Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων κατέθεσε ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών ο Κωνσταντίνος Πετρίδης διαπίστωσε στρεβλώσεις και ενημέρωσε σχετικά τόσο τον ίδιο όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε σχέση με την εμπλοκή του ιδίου στη διαδικασία αυτή περιορίστηκε σε συναντήσεις με τους μεγάλους επενδυτές ενώ ενημερωνόταν μόνο για μεμονωμένες περιπτώσεις που δικαιολογούσαν κάποια παρέκκλιση.
Ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθούσε το Υπουργικό κατά την εξέταση των αιτήσεων και είπε πως κατά κανόνα περιλαμβανόταν στα θέματα που δεν απαιτούσαν εκτενή συζήτηση. Επιπλέον πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν χρειάστηκε σε οποιασδήποτε περίπτωση να δηλώσει κόλλημα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων κατά την εξέταση κάποιας πολιτογράφησης. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αλλά δεν θυμάται να το έπραξε και οποιοδήποτε άλλο μέλος του Υπουργικού.
Ο τέως Υπουργός Οικονομικών στο μεγαλύτερο μέρος της εξέτασης παρέπεμπε για τις απαντήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών αφού δήλωσε ότι ο ίδιος ενημερωνόταν μόνο όταν η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών απέρριπτε κάποια περίπτωση ή υπήρχε σοβαρός λόγος για πολιτογράφηση κατά παρέκκλιση. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε είχε συναντήσει μόνο κάποιους μεγάλους επενδυτές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Σε σχέση με τους χειρισμούς που έκανε ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι από την πρώτη στιγμή εντόπισε ότι οι διαδικασίες του Υπουργείου του υστερούν και ενημέρωσε τόσο τον Υπουργό Οικονομικών όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως επακόλουθο εισήχθησαν νέες διαδικασίες το 2018 όπως ο κώδικας δεοντολογίας και το μητρώο παρόχων.
Ως προς την πολιτογράφηση διευθυντικών στελεχών εταιριών και όχι των ίδιων των επενδυτών ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν απόλυτα νόμιμη βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σκεφτείτε μια μεγάλη εισηγμένη εταιρεία με ευρεία διασπορά μετοχικού κεφαλαίου. Ε εκείνος που με ενδιαφέρει είναι ένας μέτοχος που έχει ένα μικρό ποσοστό ή ο Γενικός διευθυντής που θα φέρει 500 εκατομμύρια;» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «ο νόμος έδινε το δικαίωμα για πολιτογράφηση. Αλλά δεν θα δώσω εγώ νομική γνωμάτευση».
Σε ερώτηση για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλος θεσμός ήγειρε ζήτημα για το πρόγραμμα ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα τέλη του 2017 ή του 2018 κατά την οποία ήγειραν ερωτήματα και ανησυχίες. Υπάρχει μάλιστα σχετική έκθεση ανέφερε.
Για το αν γνωρίζει περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων που έγιναν κατά παράβαση του νόμου ή των προϋποθέσεων που έθετε το Υπουργικό Συμβούλιου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε για το πρώτο μέρος όχι και πρόσθεσε «Ούτε για τα κριτήρια θα χρησιμοποιούσα τη λέξη παράβαση. Επί του συνόλου 2900 περιπτώσεων, πρέπει να είναι μονάδες. Τέτοιες περιπτώσεις σπάνια. Μονοψήφιο αριθμό θα υπέθετα. Πιο λίγες περιπτώσεις από 10. Που συνέτρεχαν λόγω του ευρύτερου οικονομικού συμφέροντος. Δηλαδή του καζίνο μπορεί να μην τους βάλαμε να αγοράσουν κατοικία γιατί ήταν του ευρύτερου οικονομικού συμφέροντος».
Ολοκληρώνοντας την κατάθεση του ο κ. Γεωργιάδης απάντησε σε σχόλιο της κ. Καλογήρου για αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν το σχέδιο λέγοντας «Συμφωνώ, είναι οι ανάλογες τοποθετήσεις που έκανα πριν αποχωρήσω από το ΥΠΟΙΚ. Δυστυχώς ένα σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε για στήριξη της οικονομίας, χρησιμοποιήθηκε από κάποιους με σκοπό το κέρδος. Περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, πχ ο Μαλαισιανός δεν μπορώ να καταλάβω πως δόθηκε θετική σύσταση γι’ αυτή την περίπτωση. Ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου έχω μερίδιο ευθύνης, όταν ενημερωθήκαμε για τις αδυναμίες η αντίδραση ποια ήταν -και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ότι πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας».