24.8 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 20:38

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό συζητούν Γκουτέρες, Αναστασιάδης και Τατάρ

Τα επόμενα βήματα στην υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία για διευθέτηση του Κυπριακού, συζητά σήμερα στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο γεύματος που θα παραχωρήσει στις 1315 ώρα Νέα Υόρκης στους δυο ηγέτες ο κ. Γκουτέρες.

Προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τους δυο ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις της κάθε πλευράς ως προς τον δρόμο προς τα μπρος μετά και την άτυπη Διάσκεψη τύπου 5+1 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Γενεύη, στο πλαίσιο της οποίας δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί αρκετό κοινό έδαφος, όπως είχε πει ο κ. Γκουτέρες, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη Τύπου μετά την άφιξή του στην Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ δήλωσε πως η αισιοδοξία του ως προς την επίτευξη του στόχου είναι περιορισμένη, λόγω των ακραίων θέσεων τις οποίες η Τουρκία και κατ΄ επέκταση ο κ.Τατάρ εκφράζουν.

Εξάλλου, σε δήλωση μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα στις 22 Σεπτεμβρίου, ανέφερε πως παρέθεσε στον ΓΓ τις απόψεις και θέσεις του και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα. Ανέφερε ότι με τον ΓΓ συμφώνησε πως αυτές τις θέσεις θα τις αναπτύξει και κατά το γεύμα τη Δευτέρα με τον Τ/κ ηγέτη.

Μιλώντας την Παρασκευή από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε επίσης για την αποφασιστικότητά του για επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο την 25η Νοεμβρίου, 2019.

Σε ομιλία του, εξάλλου, στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει ότι δεν θα υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις, ούτε στους οποιουσδήποτε εκβιασμούς στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα παρεκκλίνει από αρχές και αξίες και δεν θα αποδεχθεί την όποια λύση δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ιδιαίτερα ανεξαρτησία.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια γεύματος που παράθεσε στους Μονίμους Αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στο Κυπριακό, και προέβη σε εκτενή αναφορά για τις προτάσεις και πρωτοβουλίες του προς άρση του αδιεξόδου με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Τατάρ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του το Σάββατο στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε πως ο κ. Γκουτέρες του επιβεβαίωσε ότι θα διορίσει έναν «προσωπικό απεσταλμένο» για το Κυπριακό, οι αρμοδιότητες του οποίου δεν θα υπερβαίνουν εκείνες που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ. Είπε ακόμη πως ο ίδιος επανέλαβε στον κ. Γκουτέρες την αντίθεσή του στον διορισμό ενός «ειδικού απεσταλμένου».

Σημειώνεται πως χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε, στη Νέα Υόρκη, αποχαιρετιστήρια συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ, ενόψει του τερματισμού των καθηκόντων της ως Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

DBRS: Αναμένεται επιδείνωση στα ΜΕΔ ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών

Κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά...

Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων

Το Εφετείο απέρριψε έφεση σε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για αγωγή ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με την...

Πάφος: Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο

Οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο για την επαρχία Πάφου ήταν συνολικά 6.359 ανέφερε ο Αναπληρωτής Έπαρχος Πάφου και Έφορος Εκλογών της Εκλογικής Περιφέρειας...

ΥΠΟΙΚ: Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας

Καθοδήγηση, για την ορθή εφαρμογή του νέου άρθρου 5ιη (5r) του Κανονισμού 833/2014 της 12ης δέσμης περιοριστικών μέτρων, σε νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς με...

Λεμεσός: Διασώθηκαν ενώ το σκάφος τους βυθιζόταν

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος που βυθιζόταν στον κόλπο της Λεμεσού, διασώθηκαν από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ...

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!