14 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 17:25

Τηλεδιασκέψεις με τον Μάριο Νάβα είχαν Τατάρ και Ερχιουρμάν

Θέμα χαλουμιού και προμήθειας εμβολίων, έθεσε ο Τ/κ ηγέτης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δομικών Μεταρρυθμίσεων, Μάριο Νάβα, υπογραμμίζοντας τη σημασία, που έχει η παραγωγή του για την οικονομία του ψευδοκράτους.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ανακοίνωση της εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ αναφέρει ότι στη χθεσινή συνομιλία, ο κ. Τατάρ  επεσήμανε ότι οι εργασίες για να γίνει το χαλούμι προϊόν γεωγραφικής προέλευσης και εμπορίας, διαρκεί εδώ και καιρό και πως οι Τ/κ παραγωγοί χαλουμιού αλλά και τα λιμάνια τους – όπως αναφέρεται – είναι έτοιμα για την εμπορία του προϊόντος μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Τού ανέφερε, επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου, ότι η τ/κ πλευρά αναμένει από την ΕΕ μια εποικοδομητική στάση σεβασμού των δικαιωμάτων και των δύο πλευρών.

Ο κ. Νάβα, σύμφωνα με την κ. Ντογρούγιολ, δήλωσε στον κ. Τατάρ ότι γνωρίζει τις ευαισθησίες της τ/κ πλευράς και προσδίδει σε αυτές προτεραιότητα στις διεργασίες που γίνονται.

Ο Ερσίν Τατάρ, αναφέρεται, έθεσε στον κ. Νάβα και το θέμα των εμβολίων λέγοντας ότι από τις 70.000 δόσεις που έχουν σταλεί στην Κύπρο, στους Τ/κ δόθηκαν μόνο 4500 δόσεις και αυτός ο διαμοιρασμός «δεν είναι δίκαιος και είναι κάτω από τον αριθμό που αναλογεί στους Τ/κ». Ο αξιωματούχος της ΕΕ, προστίθεται, ανέφερε ότι σύντομα θα δοθούν και άλλες παρτίδες εμβολίων και θα γίνει σχετική ενημέρωση, σημειώνοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στην προμήθεια των εμβολίων.

Την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η Μπερνά Τσιελίκ, στο πλαίσιο και των ενεργειών της τ/κ πλευράς προς την ΕΕ, θα προμηθευτούν 75.000 γρήγορα τεστ (rapid tests) μέσω της ΕΕ.

Με τον Γενικό Διευθυντή, Μάριο Νάβα είχε χθες τηλεδιάσκεψη και ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν μαζί με τον «βουλευτή» του κόμματός του, Φικρί Τορός θέτοντας κι αυτοί προμήθειας εμβολίων στους Τ/κ «στην αρχή της αναλογικότητας».

Ανακοίνωση του ΡΤΚ αναφέρει ότι στη συζήτηση που έγινε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε αναφορά και στο θέμα του χαλουμιού, με τον κ. Ερχιουμάν να υπογραμμίζει τη σημασία του Πρωτοκόλλου 10, το οποίο ρυθμίζει ότι η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία και έλεγχο στο βορρά, που δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία της. Πρόσθεσε ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη αυτό.

Ζήτησε επίσης όπως επαναληφθούν οι αποφάσεις που αφορούν την εμπορίου μελιού και ψαριών μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και για το χαλούμι και να περάσουν ταυτόχρονα ο νέος Κανονισμός και η απόφαση της Κομισιόν – όπως είπε – με ξεκάθαρες αρμοδιότητες στο τ/κ εμπορικό επιμελητήριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΡΤΚ, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε στον Μάριο Νάβα ότι  οι διαδικασίες του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα, ήταν απογοητευτικές για τους Τ/κ και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι στο Κραν Μοντάνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μη αποδεχόμενος βασικές παραμέτρους, όπως την πολιτική ισότητα”.

ΕΕ, ΗΕ και διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβάλλει ικανοποιητική προσπάθεια για να πείσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδεχτεί αυτή τη βασική παράμετρο της ομοσπονδίας, αναφέροντας ότι για το ΡΤΚ η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας «είναι απαραίτητη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!