25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:56

Τέλος Φεβρουαρίου η διαβεβαίωση του νέου Προέδρου στη Βουλή – Βάζει μπροστά μηχανές το σώμα

Τη νενομισμένη διαβεβαίωση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα δώσει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας αναφορικά με τη διαδικασία διαβεβαίωσης που ορίζει το άρθρο 42 του Συντάγματος, θα γίνει στις 11:30 το πρωί.

Η τελευτή αυτή στην Ολομέλεια θα αποτελέσει ορόσημο, όχι μόνο για την εγκατάσταση της νέας Κυβέρνησης, όσο και για την επίσημη επανέναρξη των εργασιών της Βουλής που διακόπηκαν μετά την έγκριση του προϋπολογισμού και λόγω της προεκλογικής περιόδου, με εξαίρεση κάποιες έκτακτες συνεδρίες Επιτροπών και της Ολομέλειας.

Νέες ισορροπίες

Οι εργασίες θα επανεκκινήσουν κανονικά την πρώτη Μαρτίου, με νέες ισορροπίες να διαμορφώνονται, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα βρίσκονται πλέον στην αντιπολίτευση.

Η νέα Κυβέρνηση στηρίζεται από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη που διαθέτουν 16 από τους 56 βουλευτές στο Κοινοβούλιο και το ερώτημα που έχει κατ’ επανάληψη διατυπωθεί κατά την προεκλογική περίοδο, είναι η δυνατότητα διαμόρφωσης πλειοψηφιών εντός Βουλής, ώστε να υπερψηφίζονται τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Παρόλο που η εξίσωση φαίνεται εκ πρώτης όψεως δύσκολη, εντούτοις δεν είναι αδύνατη και αναμένεται να φανεί στην πράξη κατά πόσο τα δύο μεγάλα κόμματα θα στηρίζουν τους νόμους, ανάλογα με την περίπτωση.

Ο ΔΗΣΥ δια στόματος του Προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως και άλλων κορυφαίων στελεχών του έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα θα συμπεριφερθεί ως υπεύθυνη αντιπολίτευση.

«Δεν χρειάζεται η συμμετοχή στην Κυβέρνηση για να συμπεριφέρεσαι υπεύθυνα για τον τόπο σου. Και μπορεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να λογαριάζει στη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού για την προκοπή του τόπου μας», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών χθες Κυριακή.

Από την άλλη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είχε δηλώσει την Κυριακή ότι το ΑΚΕΛ ως κοινοβουλευτικό κόμμα θα τοποθετείται απέναντι σε νομοσχέδια της κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη με γνώμονα πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου, της κοινωνίας και των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι ΑΚΕΛ θα πολιτευτεί ως αντιπολίτευση «με υπευθυνότητα, διεκδικητικότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό».

Οι τρεις Βουλευτές του ΕΛΑΜ αναμένεται να τοποθετούνται κατά περίσταση και ανάλογα με το νομοσχέδιο, αφού το κόμμα δεν τάχθηκε επισήμως υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου στην τοποθέτηση του πριν από τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών έκανε λόγο για «χάσμα απόψεων σε καίρια πολιτικά ζητήματα» με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η συνείδηση μας, όμως, και η αγωνία μας για το μέλλον του τόπου, δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε στα χέρια του ΑΚΕΛ την διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα 5 χρόνια».

Όσον αφορά τους τρεις Βουλευτές του  Κινήματος Οικολόγων – Πολιτών, η εικόνα παρουσιάζεται μεικτή, αφού ναι μεν το Κίνημα δεν τάχθηκε επισήμως υπέρ ενός εκ των δύο υποψηφίων, ωστόσο η Βουλευτής του Κινήματος Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχε ταχθεί ανοιχτά και έντονα υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη και εναντίον της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ ο Βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης είχε τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Ενδεχομένως οι δύο Βουλευτές να διατυπώνουν αντίθετες μεταξύ τους απόψεις, σε διαφορετικά νομοσχέδια, κάτι που βέβαια έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είχε ταχθεί ανοιχτά, ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο των εκλογών υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα τοποθετείται ο ανεξάρτητος πλέον Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου μετά τη διαγραφή του από την ΕΔΕΚ αφού είχε ταχθεί στον πρώτο γύρο των εκλογών υπέρ του υποψηφίου Γιώργου Κολοκασίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!