20.4 C
Nicosia
Παρασκευή 4 Οκτώβριος 2024 | 7:36

Σύντομα πρόταση από τον Αντόνιο Γκουτέρες για απεσταλμένο στο Κυπριακό – Τι είπε με τον ΠτΔ

Σύντομα θα προτείνει την προσωπικότητα που έχει υπόψη για απεσταλμένο στο κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναφορικά με τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Κυβ.Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραμένει προσηλωμένος στον διορισμό ενός απεσταλμένο του συντομότερο δυνατό και έχει υπόψη του προσωπικότητα την οποία θα προτείνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, επανέλαβε ότι ο διορισμός του απεσταλμένου πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό για να μπορέσει να εξετάσει τη διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος έχει μεταφέρει στον ΓΓ ότι και τα επιχειρήματα τα οποία επικοινωνούνται από πλευράς του κ. Τατάρτ είναι ανεδαφικά, όπως το επιχείρημα ότι ο απεσταλμένος προέρχεται από χώρα της Κοινοπολιτείας. Υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που είτε απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, είτε επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ προερχόταν από χώρα της Κοινοπολιτείας.

Υλοποίηση του συνόλου των προνοιών της συναντίληψης για την Πύλα αναμένει η Κυβέρνηση

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Πύλα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι τις γνωρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Ο ΓΓ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ να υλοποιηθούν στο σύνολό τους οι πρόνοιες της συναντίληψης κάτι που άλλωστε ο Βοηθός ΓΓ κ. Λακρουά έχει υπογραμμίσει κατά την επίσκεψη του στην Πύλα πριν  μερικές εβδομάδες», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης και ότι η επίτευξη της συναντίληψης έγινε μετά από διεξοδικές διαπραγματεύσεις. Αυτό, όπως είπε, που η κυβέρνηση αναμένει από την ειρηνευτική δύναμη είναι η άμεση επανέναρξη των εργασιών και η ολοκλήρωση του συνόλου των προνοιών της συναντίληψης.

Εκ νέου στο Ισραήλ ο ΥΠΕΞ για ανθρωπιστικό διάδρομο

Όσον αφορά την πρωτοβουλία της Κύπρου για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα, ανέφερε ότι, όπως αναγνωρίζεται από πολλούς ηγέτες διεθνώς, η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ΚΔ είναι υλοποιήσιμη και έχει χρησιμότητα  σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση.

«Σε αυτή την πολύπλοκη, μεγάλη πρωτοβουλία, σε αυτό το μεγάλο έργο, θα χρειαστεί και η συμβολή και άλλων κρατών αλλά και των υπηρεσιών του ΟΗΕ», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη πρωτοβουλία και τη συμβολή του ΟΗΕ στην υλοποίησή του.

Πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες και ο ΥΠΕΞ, συνοδευόμενος από ομάδα τεχνοκρατών, θα μεταβεί στο Ισραήλ για να μπορέσει να συζητήσει περαιτέρω τεχνικής φύσεως ζητήματα με τους τεχνοκράτες στο Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κασσελάκης: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών στο οποίο επανασυστήνεται ως «Στέφανος σκέτο, δίχως αξιώματα», ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει την ηγεσία...

Μπάιντεν: Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα στο Ιράν σήμερα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν πίστευε ότι θα υπάρξουν σήμερα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν, καθώς η περιοχή αναμένει με...

Σουηδία: Διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης μέσα στο Κοινοβούλιο- Διαδηλωτές πέταξαν σακούλα με τομάτες στην υπουργό Εξωτερικών (βίντεο)

Η συζήτηση που γινόταν στο σουηδικό Κοινοβούλιο για τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διεκόπη από Φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν μια σακούλα...

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 28 εργαζόμενοι του οργανισμού σκοτώθηκαν στον Λίβανο το τελευταίο 24ωρο

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι 28 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24...

Πρόταση νόμου για περιορισμό σε τρεις της θητείας των βουλευτών

Πρόταση νόμου για περιορισμό των θητειών των βουλευτών κατέθεσε ο βουλευτής Λευκωσίας της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας. Με τις αλλαγές που προτείνει, θα υπάρχει όριο...

Εισαγγελέας: Η όποια μεταρρύθμιση στη Νομική Υπηρεσία πρέπει να γίνει κατόπιν προσεκτικής μελέτης

H οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στη Νομική Υπηρεσία του μεγέθους που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, θα πρέπει να προσεγγιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και να τύχει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!