25.5 C
Nicosia
Πέμπτη 13 Ιούνιος 2024 | 9:15

Τη σημασία της διασποράς και τον ρόλο του Πομπέο στις σχέσεις με ΗΠΑ, εξήρε ο ΠτΔ

Στην εκδήλωση προς τιμήν του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο, ο οποίος τιμήθηκε με τον “Βραβείο Ελευθερίας” από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξήρε τον ρόλο και τη σημασία της διασποράς, ενώ έκανε εγκωμιαστική αναφορά στον ρόλο του κ. Πομπέο για την άρση του εμπάργκο όπλων.

Ομογενειακές οργανώσεις Κύπρου και Ελλάδας, καλωσόρισαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το βράδυ της Παρασκευής στο “Terrace on the park” στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Παρόντες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος των Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού, οι πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου κ.α.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πως είναι συγκινημένος που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αυτή τη φορά υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Επιθυμώ να σας εκφράσω τόσο τις προσωπικές μου ευχαριστίες όσο και τη βαθύτατη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την ισχυρή και αδιάλειπτη στήριξη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και του συνόλου της Ομογένειας προς την Κύπρο μας”, είπε ενώ έκανε αναφορά στα χρόνια που έζησε στη Νέα Υόρκη ως φοιτητής.

“Νιώθω ότι έχω φίλους καλούς, φίλους στενούς, διαχρονικούς συνεργάτες. Με κάποιους ήρθαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1993 για να σπουδάσουμε. Έζησα 5 χρόνια στη Νέα Υόρκη ως φοιτητής. Εδώ έχω την οικογένεια μου που την αγαπώ πάρα πολύ και που βρίσκεται απόψε μαζί μας. Η Νέα Υόρκη ήταν και νιώθω ότι είναι ακόμα το σπίτι μου, που σπούδασα, που μεγάλωσα, που έμαθα τόσα πολλά και σημαντικά από όλους εσάς», είπε.

«Αν και λείπω εδώ και χρόνια, αυτή η πόλη και πολύ περισσότερο όλοι εσείς συνεχίζετε να είστε πάντα στην καρδιά μου τόσο όσων περάσαμε μαζί, των σχέσεων που έχτισα και συνεχίζω να χτίζω. Θεωρώ ευλογία το γεγονός ότι ζώντας μαζί σας, μου ενισχύσατε πολύ περισσότερο τα αισθήματα της φιλοπατρίας, της ανιδιοτέλειας και της σημασίας να εργαζόμαστε για την πατρίδα μας», τόνισε στην ομιλία του προς τους ομογενείς ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στην ομοσπονδία κυπριακών οργανώσεων, είπε πως από την

ίδρυση της αποτελεί ένα σπουδαίο έργο που όλοι το αναγνωρίζουν, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στα κοινά της ομογένειας, προωθώντας τους δεσμούς με την πατρίδα και βοηθώντας στη διαφώτιση της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας και της κοινής γνώμης για τον αγώνα του Κυπριακού λαού για δικαίωση και ελευθερία.

“Εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας, εκ μέρους όλων των προηγούμενων προέδρων, του συνόλου του κυπριακού λαού να σας ευχαριστήσω θερμά για τη διαχρονική στήριξη που παρέχετε σε όλες ανεξαιρέτως τις κυπριακές κυβερνήσεις», είπε.

«Από τις ενέργειες σας, τις πράξεις σας, όχι μόνο αποδεικνύετε την ανιδιοτέλεια σας αλλά ότι ανήκετε όλοι σε ένα κόμμα και το κόμμα σας είναι η Κύπρος. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας», τόνισε.

«Η προσήλωση σας ως προς την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού και η ειλικρινής σας έγνοια για τον τόπο μας, μας γεμίζουν δύναμη αλλά και αισθήματα βαριάς ευθύνης για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για απελευθέρωση, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο των ομογενών για την ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, σχέσεις οι οποίες ενισχύθηκαν πάρα πολύ σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

“Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται πλέον ως ένας αξιόπιστος εταίρος και ένας πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής οφείλεται και στις δικές σας διαχρονικές προσπάθειες” τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο και στη συμβολή της νεολαίας στην επίτευξη των στόχων της ομοσπονδίας.

“Η ΝΕΠΟΜΑΚ Αμερικής, με τις δικές της δραστηριότητες, με τις δράσεις της, γεφυρώνει τις γενεές και συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων που τίθενται” είπε.

Για το “Βραβείο Ελευθερίας” προς τον κ. Πομπέο είπε ότι «σήμερα τιμούμε έναν στενό φίλο της Κύπρου και της Ελλάδας, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της οικοδόμησης στενότερων δεσμών μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην Ανατολή Μεσόγειο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήρε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο του κ. Πομπέο στο θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων, κάτι που συνδέει το όνομα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών με μια ιστορική εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι εμπλουτίζοντας περισσότερο αυτή τη σημαντική σχέση, την οποία και η Λευκωσία και η Ουάσιγκτον θεωρούν ως στρατηγικής σημασίας, “θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στον πολύ σημαντικό ρόλο της Διασποράς μας στις ΗΠΑ που αποδεικνύει καθημερινά ότι οι άοκνες προσπάθειες της και η προσήλωση της αποφέρει απτά αποτελέσματα”.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, οι οποίοι εξήραν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δικαίωση του αγώνα του κυπριακού λαού, αλλά και την προσφορά και την προσωπικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια απονεμήθηκε το Βραβείο της Ελευθερίας στον κ. Πομπέο, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, ωστόσο, μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε χαιρετισμό του ο κ. Πομπέο, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι “είστε ένας εξαιρετικός φίλος, αλλά και ένας σπουδαίος ηγέτης για τον λαό της Κύπρου. Συγχαρητήρια για την εκλογή σας η οποία έγινε επάξια και ξέρω ότι θα κάνετε σπουδαία πράγματα για τον λαό της χώρας σας”.

Αναφέρθηκε, επίσης, μεταξύ άλλων, στην ισχυρή, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στην περιοχή της Μεσογείου και σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Bosch: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Υγιή ανάπτυξη κατέγραψε η Bosch στην Ελλάδα το 2023. Σύμφωνα με τα στελέχη της η εταιρεία διένυσε μια απαιτητική χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο και...

Κίνα: Να επανεξετάσει η ΕΕ την απόφαση για επιβολή φόρου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα  ζητά το Πεκίνο

Η κινεζική κυβέρνηση «ελπίζει» ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «επανεξετάσει σοβαρά» την απόφασή της να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόθετων δασμών σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα (ΗΑ) και δεν...

Ελλάδα: Τον Δεκέμβριο η νέα πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους από το πρώτο μνημόνιο

Στα τέλη του έτους, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου ύψους 8...

Σεισμική δόνηση σε Ρόδο και Πάτρα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ρόδου στην περιοχή της Λίνδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου,...

Χαμάς προς ΗΠΑ: Πιέστε το Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση πυρός

Να ασκήσουν «πίεση» στο Ισραήλ, προκειμένου να συναφθεί συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τις ΗΠΑ η Χαμάς με ανακοίνωσή της. Όπως ανέφερε η Χαμάς, ο...

Γιατί οι αγορές φοβούνται τη νέα πρόεδρο του Μεξικού

Η θριαμβευτική εκλογή της Κλαούντια Σέινμπαουμ στην προεδρία του Μεξικού αναστάτωσε τις αγορές που δεν είχαν προβλέψει το μέγεθος της νίκης της. Τώρα το μεξικανικό πέσο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!