20.8 C
Nicosia
Κυριακή 25 Φεβρουάριος 2024 | 14:20

Στο Γενικό Εισαγγελέα για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο ΠτΔ

Στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα αποστείλει την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο γεύμα που παραθέτει η Ισπανική Προεδρία της ΕΕ ενόψει της ολοκλήρωσης της εξάμηνης προεδρίας της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ερωτηθείς αν θα επιστρέψει τα χρήματα στα οποία αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, είπε ότι «ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλω να διασφαλίσω την αξιοπιστία των θεσμών, δεν πρόκειται να προβώ σε οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο, θα αποστείλω την έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα και θα ακούσω τις απόψεις του».

Ερωτηθείς αν επί προσωπικού τίθεται θέμα για τον ίδιο, αφού αφήνονται αιχμές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, γνωρίζετε, είδαμε τις τελευταίες μέρες διάφορα. Ναι, διαβάζοντας την έκθεση ξαφνιάστηκα από το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής ενημερώθηκε ότι ασκούσα και καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά από καταγγελία που έγινε πρόσφατα. Εν πάση περιπτώσει επαναλαμβάνω ότι έχω υποχρέωση, έχω ευθύνη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διασφαλίσω την αξιοπιστία των θεσμών, παρά την προσωπική πικρία, στεναχώρια. Να θυμίσω ότι ο Γενικός Ελεγκτής δημόσια είχε αναφερθεί στη συνεργασία με την παρούσα Κυβέρνηση σε συνέντευξη που έδωσε στο ΚΥΠΕ, μετά προέκυψαν κάποια άλλα θέματα, εν πάση περιπτώσει θα αποταθώ στον Γενικό Εισαγγελέα».

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα με ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ερντογάν. Μακάρι να προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι κάτι που θα βοηθήσει και τις δικές μας προσπάθειες.

Εξάλλου, είναι γνωστή και η θέση της Αθήνας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, άρα η οποιαδήποτε συνάντηση η οποία μάλιστα θα έχει θετικά αποτελέσματα, θεωρώ ότι θα βοηθήσει και τη δική μας προσπάθεια».

Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση στη νεκρή ζώνη και συγκεκριμένα της Δερύνειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει μια αμφισβήτηση από τουρκικής πλευράς, της νεκρής ζώνης, με διαφορετικά περιστατικά, μια διαχρονική στάση που δεν υποβαθμίζουμε σε καμιά απολύτως περίπτωση, έχουμε αποταθεί και στα Ηνωμένα Έθνη και στη Ευρωπαϊκή Ένωση, προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες – αυτή είναι η προτεραιότητα μας – για να νιώθουν ασφαλείς οι κάτοικοι που ζουν στις γύρω περιοχές και όποτε χρειάζεται να παρθούν περισσότερα μέρα να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το κατοχικό καθεστώς κατασκευάζει οχυρωματικά έργα στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε πληροφόρηση για το τι γίνεται, βέβαια δεν θα ήθελα δημόσια (να αναφερθώ). Υπάρχει αυτή η γενικότερα προσέγγιση αμφισβήτησης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, είναι γεγονός, το είδα και εγώ επισκεπτόμενος πρόσφατα τον Άγιο Δομέτιο, αλλά το βλέπω καθημερινά και από τις εκθέσεις που λαμβάνουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η άλλη πλευρά θέτει όρος η θητεία του απεσταλμένου που θα διορίσει ο ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχουν όροι, άκουσα τις δηλώσεις. Ο ΓΓ των ΗΕ είναι δεσμευμένος από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, από κει λαμβάνει την εντολή του ο ΓΓ. Μακάρι να υπάρχει πολιτική βούληση και μπορούμε σαφώς πιο γρήγορα να οδηγηθούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν θα χρειαστούν έξι μήνες αν υπάρχει πολιτική βούληση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά αποκλείει την ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο ΓΓ, ο οπαίος ελπίζουμε να διορίσει μια προσωπικότητα για να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών, είναι δεσμευμένος από τα ίδια τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Από εκεί παίρνει τους όρους εντολής του ο ΓΓ των ΗΕ, άρα, και ο απεσταλμένος του κινείται μέσα στο ίδιο πλαίσιο».

Σε ερώτηση αν απάντησε θετικά η τουρκική πλευρά στον διορισμο συγκεκριμένης προσωπικότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ ότι υπήρξε επίσημη απάντηση. Γνωρίζουμε από δηλώσεις (της τουρκικής πλευράς) που έγιναν».

Κληθείς να σχολιάσει τη σύλληψη Κυπρίων φοιτητών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την εκεί επίσκεψη Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το έχω δει μέσα από δημοσιεύματα, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά το έχω διαβάσει».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την πρόθεση κομμάτων να υποβάλουν τροπολογίες για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ανησυχώ για οποιεσδήποτε τροποποιήσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν όχι στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τροποποιήσεις που γίνονται όχι για να εξυπηρετήσουν εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Ένα είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι εκμεταλλεύονται την οποιαδήποτε καθυστέρηση υπάρχει και άλλο είναι εκείνοι – και υπάρχουν – οι συμπατριώτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Παρακολουθώ τη συζήτηση που γίνεται, τις δηλώσεις από πλευράς κομμάτων. Ελπίζω να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα με οδηγήσει να υπογράψω τον σχετικό νόμο που θα ψηφιστεί. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορώ να υπογράψω κάτι το οποίο θα βάλει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας. Όταν βάλουμε σε κίνδυνο την οικονομία, την αξιοπιστία της χώρας μας θα δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα που θα έχουν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις, είτε στη στοχευμένη κοινωνική πολιτική που θέλουμε να προωθήσουμε είτε στα θέματα παιδείας, υγείας και άλλα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη ανθυποψήφια του Κασσελάκη – Πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου

Με εντάσεις, αιχμές και ευθείες βολές, αλλά και με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να έχουν φουντώσει, είναι σε εξέλιξη η τρίτη ημέρα εργασιών του Συνερίου...

Βασιλιάς Κάρολος: Ετοιμάζει τον Ουϊλιαμ για την διαδοχή – Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του

Τον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, ξεκίνησε να προετοιμάζει για διάδοχό του ο βασιλιάς Κάρολος, καθώς -σύμφωνα με τον βασιλικό εμπειρογνώμονα και συγγραφέα Τομ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Επενδυτικές ευκαιρίες και Γάζα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

Με τον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την...

Πάμελα Σάμελ: Πέθανε η Μις Μάνιπενι του Τζέιμς Μποντ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βρετανίδα ηθοποιός Πάμελα Σάλεμ, που έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!