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς ισχυρές οικονομικές σχέσεις δεν μπορεί να υπάρξουν ισχυρές πολιτικές σχέσεις, σημείωσε.  Στόχος είναι μέσω της οικονομικής διπλωματίας να υπάρξει και ενίσχυση των πολιτικών μας σχέσεων με άλλα κράτη σε διμερές, περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, ανέφερε.

Σημείωσε πως σε συνεργασία με το κυπριακό επιχειρηματικό και οικονομικό οικοσύστημα επεξεργάζονται κάποιες δράσεις για επέκταση των οικονομικών σχέσεων της Κύπρου με άλλα κράτη.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που γίνονται για ενίσχυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Διπλωματίας που λειτουργεί στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπογράμμισε πως στόχος είναι η προβολή μιας θετικής εικόνας για την Κύπρο και είπε πως στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν επίσης το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εμπορίου, τα τρία Υφυπουργεία, η Κεντρική Τράπεζα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, ο CIPA, το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ και πολλοί επαγγελματικοί σύνδεσμοι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως τα πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το θέμα των διαβατηρίων επηρέασαν αρνητικά την εικόνα της χώρα μας, ιδιαίτερα στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Στόχος είναι μέσα από κοινές δράσεις να προκύψουν θετικά δημοσιεύματα για την Κύπρο και οι διπλωματικές μας αποστολές έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτή την προσπάθεια, είπε.

Αναφερόμενος στην εξαγωγή κυπριακών προϊόντων είπε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σημείωσε πως «με τη Σαουδική Αραβία έχουμε υπό επεξεργασία διψήφιο αριθμό συμφωνιών», και επεσήμανε πως οι χώρες του Κόλπου είναι μια περιοχή όπου υπάρχουν ευκαιρίες για την Κύπρο.

Απαντώντας σε σχέση με την Τουρκία, είπε πως ένας από τους βασικούς λόγους που κάποια κράτη είναι διστακτικά στο να υπάρξει μια πιο ισχυρή αντίδραση από πλευράς ΕΕ έναντι της χώρας αυτής, είναι οι ισχυροί οικονομικοί δεσμοί που υπάρχουν με την Τουρκία, που είναι μια τεράστια αγορά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χαμός στην Ελλάδα από καταγγελία Ζέτας Δούκας κατά Κιμούλη που κινήθηκε νομικά

Kύμα συμπαράστασης στα Social Media μετά τη δημόσια καταγγελία της ηθοποιού Ζέτα Δούκα η οποία αποκάλυψε πως στο παρελθόν υπέστη ψυχολογική, λεκτική και σωματική...

Για εμπλοκή τρίτου στον θάνατο Βαλυράκη μιλάει η σύζυγός του

Δικογραφία, για την οποία έχει οριστεί πραγματογνώμονας από το λιμενικό σώμα, προκειμένου να διερευνηθούν εξονυχιστικά οι συνθήκες του θανάτου του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη,...

Βρετανία: Ξεπέρασε σε νεκρούς τους αμάχους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Βρετανία έγινε την Τρίτη η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έσπασε το φράγμα των 100.000 νεκρών από τη νόσο Covid-19, με την κυβέρνηση να...

Άλλαξαν τα τηλέφωνα για ενημέρωση για ταξίδια στο εξωτερικό

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2021 τα στοιχεία επικοινωνίας του τηλεφωνικού κέντρου για εξυπηρέτηση επιβατών, που προτίθενται...

Κατεχόμενα: Τοπικό και γενικό lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας και τηλεκπαίδευση

Πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας για 7 ημέρες στην «επαρχία» Λευκωσίας και 14 ημέρες στην «επαρχία» Κερύνειας, αρχίζοντας από τα μεσάνυχτα απόψε, αποφάσισε το «υπουργικό...

Τα αυριανά σημεία για rapid test

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι για τις 27 Ιανουαρίου 2021, οι μονάδες δειγματοληψίας για τον έλεγχο με rapid test αντιγόνου τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και των...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!