Δεν μπορεί να εμποδιστεί η αναβάθμιση του καθεστώτος, στον δρόμο προς την αναγνώριση της «τδβκ», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης σε γραπτή του δήλωση αναφέρθηκε σε έντονες επιθέσεις από την πλευρά της Ελλάδας και των Ε/κ μετά την απόφαση στην 9η συνάντηση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να δώσει το καθεστώς παρατηρητή στο ψευδοκράτος.
Υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που ξεκίνησαν από το 1968 δεν έχουν φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα, λόγω της ανένδοτης στάσης του δίδυμου Ελλήνων – Ε/κ. «Μπροστά σε αυτήν την αμετάβλητη στάση του διδύμου Ελλάδας-Ελλάδας, καταθέσαμε μια πρόταση λύσης που βασίζεται στην ύπαρξη δύο χωριστών, κυρίαρχων, ισότιμων κρατών που θα ωφελούσαν την Κύπρο και την περιοχή», είπε.
Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από αυτή την πρόταση και η απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών είναι ένα πρώτο βήμα στη νέα εποχή που σηματοδότησε η έκκληση του Τούρκου Προέδρου από τη ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Για πρώτη φορά έγινε δεκτό ως μέλος παρατηρητής σε διεθνή οργανισμό με το «συνταγματικό» του όνομα, είπε προσθέτοντας ότι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία στο νέο μονοπάτι και η «τδβκ» έχει αποκτήσει νέο καθεστώς.
Το δίδυμο Ελλήνων – Ε/κ, ισχυρίστηκε, μη μπορώντας να χωνέψει αυτή την επιτυχία και κρύβοντας τις πραγματικότητες στο Κυπριακό άρχισε μια νέα εκστρατεία ενάντια στην Τουρκία και το ψευδοκράτος, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις Ε/κ πολιτικών και κυρίων του ΥΠΕΞ καιι του Έλληνα ΥΠΕΞ αποδεικνύουν γι’ ακόμη μια φορά ότι «είναι ενάντια στο κυρίαρχο, ισότιμο διεθνές καθεστώς μας».
“Η έκκλησή μου προς την ε/κ πλευρά είναι να σταματήσει να κυνηγάει ακατόρθωτα όνειρα και να προσεγγίσει θετικά την πρότασή μας για λύση με βάση την ύπαρξη δύο χωριστών, κυρίαρχων, ισότιμων κρατών που θα ωφελήσουν την Κύπρο και την περιοχή”, κατέληξε.
Σχολιάζοντας την αντίδραση της ΕΕ στην απόφαση στο Ουζμπεκιστάν, ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για μονόπλευρη στάση της Ένωσης που βρίσκεται μακριά από τις ίδιες της αρχές της.
Σε άλλη γραπτή δήλωσή του, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι φάνηκε πως η ΕΕ ανησύχησε από τις εξελίξεις και η δήλωση του Εκπροσώπου της Κομισιόν είναι σαφής ένδειξη της μεροληπτικής στάσης της ΕΕ στο Κυπριακό για άλλη μια φορά. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ΕΕ αδίκως έκανε μέλος την ΚΔ, η οποία παίρνει θάρρος και δύναμη από αυτό και το χρησιμοποιεί ως απειλή συνεχίζοντας την “αδιάλλακτη στάση της”.
Όπως έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές, προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να λάβει υπόψη το αίτημα κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων, ενός ξεχωριστού «λαού» στην Κύπρο, σύμφωνα με την αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας των λαών, η οποία έχει σημαντική θέση, μεταξύ των βασικών αρχών της ΕΕ, και να ενεργεί ανάλογα, κατέληξε.