12.1 C
Nicosia
Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 | 11:26

Το Υπουργικό μειώνει κατά 21 τους φρουρούς πολιτικών αρχηγών και πρώην αξιωματούχων

Κατά 21 αστυνομικούς μειώνεται ο αριθμός της φρουράς των πολιτικών αρχηγών και πρώην αξιωματούχων, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυς Γιολίτη.

Σε δηλώσεις της μετά το Υπουργικό, η κ. Γιολίτη είπε πως το σώμα σε σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε όπως προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των αστυνομικών των πολιτικών αρχηγών και πρώην αξιωματούχων του κράτους από 56 σε 35.

Η απόφαση λήφθηκε, όπως εξήγησε, μετά από αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου της Αστυνομίας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολιτικοί αρχηγοί και πρώην αξιωματούχοι, έχουν αυξημένο αριθμό αστυνομικών για τη φύλαξη και συνοδεία τους, σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν.

«Με την απόφαση αυτή, θα επέλθει εξοικονόμηση 21 αστυνομικών, οι οποίοι θα διοχετευτούν, προς το παρόν, στο κινητό Σπίτι της Αστυνομίας, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας», είπε η κ. Γιολίτη και πρόσθεσε πως είναι ακόμη σε εξέλιξη οι διαδικασίες εξεύρεσης χώρου, όπου θα στεγαστεί το Σπίτι της Αστυνομίας στη Λευκωσία, όπως έγινε και στη Λεμεσό, στην οδό Ανεξαρτησίας.

Πρόθεση μας, συνέχισε, είναι οι πολίτες να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς, για αυτό και τα μέλη της Αστυνομίας θα έχουν αισθητή παρουσία στην οδό Λήδρας, στην Πλατεία Ελευθερίας και ευρύτερα στην περιοχή.

Όσον αφορά ευρύτερα το θέμα των φρουρών-αστυνομικών στην προεδρική φρουρά, η Υπουργός ανέφερε πως η πρόθεση και η απόφαση, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ήταν η αξιολόγηση κινδύνου και εάν ήταν δυνατό η μείωση, όπως έγινε και για τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πρώην αξιωματούχους.  «Εάν και εφόσον, η επιτροπή αξιολόγησης της Αστυνομίας κρίνει ότι ο αριθμός είτε δεν είναι ικανοποιητικός, είτε υπερβολικός θα προβούμε στις ανάλογες διορθώσεις», είπε.

Διευκρίνισε επίσης πως στο θέμα της προεδρικής φρουράς ανέκαθεν ο αριθμός των αστυνομικών/ φρουρών, προέδρων της Δημοκρατίας, ήταν περίπου ο ίδιος.  «Οι αστυνομικοί των εκάστοτε προέδρων της Δημοκρατίας, πέραν της φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη, επί 24ωρου βάσεως, του Προεδρικού Μεγάρου, της εξοχικής προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος και της κατοικίας του εκάστοτε Προέδρου», είπε, και δεν απέκλεισε παρ’ όλα αυτά, να επαναξιολογηθούν και οι αριθμοί της Προεδρικής Φρουράς, εφόσον κριθεί αναγκαίο από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου της Αστυνομίας.

Η κ. Γιολίτη ανέφερε τέλος πως στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης χρήσης, εξοικονόμησης και καλύτερης αξιολόγησης και αποτελεσματικότητας των Αστυνομικών, αιτήματα για μερική απασχόληση, σε άλλα επαγγέλματα, από αστυνομικούς, δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

“Οι καιροί είναι δύσκολοι λόγω και της πανδημίας, η οποία επέφερε και την ανεργία για πολλούς συμπολίτες μας. Λόγω και του προβλήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Δύναμη, Αστυνομικοί, οι οποίοι ενδεχομένως επιθυμούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, θα μπορούν να εργάζονται εντός της Δύναμης, υπερωριακώς και όχι σε άλλα επαγγέλματα”, είπε η Υπουργός σημειώνοντας πως ήδη προωθείται νομοσχέδιο, ούτως ώστε η Υπουργός Εργασίας να εγκρίνει τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο για τους Αστυνομικούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ν. Ηλιόπουλος: Άμεση στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για να αποφύγουμε λουκέτα και απολύσεις

«Η κυβέρνηση θέλει να φιμώσει κάθε αντίδραση της κοινωνίας στην πολιτική της. Να στηριχθούν άμεσα οι εργαζομένων και επιχειρήσεων, για να αποφύγουμε λουκέτα και...

Ερευνάται η πιθανότητα μεταλλαγμένου στελέχους στο γηροκομείο στο Μαρούσι

Συναγερμός έχει σημάνει σε γηροκομείο στο Μαρούσι όπου εντοπίστηκαν ηλικιωμένοι θετικοί στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ερευνάται η πιθανότητα για κρούσματα με...

Συνομιλίες Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Ρωσίας με Γραμματέα ΥΠΕΞ Κύπρου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Συνταγματάρχης Αλεξάντερ Φόμιν πραγματοποίησε σήμερα συνομιλίες μέσω τηλεδιάσπεψης με τον Μόνιμο Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής...

ΓΣΕΕ: Στήριξη στον δικαστικό αγώνα των συμβασιούχων καθαριότητας της ΣΤΑΣΥ

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), στηρίζει τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα στις σταθερές συγκοινωνίες, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και...

Πελοπόννησος: Αστυνομική επιχείρηση-«σκούπα» με 55 συλλήψεις σε πέντε Νομούς

Νέα εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε την Τρίτη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και...

Μ. Βαρβιτσιώτης: Καλοδεχούμενη η αλλαγή πλεύσης από την Άγκυρα αρκεί να έχει διάρκεια

«Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών είναι ένα καλό βήμα. Η Τουρκία έχει δείξει διάθεση για αλλαγή πλεύσης, το θέμα είναι αυτή η διάθεση και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!