22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 20:06

Τα κέρδη και οι ζημιές για τους υποψήφιους από την τηλεμαχία – Σκληρή κόντρα Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη με υπονοούμενα

Τα κέρδη και τις ζημιές από τη ψεσινή πολύ ζωντανή τηλεμαχία καταγράφουν από σήμερα οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους, ενώ οι πολίτε προσπαθούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για να πάρει τα ηνία του κράτους την επόμενη πενταετία.

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο πρώτο μεγάλο διακαναλικό ντιμπέιτ, έδωσαν το άπαν των δυνάμεων τους για να κερδίσουν το εκλογικό σώμα. Η συζήτηση ήταν έντονη με επιθέσεις εκατέρωθεν, χωρίς να απουσιάζουν οι χαρακτηρισμοί. Κύριο χαρακτηριστικό της ψεσινής τηλεμαχίας η μετωπική σύγκρουση Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατηγόρησε τον ανθυποψήφιό του για ψέματα, ενώ έστειλε το μήνυμα πως σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη το κόμμα του θα είναι στην αντιπολίτευση.

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης,  απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των τεσσάρων ιδιωτικών καναλιών, Άλφα, Αντέννα, Σίγμα και Ωμέγκα.

Η συζήτηση άνοιξε με τις σχέσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και Προέδρου Αναστασιάδη, με το ερώτημα εάν προσπάθησε να εκβιάσει την εμπλοκή του ΠτΔ. Απαντώντας ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «εμείς στον ΔΗΣΥ δεν παίξαμε ποτέ κρυφτούλι και όταν έχουμε ένα θέμα το εγείρουμε». Είπε ότι συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισε πως «σημασία έχει ότι λύσαμε το όποιο μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα». 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε σίγουρος πως θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών με πολλές πιθανότητες επιτυχίας στις Προεδρικές Εκλογές. Τόνισε πως η συσπείρωση του ΑΚΕΛ μεγαλώνει και «οι πλείστοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της αριστεράς θα συνταχθούν μαζί μας».

Στην πρώτη δική του παρέμβαση ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως θα πρέπει να αφεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την προεκλογική εκστρατεία γιατί δεν είναι υποψήφιος σ’ αυτές τις εκλογές. Τόνισε πως διαχρονικά υπήρχαν συνεργασίες στις προεδρικές εκλογές. Διαμήνυσε πως είναι ο κυπριακός λαός που θα αποφασίσει στη βάση των θέσεων του υποψηφίου, ενώ τόνισε πως δεν μπορεί να κατηγορείται ο ίδιος επειδή δεν κρύβει τις πολιτικές του καταβολές.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τέθηκε το ερώτημα εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ετοιμάσει δήλωση που θα αφορούσε τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη ως προς το θέμα της διεκδίκησης των Προεδρικών Εκλογών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοίμασε την όποια δήλωση. Παίρνοντας το λόγο ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγόρησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι ψεύδεται. Ο Ν. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβρη, για να βρεθεί λύση στο θέμα των υποψηφιοτήτων. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ο ίδιος ο ΠτΔ ετοίμασε ιδιοχείρως «ένα κείμενο για να κρατήσουμε την παράταξη». Ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως ο κ. Νεοφύτου ήθελε να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες αναφορές με τις οποίες ο ίδιος διαφώνησε.

Στο θέμα των διαβατηρίων ο Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο είχε συμφωνήσει με τη θέση που είχε πάρει η κυβέρνηση ευθύς μετά το ρεπορτάζ του Αλ-Τζαζίρα. Υποστήριξε ότι είχε γίνει μια συζήτηση και ότι ο ίδιος ήταν υπέρ της ανάγκης τερματισμού αυτού του προγράμματος.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρθηκε σε συζήτηση που έγινε στη διάρκεια των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα και ένα περιστατικό που προέκυψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από παραπληροφόρηση. Παρ’ όλον ότι ρωτήθηκε, ο ίδιος δεν ήθελε να αποκαλύψει ποιος ήταν εκείνος που παραπληροφόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως «αυτός που εκλέγεται αναλαμβάνει και το βάρος της διακυβέρνησης και όσοι χάσουν έχουν την ευθύνη να εξασκήσουν αντιπολίτευση». Μια τοποθέτηση που στέλνει και το μήνυμα ποια θα είναι η θέση του ΔΗΣΥ σε περίπτωση που Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ευρισκόμενος στο μέσο των δύο τόνισε πως «ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις διαφωνίες των δύο συναγερμικών υποψηφίων». Υπογραμμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δική του διαφορετική υποψηφιότητα. Τονίζοντας παράλληλα τα όσα τον συνδέουν με τον κόσμο της αριστεράς.

Στο θέμα της διαφθοράς σημειώνεται η ετοιμότητα των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη να ανοίξουν τους λογαριασμούς των ιδίων και των μελών των οικογενειών τους προς έλεγχο.

Το ψεσινό ήταν το πρώτο μεγάλο διακαναλικό ντιμπέιτ και έδειξαν πως και στα επόμενα θα πρέπει να αναμένονται ανάλογες υψηλών τόνων συζητήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!